Kesihatan

Jangan Pilih Salah! Ini adalah Makanan Ringan yang Selamat Dimakan oleh Ibu Menyusu

Semasa menyusu, anda pasti ingin makan pelbagai makanan ringan. Tetapi jangan membuat pilihan yang salah, Ibu, ini adalah makanan ringan yang selamat untuk dimakan oleh ibu menyusu, lihatlah!

Baca Juga: Untuk Pengeluaran yang Banyak, Berikut adalah 7 Makanan Melancarkan Susu Ibu untuk Ibu Menyusui

Makanan ringan yang selamat untuk ibu menyusu

Biasanya ibu yang menyusu mempunyai selera makan yang meningkat daripada biasa. Oleh itu, untuk kekal sihat dan susu ibu lebih banyak, berikut adalah beberapa makanan ringan yang selamat untuk dimakan oleh ibu menyusu, termasuk:

Pisang

Pisang adalah salah satu buah yang terbaik dan senang dicari untuk ibu yang menyusu. Buah ini sangat baik untuk penyusuan, kerana mengandungi asid folik.

Bukan hanya asam folat, buah kuning ini juga mengandung vitamin B6, vitamin C, dan kalium, yang juga diperlukan ketika menyusui bayi.

Yogurt

Yogurt adalah makanan ringan untuk ibu menyusu yang berfungsi sebagai probiotik. Selain itu, yogurt akan membantu perkembangan bakteria baik di dalam usus.

Ibu mesti ada yogurt Yunani untuk makanan ringan yang sihat. Yogurt ini mengandungi pelbagai nutrien penting seperti protein dan probiotik semula jadi yang baik untuk kesihatan, terutama untuk sistem pencernaan dan juga rendah kalori.

Coklat gelap dan raspberi

Selain sedap, ternyata coklat adalah makanan ringan yang selamat untuk dimakan oleh ibu yang menyusu.

Coklat gelap ternyata mempunyai kandungan antioksidan yang lebih tinggi yang berfungsi untuk membantu mengatasi kesan radikal bebas yang boleh merosakkan sel-sel badan.

Di samping itu, untuk lebih sihat, anda boleh mengambilnya coklat gelap dengan buah segar, seperti raspberi.

Bukan hanya segar, raspberi merah juga diketahui mempunyai sifat anti-radang dan kaya dengan vitamin C yang baik untuk ibu menyusu.

Buah-buahan

Ibu yang menyusu sangat disarankan untuk mengambil lebih banyak buah yang kaya dengan vitamin C. Ini kerana vitamin C berfungsi untuk mengoptimumkan fungsi plasenta.

Selain itu, vitamin juga dapat membantu penyerapan zat besi yang diperoleh dari makanan. Vitamin C juga akan meningkatkan sistem ketahanan badan sehingga ibu yang menyusui tidak mudah diserang penyakit.

Smoothie

Smoothie juga boleh dijadikan alternatif untuk ibu menyusu yang ingin makan makanan ringan yang sihat. Manfaat smoothie bagi ibu yang menyusu juga tidak jauh berbeza dengan buah segar.

Lain daripada itu, smoothie adalah makanan ringan untuk ibu yang menyusui sehingga mereka tidak gemuk kerana minuman sihat ini kaya dengan karbohidrat yang dapat memberikan kesan penuh yang lebih lama yang membuat tubuh ibu menyusu terjaga.

Telur rebus

Nampaknya, telur rebus mempunyai pelbagai nutrien yang bermanfaat untuk ibu menyusu, anda tahu.

Makan telur rebus dapat mengurangkan risiko masalah jantung seperti strok dan serangan jantung.

Selain itu, telur juga mengandungi vitamin dan nutrien seperti vitamin A, vitamin B2, vitamin B12, kalsium, zat besi dan lain-lain yang bermanfaat untuk ibu menyusu.

Popcorn

Popcorn boleh menjadi makanan ringan yang sihat dan lazat untuk ibu menyusu. Popcorn boleh menjadi makanan ringan berserat tinggi yang dapat mencegah sembelit jika diproses dan dimakan dengan betul.

Di samping itu, popcorn yang dibuat dari jagung ramuan utama mempunyai serat yang sangat tinggi yang membuatkan anda merasa kenyang lebih lama.

Untuk memastikan kalori tetap terkawal, cubalah untuk tidak menambahkan terlalu banyak bahan tambahan seperti mentega, karamel, gula, perasa dan bahan-bahan lain, kerana ia benar-benar dapat mengurangkan manfaat kesihatan.

Anda boleh membuat popcorn dengan membakarnya. Anda boleh menambah minyak zaitun untuk rasa gurih yang sihat dan bukannya menggunakan mentega.

Bar Granola

Granola bar dengan campuran buah kering dapat dijadikan makanan ringan untuk memenuhi keperluan pemakanan ibu menyusu. Anda boleh membuatnya sendiri di rumah dengan mudah.

Cara mudah adalah mencampurkan pelbagai biji-bijian dan buah kering seperti ceri kering dengan badam, kerepek coklat gelap, dan biji labu panggang.

Selain dapat membuat anda kenyang dan mudah dimakan, bar granola juga bagus kerana mengandungi biji-bijian.

Gandum yang merupakan sumber karbohidrat diketahui baik untuk jantung dan juga untuk proses pengeluaran susu. Jangan lupa memilih bar granola rendah gula, Moms agar faedahnya dimaksimumkan.

Baca juga: Bolehkah Ibu Corona Positif Terus Menyusui Bayi? Inilah Fakta Penting!

Kelapa muda

Air kelapa muda sangat sesuai sebagai gangguan untuk ibu menyusu. Air kelapa muda adalah alternatif yang sangat menyegarkan dan sihat daripada air minuman. Air kelapa muda juga diketahui mengandungi asid laurik dan asid lemak yang berguna untuk daya tahan bayi.

Bukan itu sahaja, air kelapa muda juga mempunyai banyak faedah untuk ibu menyusu. Air kelapa boleh menjadi pengganti semula jadi cecair tubuh yang sangat baik untuk ibu menyusui dan bayinya.

Selain itu, air kelapa muda juga dapat membantu melancarkan susu ibu, membantu menguatkan sistem imun bayi (melalui susu ibu), dan memudahkan pencernaan.

Edamame

Edamame adalah kacang hijau muda yang penuh dengan protein, serat, dan vitamin K. Pada masa ini, edamame banyak dijual dalam pelbagai persediaan dan pembungkusan, ada juga yang siap dimakan jika anda pergi ke restoran.

Sekiranya anda membelinya di pasar raya, ia masih utuh, anda boleh memprosesnya dengan merebus dalam air mendidih selama beberapa minit dan taburkan dengan sedikit garam.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!