Kesihatan

Perhatikan 5 peraturan untuk mengambil antibiotik agar rawatan lebih berkesan!

Ketika ditanya bagaimana peraturan pengambilan antibiotik, perkara pertama yang terlintas di fikiran anda ialah ubat jenis ini mesti diminum sehingga habis.

Sebab mengapa ini adalah salah satu peraturan yang disarankan untuk mengambil antibiotik adalah supaya pertumbuhan bakteria penyebab penyakit dapat dihentikan sepenuhnya.

Selain itu, ternyata masih ada peraturan untuk mengambil antibiotik yang tidak diketahui ramai orang. Daripada ingin tahu, pertimbangkan penjelasan berikut.

Apa itu antibiotik?

Antibiotik adalah ubat yang memusnahkan atau melemahkan pertumbuhan bakteria penyebab penyakit di dalam badan. Sifat ini menjadikan antibiotik tidak dapat digunakan untuk mengatasi masalah kesihatan yang disebabkan oleh virus, seperti demam, selesema, dan sejenisnya.

Bagaimana antibiotik berfungsi?

Sebelum bakteria membiak dan menyebabkan bahaya, sistem kekebalan tubuh pada dasarnya mempunyai kemampuan untuk menangani perkara ini.

Namun, jika jumlah bakteria jahat terlalu banyak, sel darah putih yang menjaga sistem imun akan terbeban dan akhirnya akan kehilangan bakteria ini.

Ketika itulah badan memerlukan antibiotik untuk membantu memusnahkan semua bakteria yang ada.

Peraturan untuk mengambil antibiotik

Ubat antibiotik hanya boleh didapati dengan preskripsi doktor. Bentuknya boleh berupa pil, tablet, sirap cair, dan krim. Beberapa peraturan untuk mengambil antibiotik yang perlu dipertimbangkan adalah sebagai berikut:

Ambil antibiotik seperti yang diarahkan oleh doktor

Umumnya antibiotik akan diresepkan oleh doktor dalam jangka masa 7 hingga 14 hari.

Walaupun dalam beberapa kes ada juga yang diberikan untuk jangka waktu yang lebih pendek, intinya adalah bahawa doktor akan menentukan berapa lama rawatan antibiotik berkesan untuk anda.

Harus diingat bahawa walaupun setelah beberapa hari mengambilnya, anda merasa lebih baik, anda tetap disarankan untuk minum antibiotik hingga habis sehingga jangkitan yang berlaku dapat pulih secara optimum.

Baca juga: Sekiranya Anda Mengambil Antibiotik Semasa Cirit-Birit? Ketahui Fakta

Ambil antibiotik

Melaporkan dari medicalnewstoday.com, pada dasarnya antibiotik akan lebih berkesan jika dimakan ketika perut kosong. Walaupun begitu terdapat juga cadangan bahawa ubat ini diambil sekitar 1 hingga 2 jam sebelum atau sesudah makan.

Beberapa jenis makanan dan minuman yang harus dielakkan semasa mengambil antibiotik adalah: produk tenusu seperti susu, keju, atau mentega. Sebabnya, produk ini dapat mengurangkan keupayaan ubat untuk menyerap dalam sistem pencernaan.

Ambil antibiotik seperti yang ditetapkan

Sekiranya anda berhenti mengambil antibiotik sebelum waktunya, ini akan menjadikan bakteria jahat di dalam badan anda tahan terhadap rawatan antibiotik pada masa akan datang.

Kerana, bakteria jahat yang tersisa akan bertahan di dalam badan, dan secara berkala membina pertahanan terhadap kandungan ubat antibiotik yang telah memasukinya.

Anda tidak dibenarkan membeli antibiotik yang telah diresepkan sebelumnya tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda. Ini untuk mengelakkan kesan sampingan yang berbahaya kerana boleh menjadi jangkitan dan keadaan tubuh anda telah mengalami perubahan tertentu.

Jangan berikan antibiotik kepada orang lain

Seperti yang telah dibincangkan sebelumnya, keadaan tubuh seseorang akan selalu mengalami perubahan. Setiap orang juga mempunyai sejarah unik setiap penyakit.

Oleh itu, anda tidak dibenarkan menerima atau memberi antibiotik ke dan dari orang lain untuk dimakan. Ini dilakukan untuk menjaga tubuh daripada kesan sampingan yang tidak diingini.

Apa yang tidak boleh dilakukan semasa mengambil antibiotik

Seseorang yang ditunjukkan untuk mengambil antibiotik disarankan untuk tidak mengambil ubat atau rempah tertentu tanpa berjumpa doktor terlebih dahulu.

Sebabnya ialah beberapa jenis ubat yang tersedia secara bebas boleh menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya ketika berinteraksi dengan antibiotik.

Beritahu doktor anda mengenai sejarah perubatan anda

Beberapa ubat antibiotik boleh menyebabkan reaksi alergi yang berbahaya bagi kesihatan dan bahkan mengancam nyawa. Reaksi alergi yang teruk selepas mengambil antibiotik dipanggil anafilaksis.

Ini biasa berlaku pada orang yang mempunyai hati, ginjal, atau wanita hamil. Oleh itu, sebelum menentukan jenis dan dos antibiotik yang akan ditetapkan, doktor mesti terlebih dahulu memeriksa riwayat perubatan keseluruhan pesakit.

Sebilangan orang mempunyai reaksi alergi terhadap antibiotik, terutama penisilin. Kesan sampingan yang mungkin termasuk ruam, bengkak lidah, dan kesukaran bernafas.

Perkara ini sangat berbahaya jika tidak ditindaklanjuti dengan segera. Oleh itu, untuk mengelakkan ini, pesakit disarankan untuk menyampaikan alahannya kepada doktor.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.