Kesihatan

Berbaloi untuk mencuba! Berikut adalah 9 cara untuk menghilangkan bintik hitam yang degil di hidung

Sudah tentu, bintik hitam yang degil di wajah membuat anda merasa tidak selamat. Nah, sekarang tidak perlu lagi keliru! Berikut adalah 9 kaedah berkesan untuk menghilangkan komedo di hidung!

Baca Juga: Mesti Tahu, Adakah Pengelupasan Sangat Berbahaya kepada Kulit?

Pelbagai cara untuk menghilangkan bintik hitam di hidung

Blackheads adalah masalah kulit yang sering disalahertikan oleh banyak orang. Blackheads adalah bentuk jerawat lain, lebih khusus lagi, melanin (keratin) terperangkap di kulit, menyumbat liang.

Berikut adalah beberapa cara untuk menghilangkan komedo di hidung, termasuk:

Basuh muka anda 2 kali sehari

Anda mesti menjaga kebersihan untuk menghilangkan komedo. Pastikan anda mencuci muka sekurang-kurangnya 2 kali sehari dan selepas setiap aktiviti.

Tetapi mesti diingat, jangan terlalu kerap mencuci muka kerana boleh menipis lapisan kulit. Ini sebenarnya menjadikan wajah menghasilkan lebih banyak minyak yang menyebabkan lebih banyak bintik hitam muncul.

menggunakan pelindung matahari bebas minyak

Cara menghilangkan bintik hitam di hidung yang berkesan dengan menggunakan pelindung matahari bebas minyak. Ini berfungsi untuk melindungi kulit dari kerosakan yang disebabkan oleh paparan radiasi matahari, sambil menghilangkan komedo.

Cara menghilangkan bintik hitam pada hidung menggunakan jalur pori

Pasti anda sering menggunakan jalur pori untuk menghilangkan bintik hitam di hidung. Ini adalah kerana jalur pori mampu menyelesaikan masalah komedo dengan serta-merta.

Sekiranya anda ingin mendapatkan hasil yang optimum, anda boleh menggunakannya dengan memanaskan wajah anda terlebih dahulu (contohnya dengan mencuci muka dengan air suam). Tujuannya adalah untuk membuka liang pori supaya bintik hitam lebih mudah dikeluarkan dan kemudian melekat jalur pori.

Tetapi mesti diperhatikan, jalur pori tidak dapat mengelakkan komedo datang lagi. Di samping itu, penggunaan jalur pori Ia juga dikhuatiri akan mengangkat rambut wajah dan lapisan minyak yang penting untuk kulit.

Menggunakan retinol tropika

Pada dasarnya, retinoid telah terbukti dapat merawat jerawat dan juga menghilangkan kedutan pada wajah. Retinoid tropikal yang berasal dari vitamin A sangat baik untuk mencegah jerawat.

Tetapi retinoid ini tidak boleh digunakan pada wanita hamil kerana boleh mengganggu perkembangan janin.

Menggunakan topeng tanah liat (topeng tanah liat)

Topeng tanah liat, juga dikenali sebagai topeng tanah liat sering dianggap produk yang sesuai untuk kulit berminyak. Clay mask adalah bahan yang boleh digunakan untuk menghilangkan komedo di hidung yang juga berkesan.

Cara menghilangkan bintik hitam di hidung dengan baking soda

Selain digunakan sebagai bahan untuk membuat kue, ternyata baking soda juga efektif untuk menghilangkan komedo, Anda tahu. Kandungan pengelupasan dalam baking soda mampu menyingkirkan sel kulit mati yang dapat menyumbat liang dan membentuk komedo.

Caranya adalah dengan membuat pasta menggunakan baking soda dicampur dengan sedikit air, kemudian sapukan pada wajah secara merata. Selepas itu, diamkan selama 5 minit, kemudian bilas menggunakan air sejuk.

Baca Juga: 5 Bahan Ini Berkesan Untuk Menghilangkan Komedo Secara Semula Jadi

Lemon

Kandungan asid sitrik dalam lemon terbukti dapat mengecilkan liang pori sehingga dapat mengelakkan masuknya kotoran pada wajah. Bukan itu sahaja, lemon juga mengandungi hidroksi alfa yang mampu membuang sel kulit mati dan bintik hitam.

Mudah, perah jus lemon, kemudian sapukan pada hidung dan komedo yang lain. Biarkan selama kira-kira 15 minit, kemudian bilas dengan air bersih. Gunakan rawatan ini 3 kali seminggu.

Putih telur

Walaupun tidak berbau wangi, ternyata putih telur dipercayai memerah wajah dan berfungsi mengecilkan pori sehingga kotoran dari luar tidak terkumpul di kulit. Selain itu, kulit akan bebas dari komedo kerana kaya dengan protein dan sumber mikronutrien.

Mengamalkan diet yang sihat

Anda harus menjalani diet yang sihat dan seimbang agar kulit anda kelihatan sihat dan cantik. Termasuk kulit yang mempunyai masalah komedo yang degil.

Anda mesti mendapat cukup vitamin dari buah-buahan dan sayur-sayuran. Perkara lain yang perlu diingat adalah mengurangkan makanan berlemak, goreng, makanan segera, atau makanan manis.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!