Kesihatan

Jauh dari menjadi pertanda, ini adalah makna kedutan mata kanan atas dalam dunia perubatan

Kedutan mata kanan atas adalah keadaan yang dialami hampir semua orang. Ramai orang sering menganggap kedutan sebagai tanda tertentu, seperti berita baik atau buruk. Lalu, apa sebenarnya maksud kedutan dalam dunia perubatan?

Twitch adalah keadaan yang tidak dapat diramalkan, ia boleh bertahan seketika atau lebih lama lagi. Walaupun sering dikaitkan dengan perkara-perkara tertentu, kedutan sebenarnya boleh berlaku disebabkan oleh beberapa sebab.

Baca juga: Jangan memandang ringan, ini adalah 6 ciri umum penyakit kelamin pada wanita

Makna kedutan mata kanan atas dalam dunia perubatan

Berkedut mata, atau lebih tepatnya, kedutan kelopak mata (miokimia) adalah kekejangan kelopak mata yang tidak terkawal. Sebilangan besar perkara ini berlaku dalam beberapa minit. Bagi kebanyakan orang, kekejangan ini ringan dan terasa seperti menarik kelopak mata.

Walau bagaimanapun, bagi sesetengah orang kekejangan boleh menjadi lebih teruk, dan memaksa kelopak mata ditutup sepenuhnya. Keadaan ini dikenali sebagai blepharospasm.

Dalam dunia perubatan, kedutan mata kanan mempunyai beberapa makna. Inilah makna kedutan mata kanan atas yang telah dipetik dari pelbagai sumber.

Tanda alahan

Orang yang demam dan mereka yang alergi terhadap habuk boleh mengalami kerutan mata. Kedutan boleh hilang jika gejala alergi lain juga hilang.

Pengambilan alkohol dan kafein yang berlebihan

Ternyata kedutan mata kanan juga dapat ditafsirkan sebagai pengambilan alkohol dan kafein yang berlebihan. Pengambilan kafein dan alkohol yang berlebihan boleh mempengaruhi sistem saraf yang menyebabkan kedutan.

Anda harus mengelakkan pengambilan alkohol dan kafein secara berlebihan untuk mengelakkan ini berlaku dan supaya badan menjadi lebih santai.

Keletihan

Makna lain dari mata kanan adalah keletihan. Biasanya keletihan boleh berlaku kerana anda mempunyai aktiviti yang sibuk dan membuat anda kurang tidur.

Dilaporkan dari lasikplus.com, Jenepher K. Piper, pengamal penjagaan primer di Pusat Perubatan Mercy, Baltimore mengatakan bahawa keletihan dapat membuat otot tidak mendapat cukup nutrisi.

Tahap vitamin D atau magnesium yang rendah dapat menyebabkan otot seseorang berehat, sehingga menyebabkan kedutan.

Mata terbeliak kerana terlalu lama memandang skrin komputer

Menatap skrin komputer terlalu lama juga boleh menjadi tanda mata kanan atas berkedut dan ini sering kita tidak sedar.

Menatap skrin komputer untuk jangka masa yang lama atau menghabiskan sepanjang hari menatap skrin tablet atau telefon pintar boleh menyebabkan tekanan pada mata.

Sebaiknya elakkan berkedut akibatnya, berehat dengan mata tertutup selama tiga hingga lima minit untuk mengurangkan ketegangan mata.

Kekurangan nutrien

Kekurangan nutrien seperti magnesium juga boleh menjadi makna mata kanan. Anda harus memastikan bahawa anda makan makanan yang mempunyai khasiat yang baik, terutama bagi mata untuk mengelakkan ini.

Sekiranya anda ingin membeli makanan tambahan untuk memenuhi keperluan pemakanan anda, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda sebelum memilih untuk melakukannya.

Risau

Mengejang mata kanan juga boleh menjadi tanda kegelisahan. Peningkatan tekanan yang berkaitan dengan kegelisahan dapat meningkatkan risiko terkena mata. Perlu diingat, ketika anda cemas, anda cenderung kurang tidur.

Keadaan ini akan menyebabkan keletihan di seluruh badan, termasuk otot di sekitar mata. Sekiranya anda mengalami gejala tambahan, seperti kegelisahan, kurang tidur, dan sukar menumpukan perhatian, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

Tekanan

Tekanan adalah istilah luas yang boleh merangkumi peristiwa tertentu yang dapat berlanjutan dari masa ke masa. Dalam kes ini, seseorang yang mengalami tekanan boleh menyebabkan pelbagai gejala fizikal termasuk mata berkedut.

Seperti kegelisahan, tekanan sering menyebabkan penurunan kualiti tidur yang mengakibatkan keletihan mentah dan fizikal. Keadaan ini boleh menjadikan otot di sekitar mata menjadi tegang.

Tekanan juga dapat mendorong anda untuk meningkatkan penggunaan kafein atau alkohol. Kedua-dua tabiat ini adalah penyebab berlakunya mata.

Untuk itu, jika anda mengalami keadaan tertekan, segera berjumpa doktor untuk mengatasi gejala fizikal dan mencegah masalah kesihatan selanjutnya.

Baca Juga: Khasiat Vitamin A, Bukan Hanya Menjaga Kesihatan Mata

Makna kedutan mata kanan atas disebabkan oleh faktor lain

Selain faktor dan sebab yang dijelaskan di atas, kedutan juga boleh disebabkan oleh faktor lain.

Dilaporkan dari Klinik Mayo, inilah makna lain dari mata kanan atas yang perlu anda ketahui.

 • Cahaya yang terang
 • Kerengsaan yang berlaku di permukaan kelopak mata atau kelopak mata dalaman
 • Asap
 • Pencemaran angin atau udara

Keadaan lain yang juga boleh menyebabkan kedutan mata adalah:

 • Blepharitis
 • Melecet kornea
 • mata kering
 • Kepekaan cahaya
 • Uveitis

Jenis-jenis kedutan mata

Terdapat tiga jenis kedutan mata. Terdapat beberapa jenis kedutan mata yang boleh berlaku, termasuk yang berikut:

Berkedut kecil

Kelopak mata yang kecil sering dikaitkan dengan aktiviti harian, seperti keletihan, tekanan, atau kafein.

Bukan hanya itu, anda juga mungkin mengalami tetek kecil pada mata kerana permukaan mata atau kornea atau selaput yang melapisi kelopak mata atau konjungtiva mengalami kegatalan.

Blepharospasm penting jinak

Untuk jenis kedutan ini, biasanya muncul pada usia dewasa hingga akhir dan boleh bertambah buruk dari masa ke masa. Perlu diingat, wanita lebih mungkin mengalaminya berbanding lelaki.

Keadaan ini tidak serius, tetapi jika kesnya cukup teruk boleh mengganggu aktiviti harian. Gejala bermula dengan berkelip atau kerengsaan mata yang tidak henti-hentinya.

Apabila gejala teruk, anda mungkin lebih sensitif terhadap cahaya, penglihatan kabur, dan kekejangan wajah. Kejang boleh menjadi sangat teruk sehingga kelopak mata tetap ditutup selama beberapa jam.

Kekejangan hemifasial

Jenis kedutan ini jarang berlaku. Walau bagaimanapun, penting untuk mengetahui apakah kekejangan hemifascillary melibatkan otot di sekitar mata.

Tidak seperti dua jenis yang lain, kekejangan hemifasi hanya akan mempengaruhi satu sisi wajah. Penyebab yang paling biasa dari jenis ini adalah arteri menekan pada saraf muka.

Komplikasi pengejangan mata kanan

Sebilangan orang boleh mengalami kekejangan mata selama berhari-hari, minggu, atau bahkan berbulan-bulan. Ini boleh mengganggu dan mempengaruhi kualiti hidup penghidap.

Sekiranya kedutan tidak hilang, anda mungkin berkedip atau menyipit sepanjang masa dan menghadapi masalah untuk melihat.

Sebilangan komplikasi berpotensi terkena mata kanan adalah sakit mata kronik, lelasan kornea atau parut, dan kehilangan penglihatan atau kebutaan.

Berkedut mata biasanya merupakan gejala kecil, tetapi boleh disebabkan oleh keadaan asas yang lebih ketara yang membuat anda berisiko menghadapi masalah serius. Oleh itu, anda perlu segera berbincang dengan doktor anda, sekiranya:

 • Kelopak mata ditutup sepenuhnya.
 • Kedutan berlangsung selama lebih dari 1 minggu.
 • Kekejangan mata melibatkan otot muka yang lain.
 • Mengalami mata merah, bengkak, dan keputihan.
 • Kelopak mata atas terkulai.

Sekiranya doktor mengesyaki masalah otak atau saraf, maka pemeriksaan untuk tanda-tanda biasa yang lain akan diperintahkan. Doktor anda juga boleh membuat rujukan kepada pakar, seperti pakar neurologi.

Bagaimana mengatasi masalah mata kanan?

Dalam kes ringan, doktor mungkin mencadangkan beberapa ubat seperti Clonazepam atau Klonopin, Lorazepam atau Ativan, Trihexidenidyl, serta hidroklorida atau Artana, Trihexane, Tritane.

Sebilangan besar kes kecil berkedut akan hilang dengan sendirinya. Walau bagaimanapun, jenis kedutan lain mungkin memerlukan rawatan yang berbeza daripada pakar, seperti yang berikut:

Blepharospasm

Tidak ada ujian makmal khusus untuk mendiagnosis blepharospasm jadi berjumpa dengan pakar oftalmologi secepat mungkin. Doktor biasanya akan melakukan penilaian klinikal yang menyeluruh dengan mempertimbangkan sejarah perubatan pesakit.

Sekiranya didiagnosis dengan blepharospasm, ada beberapa pilihan rawatan yang dapat dilakukan, seperti berikut:

 • Suntikan toksin Botox atau botulinum. Umumnya diberikan untuk melemahkan otot yang mengawal kelopak mata sehingga kekejangan dapat mereda. Kesan Botox biasanya berlangsung sekitar 3 bulan jadi perlu mengulang suntikan.
 • Ubat oral. Biasanya diberikan jika suntikan Botox tidak melegakan simptom. Ubat preskripsi secara amnya dapat membantu menyekat isyarat motor berlebihan dari otak.
 • Pembedahan. Mungkin diperlukan jika tiada rawatan lain yang berhasil. Pembedahan yang disyorkan adalah myectomy, yang melibatkan membuang sebahagian atau semua otot yang terlibat dalam menutup kelopak mata.

Rawatan lain yang disiasat adalah Stimulasi Otak Dalam. Untuk kaedah ini, elektrod ditanamkan ke otak untuk membantu mengatur kawasan kerosakan motor.

Kekejangan hemifasial

Jenis kedutan ini tidak dapat didiagnosis dengan satu ujian dan memerlukan penilaian pakar sepenuhnya. Rawatan untuk kekejangan hemifasi serupa dengan blepharospasm, dengan dua pilihan yang paling biasa:

 • Suntikan Botox. Ini adalah kaedah rawatan yang paling biasa untuk kekejangan hemifasial.
 • Pembedahan. Umumnya dikenali sebagai penyahmampatan mikrovaskular, span kecil ditanam di sebelah saraf optik untuk melindunginya dari saluran darah yang menjengkelkan.

Kecederaan fizikal atau kerengsaan pada kelopak mata biasanya tidak serius. Rawatan boleh melibatkan salap antibiotik dan steroid untuk mengurangkan keradangan atau pembedahan kecil untuk memperbaiki lipatan kelopak mata.

Terdapat juga rawatan alternatif yang boleh anda lakukan, termasuk biofeedback, akupunktur, hipnosis, kiropraktik, dan terapi pemakanan.

Baca Juga: Ketiak Hitam Bye-Bye, Ini adalah Cara Selamat dan Layak untuk Memutihkannya

Pencegahan kedutan mata kanan atas

Kebanyakan kedutan adalah keadaan yang biasa berlaku pada sesiapa sahaja dan tidak perlu dibimbangkan.

Walau bagaimanapun, dalam kes yang jarang berlaku, keadaan ini juga boleh menjadi tanda keadaan yang lebih serius seperti blepharospasm (kontraksi tidak normal yang menyebabkan kelopak mata sering berkedip).

Walau bagaimanapun, kedutan mata kanan atas yang tidak signifikan adalah keadaan serius yang dapat dicegah dengan cara berikut:

 • Kurangkan pengambilan kafein
 • Cukup tidur
 • Elakkan mata kering dengan menggunakan titisan mata
 • Berikan kompres mata yang hangat ketika mata mula berkedut

Kedutan mata kanan atas tidak perlu dirisaukan dan akan hilang dengan sendirinya. Namun, jika kedutan tidak hilang, anda harus segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!