Kesihatan

Fungsi Tape Kinesio: Mengurangkan Sakit untuk Meningkatkan Peredaran Darah

Fungsi pita kinesio atau KT biasanya digunakan untuk merawat kecederaan sukan dan pelbagai gangguan lain. Jalur elastik ini sangat berguna untuk atlet yang berpotensi tinggi untuk kerap mengalami kecederaan.

Pita terapi atau pita kinesio boleh dilekatkan secara strategik ke badan untuk memberi sokongan, mengurangkan kesakitan, dan meningkatkan prestasi otot. Baiklah, untuk mengetahui fungsinya pita kinesio mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Mari berlatih di rumah, berikut cara mengurangkan paha dengan bersenam

Apa fungsinya pita kinesio?

Dilaporkan Garis Kesihatan, pita kinesio dikembangkan pada akhir 1970-an oleh Dr. Kenzo Kase yang merupakan kiropraktor dari Jepun. Kase mahukan kumpulan yang dapat memberikan sokongan, tetapi tidak menyekat pergerakan.

Pita Kinesiology benar-benar elastik dan terdapat dalam pelbagai warna. Kase membuat pita kinesio dengan campuran kapas dan nilon. Ia direka untuk keanjalan kulit supaya anda dapat menggunakannya tanpa mengganggu pergerakan badan.

Selain itu, pita pelekat ini juga tahan air dan cukup kuat untuk bertahan selama tiga hingga lima hari walaupun anda bersenam atau mandi.

Dipercayai bahawa pita pelekat ini dapat membantu mewujudkan ruang mikroskopik antara kulit dan tisu yang mendasari. Pelbagai fungsi pita kinesio Apa yang perlu anda ketahui merangkumi perkara berikut:

Mencipta ruang pada sendi

Satu kajian kecil dengan 32 peserta menunjukkan bahawa ketika pita kinesiologi digunakan pada lutut, ia meningkatkan ruang pada sendi.

Kajian serupa menunjukkan pita kinesiologi juga meningkatkan ruang pada sendi bahu, sehingga membantu mengurangkan kemungkinan kerengsaan.

Boleh menukar isyarat pada laluan sendi

Fungsi pita kinesio yang lain adalah untuk membuat pengangkat yang membongkar tisu yang mendasari. Penyahmampatan tisu secara amnya akan mengubah isyarat menuju ke otak. Apabila otak menerima isyarat yang berbeza, ia bertindak balas secara berbeza.

Ahli terapi fizikal telah menggunakan pita kinesio untuk mengangkat kulit ke atas otot yang tegang. Apabila kawasan itu ditekan, penerimaan kesakitan menghantar isyarat baru ke otak dan ketegangan pada titik pencetus dikurangkan.

Kajian pada tahun 2015 juga menunjukkan bahawa kesakitan titik pencetus dapat dikurangkan. Bukan hanya itu, fleksibiliti juga akan meningkat bagi orang yang menggunakan pita kinesio dan tekanan manual secara serentak.

Meningkatkan peredaran darah dan cecair limfa

Sekiranya anda terluka, pita kinesio dapat membantu meningkatkan peredaran dan mengurangkan bengkak di kawasan yang sakit. Kajian 2017 menunjukkan bahawa pita kinesio Ia dapat meningkatkan aliran darah di kulit dan peredaran cecair limfa.

Cecair limfatik kebanyakannya air tetapi mengandungi protein, bakteria, dan bahan kimia lain juga. Sistem limfa adalah cara tubuh mengatur pembengkakan dan penumpukan cecair.

Apabila kinesio digunakan, ia menghasilkan ruang subkutan tambahan yang mengubah kecerunan tekanan di kawasan di bawah kulit.

Dalam dua kajian terbaru, fungsi pita kinesio adalah untuk mengurangkan penumpukan cecair pada wanita yang menjalani rawatan barah payudara dan orang yang menjalani penggantian lutut total.

Manfaat pita kinesio secara umum

Terdapat banyak penggunaan penggunaan yang berbeza pita kinesio. Biasanya, ahli terapi fizikal dapat menilai keadaan dan kecederaan untuk memutuskan penggunaan pelekat yang terbaik. Beberapa faedah yang mungkin diperoleh dari penggunaan pita kinesio, iaitu:

Mengurangkan kesakitan dan kesakitan

Pita Kinesio Ia berfungsi dengan memberi tekanan lembut ke kawasan di mana ia digunakan. Untuk itu, pengguna dapat merasakan faedahnya pita kinesio seperti melegakan kesakitan dan kesakitan.

Mengurangkan keradangan

Perekat ini juga dapat membantu membersihkan kesesakan sambil memungkinkan peredaran darah beroksigen dan cecair limfa yang cekap. Peredaran darah menghilangkan perengsa sehingga mengurangkan keradangan dan penumpukan bahan kimia dan mendorong pemulihan yang cepat.

Meningkatkan sokongan postur dan otot

Tampal pita kinesio di kawasan yang menyimpang dari postur yang betul dapat membantu menyokong postur dengan lembut. Perekat elastik ini juga membolehkan otot yang lemah berfungsi dengan berkesan, mengurangkan rasa sakit dan keletihan, dan melindungi daripada kekejangan.

Peningkatan prestasi atletik

Dengan menyokong sendi yang tidak stabil dan mengurangkan tekanan pada otot, pita kinesio dapat meningkatkan prestasi atletik yang lebih tinggi. Tidak seperti alat bantu lain yang menyebabkan kebergantungan, pita kinesio dapat melatih otot untuk menjadi lebih berdikari.

Baca juga: Mengenal Diet Lemak Rendah Ultra: Apa itu dan Bagaimana Menggunakannya dengan Selamat?

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!