Kesihatan

Perkembangan Bayi 7 Bulan: Lebih Ekspresif dan Selamat Bercakap

Memasuki usia 7 bulan, bayi akan mula lebih ekspresif dan dapat menyatakan keinginan mereka. Selain itu, apa lagi perkembangan bayi 7 bulan yang perlu anda ketahui?

Dari sekitar 4 bulan hingga 7 bulan, sejumlah perubahan penting berlaku pada bayi. Ini adalah tempoh di mana bayi anda akan belajar untuk mengatur kemampuan persepsi yang muncul, dengan penggunaan deria seperti penglihatan, sentuhan, dan pendengaran.

Di samping itu, peningkatan kemahiran motor untuk mengembangkan kemahiran, seperti menggenggam, menggulung, duduk, dan bahkan merangkak.

Perkembangan bayi 7 bulan

Secara fizikal, berat purata bayi lelaki berusia 7 bulan adalah sekitar 6.35 hingga 9.97 kg.

Bagi bayi perempuan, berat purata pada usia 7 bulan adalah sekitar 5,89 hingga 9,52 kg.

Panjang rata-rata untuk kanak-kanak lelaki dan perempuan masing-masing sekitar 68.58 cm dan 66.04 cm.

Kemahiran motor

Bayi berusia 7 bulan biasanya belajar tentang persekitarannya, walaupun tidak semuanya melakukannya dengan cara yang sama. Dari merangkak, bergulir, merangkak, atau menggabungkan semuanya.

Anda boleh mendorong mobiliti baru ini dengan meletakkan mainan di luar jangkauan bayi. Pastikan bayi anda selamat semasa menjelajah, dengan mengamankan mainan atau benda lain yang mengandungi kepingan kecil atau tajam.

Bayi juga mula dapat duduk tanpa bantuan atau mencari mainan sendiri, jadi waktu bermain boleh melibatkan lebih banyak kebebasan. Dengan kemampuan menahan dan minum dari cawan, dan mungkin makan dari sudu, bayi juga mula menjadi lebih bebas ketika menyusu.

Bayi mula cukup kuat untuk menahan diri dengan kaki ketika disokong. Mempraktikkan kemahiran ini akan menguatkan otot kaki dan membantunya bersiap untuk berjalan.

Pertumbuhan fizikal

Di antara bulan kelima dan ketujuh, anda akan melihat tunas gigi kecil pertama muncul dari gusi anda. Anda akan tahu bayi anda sedang tumbuh gigi, kerana dia akan lebih banyak membuang air besar dan mungkin lebih gemuk daripada biasa.

Untuk melegakan ketidakselesaan gusi, berikan bayi kain lap atau mainan yang sejuk untuk dikunyah. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) menasihatkan agar tidak menggunakan ubat penghilang rasa sakit topikal yang digunakan pada gusi (mengandungi benzocaine) kerana kesan sampingannya.

Selepas beberapa gigi pertama muncul, sikat setiap hari dengan berus gigi bayi yang lembut dan air serta ubat gigi yang sesuai untuk bayi. Anda mungkin akan melihat dua gigi tengah bawah muncul pertama, diikuti oleh dua gigi tengah atas, dan gigi bawah dan atas biasanya mengisi 3 atau 4 bulan ke depan.

Tetapi jangan risau jika bayi anda yang berusia 7 bulan belum mempunyai gigi, kerana corak tumbuh gigi sangat berbeza untuk setiap anak. Terdapat juga bayi yang tidak tumbuh gigi sehingga berumur lebih dari satu tahun.

diet bayi

Bayi yang berumur 7 bulan mungkin sudah mula memakan makanan pejal. Anda mungkin dapat memperkenalkan makanan yang lebih enak, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran yang dibersihkan, dan bukannya disucikan.

Beri dia 4 sudu besar bijirin diperkaya besi setiap hari. Makanan pekat ini dapat membantu bayi anda menyesuaikan diri dengan tekstur baru dan belajar cara mengunyah.

Setiap kali anda memperkenalkan makanan baru, tunggu beberapa hari sebelum mencuba yang lain, dan perhatikan tanda-tanda alahan seperti cirit-birit, muntah, ruam, atau mengi.

Kemahiran berbahasa

Bayi berusia 7 bulan mula memahami makna bahasa. Bayi boleh mula bertindak balas apabila anda mengatakan 'tidak', walaupun bayi pada usia ini tidak selalu mengikut perintah itu. Anda juga boleh mendapat respons, sekurang-kurangnya anggukan kepala anda, setiap kali anda menyebut namanya.

Pada usia 7 bulan, bayi juga mula belajar komunikasi nonverbal. Mereka dapat membuat berbagai ekspresi dengan wajah mereka, dari senyum lebar hingga mengerutkan kening, dan mereka dapat memahami bagaimana perasaan anda dengan nada suara dan ekspresi wajah anda.

Bayi juga dapat berkomunikasi secara lisan, dengan mengeluarkan suara yang berbeza, ketawa, meniup gelembung, atau mengoceh di rantai konsonan seperti 'da-da-da'.

Kebolehan sosial dan kognitif

Ingatan kanak-kanak berusia 7 bulan telah berkembang dengan pesat, dan seiring dengan itu muncul konsep objek kekal.

Sekiranya sebelumnya ketika anda menyembunyikan objek semasa bermain, dan bayi anda menganggapnya hilang, sekarang, dia dapat menyedari bahawa objek atau orang itu masih ada, walaupun ia tersembunyi.

Objek kekal bermaksud bahawa ketika anda tidak dapat melihat atau di dapur misalnya, anda tidak dapat melihat atau tidak berada di fikiran bayi anda.

Bayi anda juga mungkin mula mengalami kegelisahan perpisahan, menangis dan berpaut pada anda, atau enggan ditinggalkan dengan pengasuh, setiap kali anda cuba pergi.

Untuk ini, cubalah menjadualkan keberangkatan ketika bayi anda sedang tidur, atau makan, atau tidak terlalu cerewet. Ucapkan selamat tinggal pendek dan manis, dan minta pengasuh mengalihkan perhatian bayi dengan mainan atau buku sehingga anda keluar dari pintu.

Bagaimana untuk membantu perkembangan bayi 7 bulan

Bermain dengan bayi berusia 7 bulan memang menyeronokkan. Anda boleh menghabiskan banyak masa membaca bersama dan membincangkan gambar, untuk membantu mengembangkan imaginasi mereka.

Bercakap dengan bayi secara berterusan, terangkan dunia di sekeliling mereka, dan beritahu mereka apa yang anda lakukan di sekitar rumah. Bayi akan suka menghabiskan masa di luar rumah, tetapi ingat untuk memastikannya selamat di bawah sinar matahari.

Bayi pada zaman ini juga menyukai perkara yang dapat diramalkan, jadi mereka akan menyukai permainan berulang seperti Cak, berkeliling taman, dan banyak lagi. Mereka mungkin juga mempunyai mainan kegemaran, yang harus anda bawa ke mana saja, pastikan anda tidak kehilangannya.

Tanda-tanda masalah perkembangan

Bayi berkembang dengan kadar yang berbeza. Apabila bayi anda mencapai 7 bulan, berbincanglah dengan pakar pediatrik anda jika dia:

  • Tidak mula bergerak sama sekali
  • Tidak menunjukkan minat untuk mencapai objek
  • Tidak mengenali Ibu atau penjaga utama
  • Tidak berpaling ke arah suara
  • Tidak mengejek atau mengenali bunyi yang dibuat oleh orang lain
  • Tidak membuat hubungan mata
  • Tidak dapat ditenangkan oleh ibu atau penjaga utama
  • Memegang badan dengan kaku dan bukannya cuba duduk

Demikianlah maklumat mengenai perkembangan bayi pada usia 7 bulan yang perlu anda ketahui. Jangan lupa mengajaknya kerap bermain, OK!

Ada soalan lebih lanjut mengenai perkembangan bayi anda? Tolonglah berbual terus dengan doktor kami untuk berunding melalui Doktor Baik dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!