Kesihatan

Dadah Ceftriaxone: Ketahui Manfaat, Dos dan Kesan Sampingan Penggunaannya

Ceftriaxone adalah antibiotik cephalosporin atau SEF tahap rendah yang berfungsi untuk melawan jangkitan bakteria di dalam badan. Ubat ini sering digunakan untuk merawat banyak jenis jangkitan bakteria, termasuk yang mengancam nyawa seperti meningitis.

Bukan hanya itu, ceftriaxone juga dapat digunakan untuk mencegah jangkitan pada orang yang menjalani jenis pembedahan tertentu. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak boleh digunakan pada bayi yang prematur atau mengalami penyakit kuning. Oleh itu, elakkan penggunaan ubat pada kanak-kanak tanpa nasihat doktor.

Baca juga: Ayo, gunakan 8 cara ini, untuk mengurangkan darah tinggi

Apa itu ceftriaxone?

Ceftriaxone diberikan melalui suntikan ke otot atau urat. (Foto: unsplash.com)

Ceftriaxone adalah antibiotik yang diberikan melalui suntikan ke otot atau urat dan biasanya diberikan sekali hingga dua kali sehari. Dos bergantung kepada keadaan perubatan dan tindak balas terhadap rawatan.

Semasa menggunakan ubat ini, minum banyak air kecuali jika doktor mengarahkan anda sebaliknya. Sekiranya penggunaan ubat tersebut dilakukan di rumah, perhatikan arahan dan persediaan profesional kesihatan.

Beberapa arahan yang perlu dipatuhi, antara lain, jangan mengambil ubat lebih kerap daripada yang disyorkan, jangan terlepas dos atau menghentikan ubat kecuali atas nasihat doktor. Sekiranya anda merasa telah menggunakan terlalu banyak ubat, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan lebih lanjut.

Elakkan mencampurkan ceftriaxone dengan cecair IV yang mempunyai kalsium di dalamnya, seperti larutan Ringer, larutan Hartmann, dan pemakanan parenteral-TPN. Rujuk juga penggunaan ubat pada bayi dan kanak-kanak dengan pakar.

Sebelum menggunakan ubat, periksa penampilan visual produk untuk sebarang perubahan warna. Sekiranya ada, jangan gunakan cecair dan buang produk perubatan ini mengikut prosedur selamat yang disyorkan oleh doktor.

Berapakah dos untuk ceftriaxone?

Dos ubat ini akan berbeza mengikut keadaan yang diderita dan keparahan penyakit. Sebilangan dos yang biasanya diberikan oleh doktor, termasuk yang berikut:

Dos Ceftriaxone: orang dewasa biasa untuk bakteremia

Biasanya, dosnya adalah sekitar 1 hingga 2 gram IV atau IM sekali sehari atau dibahagi dua kali sehari. Tempoh rawatan biasanya berlangsung selama 4 hingga 14 hari, tetapi jika jangkitannya cukup rumit, ia akan memakan masa lebih lama.

Dos dan tempoh rawatan bergantung pada sifat dan keparahan jangkitan dan jumlah keseluruhan pemberian ubat tidak boleh melebihi 4 gram.

Pentadbiran ubat ini berguna untuk merawat jangkitan akibat organisma yang mudah terdedah. Seperti bakteria septikemia disebabkan oleh Staphylococcus aureus, S pneumoniae, dan Escherichia coli.

Dos dewasa biasa untuk jangkitan sendi

Dos untuk jangkitan pada sendi biasanya memerlukan 1 hingga 2 gram IV atau IM sekali sehari. Tempoh rawatan umumnya berkisar antara 4 hingga 14 hari, tetapi jika jangkitan disebabkan oleh Streptococcus pyogenes maka diperlukan sekurang-kurangnya 10 hari untuk sembuh.

Dos dan tempoh rawatan bergantung kepada keparahan jangkitan. Ubat ini sendiri diberikan kerana ia berguna untuk mengatasi jangkitan tulang dan sendi yang disebabkan oleh S aureus, S pneumoniae, dan Proteus mirabilis.

Dos dewasa biasa untuk jangkitan gonokokus

Rawatan jangkitan gonokokus yang tidak rumit memerlukan 250 mg IM sebagai satu dos. Penggunaan ubat ini untuk rawatan gonore serviks atau uretra dan rektum yang tidak rumit.

Ubat ini disyorkan dengan azithromycin untuk jangkitan faring, serviks, uretra dan rektum yang tidak rumit. Pasangan seksual juga memerlukan penilaian dan rawatan doktor sehingga harus dimaklumkan untuk mendapatkan maklumat tambahan.

Dos dewasa biasa untuk meningitis

Dos yang diberikan oleh doktor untuk orang dengan meningitis adalah 1 hingga 2 gram IV atau IM sekali sehari atau dibahagikan kepada dua kali sehari. Tempoh rawatan biasanya antara 4 hingga 14 hari dan dos bergantung kepada keparahan jangkitan.

Ubat ini diketahui berkesan dalam menyembuhkan sejumlah kes meningitis dan jangkitan shunt disebabkan oleh S epidermidis dan E coli. Oleh itu, sangat disyorkan untuk rawatan meningitis kerana influenza H, N meningitidis, atau S pneumoniae.

Dos dewasa biasa untuk bronkitis

Dos untuk orang dewasa dengan bronkitis adalah 1 hingga 2 gram IV atau IM sekali sehari atau dibahagi dua kali sehari. Tempoh terapi biasanya sekitar 4 hingga 14 hari, tetapi boleh lebih lama jika jangkitannya rumit.

Tempoh dan dos bergantung pada sifat dan keparahan jangkitan dan tidak boleh melebihi 4 gram. Penggunaan ubat ini dapat membantu menurunkan jangkitan saluran pernafasan akibat S pneumoniae, H influenzae, H parainfluenzae, dan K pneumoniae.

Dos dewasa biasa untuk konjungtivitis

Pentadbiran ubat yang disyorkan untuk orang dewasa dengan konjungtivitis adalah 1 gram IM sebagai satu dos. Namun, segera berjumpa pakar penyakit berjangkit sekiranya masalah berlaku pada mata yang dijangkiti.

Pasangan seksual juga perlu dinilai atau dirawat untuk mengetahui diagnosis yang lebih tepat. Pastikan anda membincangkan masalah dengan doktor anda untuk mengelakkan komplikasi lebih lanjut.

Dos dewasa biasa untuk chancroid

Cadangan untuk pentadbiran ubat untuk masalah kesihatan, seperti chancroid adalah 250 mg IM sebagai satu dos. Penyakit ini disebabkan oleh organisma yang disebut H ducreyi sehingga pesakit perlu diperiksa kembali 3 hingga 7 hari setelah terapi.

Pesakit harus diuji semula untuk sifilis dan HIV, 3 bulan setelah diagnosis chancroid, terutama jika ujian awalnya negatif. Pasangan seksual juga memerlukan pemeriksaan dan rawatan oleh doktor untuk mendapatkan maklumat tambahan mengenai diagnosis.

Dos dewasa biasa untuk penyakit radang pelvis

Dos ubat yang diberikan untuk penyakit radang panggul biasanya 1 hingga 2 gram IV sekali sehari atau dibahagi dua kali sehari. Tempoh terapi biasanya 4 hingga 14 hari, tetapi jika jangkitannya rumit, ia akan memakan masa lebih lama.

Ubat ini tidak mempunyai aktiviti melawan klamidia trachomatis, tetapi boleh digunakan untuk merawat penyakit radang panggul atau PID akibat N gonorrhoeae.

Sekiranya pesakit tidak bertindak balas terhadap terapi yang telah diberikan dalam 72 jam, maka perlu dinilai semula untuk mengesahkan diagnosis dan perlu menjalani terapi IV.

Dos Ceftriaxone: orang dewasa biasa untuk pembedahan profilaksis

Pentadbiran ubat untuk pembedahan profilaksis adalah sebanyak 1 gram IV dengan dos tunggal sekitar 30 hingga 120 minit sebelum pembedahan. Sementara itu, pemberian ubat pra operasi biasanya sekitar 2 gram IV sebagai satu dos dan dimulakan dalam masa 60 minit sebelum pembedahan dibuat.

Penggunaan ubat ini sebelum pembedahan dapat mengurangkan kejadian jangkitan pasca operasi pada pesakit yang menjalani prosedur pembedahan, terutama jika diklasifikasikan sebagai berpotensi tercemar.

Ubat ini juga terbukti efektif seperti cefazolin untuk mencegah jangkitan selepas pembedahan pintasan arteri koronari.

Dos Ceftriaxone: orang dewasa biasa untuk epididimitis

Epididymitis adalah salah satu penyakit kelamin yang memerlukan cadangan 250 mg STI sebagai satu dos. Ubat ini disyorkan untuk epididimitis akut yang kemungkinan besar disebabkan oleh klamidia dan gonorea.

Pesakit harus diuji terlebih dahulu untuk jangkitan kelamin lain, termasuk HIV. Di samping itu, pasangan seksual juga perlu dinilai atau mendapatkan rawatan dengan doktor untuk mendapatkan maklumat tambahan mengenai penyakit ini.

Adakah terdapat kesan sampingan yang disebabkan oleh ceftriaxone?

Seperti ubat pada amnya, ceftriaxone juga mempunyai kesan sampingan yang akan mempengaruhi tubuh jika diambil dalam jangka masa panjang.

Beberapa kesan sampingan yang mungkin timbul adalah reaksi alahan, masalah pernafasan, demam dan menggigil. Kemudian degupan jantung tidak teratur, sakit ketika membuang air kecil, sawan, dan pendarahan.

Kesan sampingan biasanya tidak memerlukan perhatian perubatan, tetapi jika teruk, ia harus dibincangkan dengan segera. Beberapa kesan sampingan yang perlu diketahui, seperti cirit-birit, pening, mengantuk, sakit kepala, mual hingga muntah, kerengsaan ketika disuntik, berpeluh kerap, sakit perut.

Ingat bahawa doktor menetapkan ubat ini kerana mereka menilai jika faedah yang diperoleh lebih besar daripada risiko kesan sampingan. Kerana itu, banyak orang yang mengambil ubat ini tidak mempunyai kesan sampingan yang serius.

Di samping itu, ubat ini juga jarang menyebabkan keadaan usus yang teruk kerana jenis bakteria yang tahan. Walau bagaimanapun, keadaan ini boleh berlaku semasa rawatan atau beberapa minggu hingga beberapa bulan setelah rawatan dihentikan.

Jangan gunakan ubat anti-cirit-birit atau opioid jika anda mempunyai simptom ini kerana produk ini boleh memburukkan keadaan.

Ubat yang digunakan dalam jangka masa yang lama atau berulang kali boleh menyebabkan sariawan atau jangkitan yis baru. Oleh itu, segera berjumpa doktor sekiranya anda melihat tompok-tompok putih di mulut.

Perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum menggunakan ubat tersebut

Sentiasa ingat untuk tidak menggunakan ceftriaxone pada kanak-kanak tanpa nasihat doktor. Suntikan Ceftriaxone boleh membahayakan jika diberikan kepada bayi baru lahir, terutama dengan ubat intravena yang mengandung kalsium.

Elakkan juga menggunakan ubat tersebut sekiranya anda pernah mengalami reaksi alergi yang teruk terhadap antibiotik cephalosporin yang lain.

Untuk memastikan ceftriaxone selamat, beritahu doktor anda jika anda mempunyai banyak alahan terhadap penisilin, menghidap penyakit buah pinggang, mempunyai penyakit hati, diabetes, penyakit pundi hempedu, gangguan perut, atau pemakanan yang buruk.

Produk ini mungkin mengandungi bahan yang tidak aktif yang boleh menyebabkan reaksi alergi atau masalah lain. Segera berbincang dengan ahli farmasi untuk mendapatkan maklumat ubat yang lebih terperinci.

Ubat ini tidak dijangka membahayakan bayi yang belum lahir. Walau bagaimanapun, berbincanglah dengan doktor anda sekiranya anda merancang atau hamil untuk mengelakkan perkara yang tidak diingini.

Ceftriaxone boleh menyebabkan vaksin bakteria hidup atau seperti vaksin kepialu sehingga tidak berfungsi juga. Oleh itu, jangan diberi imunisasi atau vaksin semasa menggunakan ubat kecuali disyorkan oleh doktor.

Sebelum menjalani pembedahan, segera beritahu doktor tentang semua produk ubat yang sedang anda gunakan, seperti ubat preskripsi, ubat tanpa resep, dan produk herba. Ini bertujuan untuk mencegah timbulnya komplikasi atau masalah lain yang lebih serius.

Baca juga: Boleh Mencegah Kecacatan pada Bayi, Inilah Kepentingan Asid Folik untuk Wanita Hamil, Ibu!

Apakah simpanan yang betul untuk ubat ceftriaxone?

Penyimpanan ubat mesti dipertimbangkan dengan teliti, terutama di luar jangkauan kanak-kanak. Selain itu, perhatikan juga suhu bilik ketika menyimpan ubat ini. Simpan di bawah 25 darjah Celsius atau 77 darjah F.

Lindungi pembungkusan ubat dari cahaya matahari langsung dan buang semua botol apabila tidak digunakan atau telah tamat tarikh luput. Maklumat lain mengenai cara menyimpan ubat boleh dibincangkan dengan doktor atau ahli farmasi anda.

Doktor biasanya akan mengesyorkan penggunaan ubat mengikut keadaan kesihatan anda dan keparahan gejala. Oleh itu, sentiasa perhatikan arahan yang diberikan oleh doktor agar tidak terlepas dos ubat.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!