Kesihatan

Tempoh paling selesa bagi ibu dan bakal anak, ini adalah perkembangan janin 5 bulan

Ketika usia kehamilan 5 bulan boleh dikatakan tempoh paling selesa bagi ibu dan juga bakal bayi. Tidak lagi merasa mual, sebaliknya wanita hamil mula menikmati hubungan intim dengan bayi yang belum lahir. Sekarang untuk maklumat lebih lanjut, mari lihat perkembangan janin 5 bulan di sini, Moms!

Baca juga: Boleh Mencegah Kecacatan pada Bayi, Inilah Kepentingan Asid Folik untuk Wanita Hamil, Ibu!

Perubahan yang berlaku dengan perkembangan janin pada 5 bulan

Bagi sebilangan wanita hamil, usia 5 bulan adalah tempoh yang indah dan selesa dalam proses kehamilan. Ibu tidak merasa mual lagi, bagaimana perkembangan janin 5 bulan?

Trimester kedua dianggap masa paling selamat untuk melancong atau bercuti. Tubuh anda mula menyesuaikan diri, termasuk menahan muntah ketika anda hamil 5 bulan dan lebih berupaya melakukan aktiviti dengan perut yang membesar.

Ibu juga mula dapat merasakan dan menikmati pergerakan bayi dalam kandungan, anda tahu. Sebenarnya, dia dapat mengenali persekitaran di sekelilingnya. Secara fizikal, kening sementara dan rambut halus mula tumbuh di kepala.

Panjang tubuhnya telah mencapai kira-kira 25 sentimeter pada usia lima bulan kehamilan.

Bayi itu juga sudah mula mempunyai waktu atau aktiviti tidur yang berbeza dengan ibunya. Ini membuatkan Moms sering merasakan bayi menendang dan bergerak sangat aktif di perut sama seperti ketika bersiap tidur pada waktu malam.

Seorang wanita dengan perut yang mengandung 5 bulan dikatakan mempunyai bayi yang siap dilahirkan, tetapi dalam ukuran yang sangat kecil. Organ pankreas lebih matang, bibir lebih terbentuk, dan mata kelihatan lebih sempurna.

Tetapi iris atau bahagian dalam bola mata masih memerlukan lebih banyak pigmen dan kelopak mata dan alis sudah terbentuk. Lalu, berapa minggu mengandung 5 bulan? lihat penjelasan lebih lanjut di bawah.

Perkembangan janin 5 bulan: 21 minggu

 • Kelopak mata bayi telah selesai terbentuk
 • Berat bayi kini mula lebih berat daripada plasenta
 • Badannya ditutup dengan rambut halus yang disebut lanugo yang dianggap berperanan menjaga tubuh bayi pada suhu yang diperlukan. Lanugo biasanya akan hilang sebelum bayi dilahirkan.
 • Bayi sudah mula bergerak

Perkembangan janin 5 bulan: 22 minggu

Hasil ultrabunyi janin berusia 5 bulan. Foto: Babycentre
 • Secara fizikal, janin berusia 5 bulan serupa dengan bayi yang baru lahir, tetapi dalam ukuran yang jauh lebih kecil
 • Janin juga mula belajar bernafas dan bayi juga menelan sedikit amnion yang kemudian akan menjadi najis dan akan keluar ketika dilahirkan dalam bentuk tinja hitam (mekonium).
 • Dalam beberapa kehamilan, kulit wanita hamil akan lebih banyakbercahayapada masa-masa ini. Rambut ibu biasanya juga akan terasa lebih tebal kerana pengaruh hormon estrogen yang berlebihan
 • Bayi lebih aktif pada waktu malam

Perkembangan janin 5 bulan: 23 minggu

 • Anggota badan kini berkadar
 • Walaupun paru-paru bayi tidak berfungsi dengan sempurna, bayi mula berlatih bernafas melalui plasenta untuk mempersiapkan diri untuk hidup di luar rahim.
 • Ibu mungkin mula merasakan payudara mula membesar

Baca Juga: Jangan Salah! Ini adalah perbezaan antara gastritis dan asid gastrik

Perkembangan janin pada 5 bulan: 24 minggu

 • Kini janin yang anda bawa adalah dalam bentuk bayi, ia lebih kecil
 • Sekiranya bayi dilahirkan, ada kemungkinan bayi itu dapat bertahan di luar rahim
 • Paru-paru dan organ-organ penting lain dapat bertahan jika mereka tinggal di luar rahim
 • Kulit anda mungkin mengalamitanda regangan pada usia ini yang boleh ditandakan dengan kemunculan garis merah dan gatal-gatal

Walaupun sakit belakang selama 5 bulan kehamilan dan sakit perut selama 5 bulan kehamilan akan sering dirasakan, anda tidak perlu risau lagi. Anda dapat menikmati setiap keakraban yang berlaku antara anda dan bayi anda setiap hari sehingga hari kelahiran tiba.

Rasa tenang dan bahagia tentunya juga baik untuk kesihatan ibu dan bayi di dalam rahim, serta menjaga pemakanan.

Fakta mengenai kehamilan 5 bulan

Ramai yang masih mempersoalkan jika anda hamil 5 bulan, berapa minggu dan bentuk janin adalah 5 bulan. Nah, berapa minggu mengandung 5 bulan biasanya sudah memasuki minggu ke-21 hingga minggu ke-24.

Seorang wanita dengan perut hamil 5 bulan perlu mendengar bunyi janin kerana dia mula mengenalinya dengan baik. Bercakap, membaca, dan menyanyi dengan bayi anda adalah cara yang baik untuk memulakan ikatan sebelum mereka dilahirkan.

Sekiranya sakit belakang semasa hamil 5 bulan atau sakit perut semasa hamil 5 bulan bertambah teruk, anda boleh berbincang dengan doktor anda.

Perlu juga diperhatikan bahawa hamil 5 bulan boleh melakukan hubungan seks dengan pasangan selagi merasa selesa.

Oleh itu, beritahu pasangan anda bahawa mengandung 5 bulan adalah baik dan normal. Walaupun mengandung 5 bulan boleh melakukan persetubuhan, tetapi boleh menyebabkan rasa janggal kerana perutnya semakin besar.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found