Kesihatan

Diet Jenis B: Dos dan Perkara Yang Perlu Anda Ketahui

Memilih jenis diet yang tepat boleh dilakukan berdasarkan jenis darah. Untuk diet golongan B darah, tentu akan berbeza dengan golongan darah jenis A, O atau AB.

Idea untuk mengembangkan diet berdasarkan jenis darah dikembangkan oleh naturopath Peter J. D'Adamo. Menurutnya, setiap makanan yang dimakan dapat berinteraksi secara kimia dengan golongan darah.

Sekiranya anda mengikuti diet jenis darah, tubuh anda akan mencerna makanan dengan lebih berkesan.

Nah, berikut adalah panduan diet bagi anda yang mempunyai golongan darah B:

Makanan untuk golongan darah B

Sekiranya anda mempunyai golongan darah B, anda boleh memakan tumbuh-tumbuhan dan semua jenis daging kecuali ayam dan daging babi. Anda juga boleh makan produk tenusu.

Sementara itu, makanan yang harus dielakkan adalah gandum, jagung, kacang dan tomato.

Makanan untuk menambah berat badan

Untuk golongan darah B, untuk menambah berat badan anda boleh makan jagung, gandum, soba, kacang, tomato, kacang dan biji wijen.

Setiap makanan ini mempengaruhi keberkesanan proses metabolik yang mengakibatkan keletihan, pengekalan cecair, dan hipoglikemia yang mengakibatkan penurunan gula darah secara drastik.

Gula darah tidak normal menunjukkan jika makanan tersebut tidak sesuai untuk golongan darah B. Makanan yang betul akan mengekalkan gula darah normal setelah anda memakannya.

Elakkan ayam

Makanan lain yang perlu dielakkan untuk golongan darah B adalah ayam. Kerana daging ini mengandungi lektin yang berkumpul dan saling mengikat dalam tisu otot.

Walaupun daging ayam ini adalah daging yang mengandung sedikit lemak, tetapi yang perlu dipertimbangkan adalah kemampuan lektin untuk menyerang aliran darah anda dan potensi mereka untuk menyebabkan strok dan gangguan imun.

Makanan untuk menurunkan berat badan

Setelah anda mengetahui makanan apa yang dapat meningkatkan berat badan, berikut adalah makanan yang dapat membantu menurunkan berat badan.

Salah satu yang paling berkesan adalah sayur-sayuran, telur dan produk tenusu rendah lemak. Diet akan dimaksimumkan sekiranya anda memakan makanan ini.

Makanan yang optimum

Untuk lebih jelasnya, berikut adalah beberapa makanan yang dapat mengoptimumkan diet anda dan juga apa yang harus anda hindari untuk golongan darah B:

Daging dan ayam

Jenis makanan yang bermanfaat untuk anda adalah domba dan arnab, sementara daging lembu dan ayam belanda adalah neutral untuk anda.

Sementara itu, daging babi, ayam dan itik adalah daging berbahaya dan tidak boleh dimakan oleh kumpulan darah B.

Makanan Laut

Cod, ikan perak, makarel, salmon dan sardin adalah makanan yang sesuai dan bermanfaat untuk golongan darah B.

Manakala ikan mas, ikan haring, ikan trout, sotong dan ikan putih adalah jenis makanan yang neutral untuk anda.

Jauhi ikan bilis, kerang, kepiting, udang galah, sotong, kerang, tiram, udang dan siput yang merupakan makanan berbahaya bagi golongan darah B.

Telur dan susu

Keju kotej, keju biasa, keju feta, susu kambing, kefir, mozzarella dan keju ricotta adalah makanan yang disyorkan.

Manakala mentega, dadih, keju cheddar, keju krim, keju edam, keju gouda, keju parmesan, keju provolone, produk soya, whey dan susu keseluruhan adalah makanan yang tidak menghasilkan apa-apa kesan untuk golongan darah B.

Yang paling penting, anda harus mengelakkan keju Amerika, keju biru dan ais krim kerana makanan ini tidak sesuai untuk golongan darah B.

Buah

Pisang, cranberry, anggur, betik, nanas dan plum sangat disyorkan untuk golongan darah B.

Sementara epal, buah beri, kismis, kurma, buah ara, limau gedang merah, kiwi, lemon, mangga, tembikai, jeruk, persik, pir dan limau tidak mempunyai pengaruh khusus. Sementara itu, buah-buahan seperti kelapa, delima dan rhubarb adalah buah yang perlu anda elakkan.

Sayur-sayuran

Bit, brokoli, kubis, wortel, kembang kol, terung, cendawan shiitake, pasli, lada, ubi jalar dan tauge sangat bermanfaat untuk golongan darah B.

Walaupun asparagus, bok choy, saderi, timun, adas sowa, bawang putih, halia, lobak, selada, cendawan, bawang, kentang, rumput laut, bayam, labu dan zucchini tidak memberi kesan khusus kepada anda.

Jauhkan dari alpukat, jagung, zaitun, labu, lobak, tauhu, dan tomato kerana makanan ini berbahaya untuk golongan darah B.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!