Kesihatan

Bukan hanya lelaki, wanita juga boleh mengalami kebotakan, apa yang menyebabkannya?

Kebotakan sering dikaitkan dengan lelaki. Namun, tahukah anda bahawa keadaan ini juga boleh berlaku pada wanita? Kebotakan pada wanita boleh disebabkan oleh faktor-faktor tertentu. Oleh itu, adakah keadaan ini dapat dicegah? Bagaimana mengatasinya?

Agar anda lebih memahami keadaan ini, lihat penjelasan lengkap di bawah.

Baca juga: Mencegah Kebotakan, Cubalah Ubat Pertumbuhan Rambut Asli dan Kimia Ini!

Kenali kebotakan pada wanita

Kebotakan pada wanita atau kebotakan pada wanita (kebotakan corak wanita) adalah salah satu jenis keguguran rambut yang boleh mempengaruhi wanita. Dalam dunia perubatan, keadaan ini dikenali sebagai alopecia androgenetik.

Keadaan ini berbeza pada lelaki dan wanita. Kebotakan pada lelaki cenderung dicirikan oleh penurunan garis rambut. Sementara itu, kebotakan pada wanita cenderung dicirikan oleh rambut yang menipis, yang mempengaruhi jumlah rambut wanita.

Pada kebotakan corak wanita, fasa pertumbuhan rambut menjadi perlahan. Bukan itu sahaja, rambut baru juga memerlukan masa lebih lama untuk tumbuh.

Folikel rambut boleh mengecut, menyebabkan rambut menjadi nipis. Ini boleh menyebabkan rambut mudah pecah. Wanita cenderung mengalami kebotakan sepenuhnya, tetapi lebih cenderung mengalami penipisan rambut.

Punca kebotakan pada wanita

Genetik adalah faktor dalam keadaan ini. Seorang wanita boleh mewarisi gen dari kedua ibu bapa yang mempunyai keadaan ini.

Keadaan ini cenderung lebih biasa apabila anda semakin tua dan mencapai usia pertengahan. Namun, ia juga boleh berlaku lebih awal.

Bukan hanya itu, keadaan ini juga boleh berkembang selepas menopaus. Iaitu, perubahan hormon juga dapat menyumbang.

Adakah terdapat faktor penyumbang lain?

Kebotakan pada wanita kebanyakannya disebabkan oleh faktor genetik. Walau bagaimanapun, keadaan ini juga dapat berkembang kerana keadaan yang mendasari yang mempengaruhi pengeluaran hormon androgen.

Anda perlu tahu bahawa androgen adalah hormon yang berperanan dalam kebotakan corak. Tumor kelenjar pituitari atau ovari, yang mempengaruhi androgen juga boleh menyebabkan kebotakan.

Selain itu, ada sebab lain dari keadaan ini, termasuk keadaan perubatan dan kesan sampingan ubat-ubatan tertentu, kepada tekanan fizikal atau emosi.

Baca juga: Pelbagai Sebab Rambut Gugur Yang Harus Anda Ketahui

Bagaimana merawat kebotakan pada wanita?

Rawatan keadaan ini bergantung pada tahap keguguran rambut, antara faktor lain. Rawatan untuk keadaan ini dapat membantu mencegah keguguran rambut di masa depan dan boleh menyebabkan pertumbuhan semula.

Berikut adalah beberapa pilihan rawatan untuk merawat keadaan ini, seperti yang dipetik dari Berita Perubatan Hari Ini.

1. Minoxidil

Minoxidil adalah ubat topikal yang digunakan untuk merawat kebotakan pada lelaki dan wanita. Rawatan ini dilakukan dengan menerapkannya ke kulit kepala setiap hari, sehingga dapat merangsang pertumbuhan rambut atau mencegah penipisan rambut.

Rawatan ini memakan masa sekitar 6 bulan hingga 1 tahun untuk memberikan hasil yang dapat dilihat. Walau bagaimanapun, kaedah ini tidak berfungsi untuk semua orang. Minoxidil juga mempunyai beberapa kesan sampingan termasuk kulit kering, kemerahan, dan gatal-gatal.

2. Ubat oral

Salah satu ubat oral yang biasanya digunakan untuk merawat kebotakan pada wanita adalah spironolactone. Ubat ini tergolong dalam jenis diuretik. Anda perlu tahu bahawa diuretik dapat membuang lebihan air dari badan.

Bukan hanya itu, ubat ini juga dapat menghalang pengeluaran androgen, sehingga dapat mencegah keguguran rambut dan membantu pertumbuhan semula rambut.

Walau bagaimanapun, harus diperhatikan bahawa ubat ini juga mempunyai kesan sampingan. Sebahagian daripadanya adalah mulut kering, loya dan pening. Di samping itu, ubat ini tidak boleh digunakan oleh wanita hamil kerana boleh mempengaruhi janin.

3. Pemindahan rambut

Pemindahan rambut adalah penyelesaian yang lebih kekal. Beberapa teknik boleh digunakan untuk melakukan prosedur ini. Secara amnya, keguguran rambut hanya mempengaruhi beberapa kawasan kulit kepala.

Dalam prosedur ini, doktor anda akan mengeluarkan rambut dari kawasan dengan pertumbuhan rambut yang sihat, kemudian memindahkannya ke kawasan lain di mana anda mengalami keguguran rambut.

4. Terapi laser

Terapi laser berfungsi dengan memancarkan cahaya laser tahap rendah yang bertujuan untuk merangsang pertumbuhan semula rambut.

Berdasarkan beberapa kajian, terapi sinar laser tahap rendah dapat merangsang pertumbuhan rambut, pada wanita dan juga lelaki. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk menentukan keberkesanan terapi ini.

Bolehkah keadaan ini dicegah?

Salah satu penyebab keadaan ini adalah genetik, oleh itu pencegahan tidak selalu dapat dilakukan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk menjaga kesihatan rambut dan mencegah kerosakan atau keguguran, termasuk:

  • Makan makanan sihat yang kaya dengan protein, vitamin, dan zat besi
  • Sebaiknya elakkan rawatan yang boleh merosakkan rambut atau menyebabkan kerosakan rambut, seperti keriting, pelurus, penyambungan rambut dan peluntur
  • Jangan merokok. Kerana merokok boleh merosakkan folikel rambut dan mempercepat keguguran rambut
  • Semasa anda keluar, lindungi rambut anda dari kerosakan akibat sinar matahari dengan memakai topi

Demikian beberapa maklumat mengenai kebotakan pada wanita. Sekiranya anda mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai keadaan ini, jangan ragu untuk berjumpa doktor, OK!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!