Kesihatan

Gliserin Boraks

Boraks gliserin (boraks gliserin) atau juga dikenali sebagai GOM adalah ubat yang terdiri daripada campuran asid borik dan gliserin. Ubat ini berwarna kuning dan tidak sedap.

Secara amnya, ubat ini sebenarnya tidak termasuk dalam kelas ubat. Namun, kerana khasiatnya, ia banyak digunakan untuk merawat beberapa masalah kesihatan.

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai gliserin boraks, faedah, dos, cara menggunakannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa gliserin boraks?

Boraks gliserin adalah ubat antiseptik yang kuat yang digunakan terutamanya untuk merawat masalah mulut dan gigi. Biasanya ubat ini diberikan untuk merawat bibir pecah dan sariawan.

Selain itu, gliserin boraks juga dapat digunakan untuk mengobati penyakit gusi, kulit kering dan bersisik, jamur kaki, ulserasi, dan dermatitis seborrheic. Ubat ini hanya untuk kegunaan topikal dengan menerapkannya ke kawasan yang terjejas.

Apa fungsi dan faedah ubat gliserin boraks?

Boraks gliserin mempunyai sifat antimikroba yang bermanfaat dalam rawatan luka dan beberapa masalah topikal. Di samping itu, sifat antiseptiknya sangat berguna untuk merawat masalah berikut:

Dermatitis

Ubat ini cukup berkesan untuk merawat masalah dermatitis tertentu. Masalah dermatitis ini termasuk luka kulit, kulit kering, luka kulit kecil (ulser kulit), dan bisul.

Walau bagaimanapun, ubat ini hanya diberikan untuk merawat beberapa masalah kulit kecil. Ubat ini mungkin tidak cukup berkesan apabila diberikan untuk masalah kulit sederhana atau teruk.

Dadah biasanya cukup untuk digunakan pada bahagian yang memerlukan rawatan. Dan anda tidak boleh menggunakan ubat itu pada luka yang terlalu luas.

Tumis

Boraks gliserin biasanya digunakan sebagai ubat thrush. Selain digunakan, ubat ini dapat digunakan dengan berkumur atau mengoleskan. Anda boleh memberikan ubat ini pada bahagian putih pada sakit kanker yang biasanya muncul di dinding mulut.

Bibir kering

Selain sariawan, ubat ini juga cukup berkesan untuk melembapkan bibir yang pecah-pecah. Rawatan biasanya diberikan untuk mengatasi sengatan bibir kerana mengelupas bahagian atas kulit.

Pemberian ubat biasanya cukup untuk disapu pada bibir. Kesan terapi ubat biasanya dilihat selepas 5 hingga 7 hari rawatan. Di samping itu, anda juga boleh menggunakan ubat ini untuk merawat bibir kering sebelum bibir menjadi pecah-pecah.

Jenama dan harganya Borax gliserin

Ubat ini telah diedarkan di Indonesia dan terdapat di beberapa farmasi. Anda boleh mendapatkannya tanpa preskripsi doktor kerana boraks gliserin termasuk dalam kelas ubat bebas.

Berikut ini adalah maklumat dari beberapa jenama ubat yang telah beredar dan harganya:

  • Boraks gliserin GOM 8 mL. Persediaan ubat cair mengandungi gliserin boraks 10% untuk sariawan dan bibir pecah-pecah. Ubat ini dihasilkan oleh PT Ciubros Farma dan anda boleh mendapatkannya dengan harga IDR 5,026 / sebotol.

Bagaimana cara menggunakan gliserin boraks?

Penggunaan ubat ini boleh dilakukan dengan cara dioleskan atau dikikis. Untuk menyembuhkan sariawan, anda boleh menggunakan ubat dengan berkumur. Walaupun penggunaan topikal pada kulit, anda boleh menggunakan ubat ini pada kawasan kulit yang ingin anda rawat.

Untuk penggunaan ubat kumur, anda boleh menjatuhkan ubat dalam segelas air sebanyak 3-5 tetes. Pegang dengan ubat kumur selama 30 saat. Selepas itu, keluarkan larutan dari mulut dan jangan menelannya.

Untuk penggunaan ubat topikal pada sariawan, anda boleh menggunakan pertolongan Putik kapas. Titiskan ubat secukupnya, kemudian sapukan lapisan nipis pada sariawan.

Jangan mencuci kawasan yang dirawat setelah anda menggunakan ubat. Namun, jika anda mengalami gatal atau terbakar setelah anda menggunakan ubat tersebut, segera bilas dengan air.

Rujuk lebih lanjut dengan doktor anda sekiranya gejala anda tidak bertambah baik atau bertambah buruk setelah anda menggunakan ubat ini.

Setelah digunakan, simpan ubat pada suhu bilik dari kelembapan dan panas terik. Pastikan ubat ditutup rapat apabila tidak digunakan.

Berapakah dos gliserin boraks?

Dos dewasa

Dos untuk ubat kumur: 3-5 tetes dalam segelas air. Berkumur selama 30 saat 2-3 kali sehari.

Dos untuk ubat topikal: cukup digunakan pada luka setelah kulit dibersihkan. Untuk balsem bibir, anda boleh menggunakan ubat pada waktu tidur.

Dos anak

Dos untuk kanak-kanak dapat disesuaikan mengikut usia anak. Ubat ini boleh diberikan kepada bayi dengan hanya menggunakan lapisan nipis.

Adakah boraks gliserin selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

Hingga kini tidak ada data yang mencukupi mengenai keselamatan ubat-ubatan untuk wanita hamil dan menyusui. Walau bagaimanapun, sebilangan pakar perubatan menyatakan bahawa ubat ini selamat digunakan secara topikal.

Rujuk lebih lanjut dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini, terutamanya semasa anda hamil atau menyusu.

Apakah kemungkinan kesan sampingan gliserin boraks?

Beberapa kesan sampingan mungkin berlaku kerana penggunaan ubat-ubatan yang tidak sesuai dengan dos atau kerana tindak balas badan pesakit. Beberapa kesan sampingan ubat ini adalah kesan sampingan topikal seperti:

  • Ruam gatal
  • Kerengsaan pada kulit yang dirawat
  • ruam
  • Sensasi terbakar pada kulit ubat yang digunakan

Beberapa kesan sampingan lain mungkin berlaku selain yang disenaraikan di atas. Bercakap lebih lanjut dengan doktor anda jika anda mengalami kesan sampingan atau ketidakselesaan setelah anda menggunakan ubat ini.

Amaran dan perhatian

Anda tidak boleh menggunakan gliserin boraks jika anda mempunyai sejarah alergi asid borik atau gliserin sebelumnya.

Rujuk doktor anda terlebih dahulu jika anda ingin menggunakan ubat ini untuk rawatan luka terbuka, kulit kering, retak, kerengsaan, atau selaran matahari.

Jangan gunakan ubat untuk penggunaan jangka panjang atau penggunaan tebal. Anda hanya menggunakan lapisan ubat nipis pada kulit yang bermasalah. Penggunaan atau aplikasi jangka panjang yang terlalu tebal boleh menyebabkan menagih (fasa rawatan yang tidak menyenangkan).

Elakkan menggunakan ubat di kawasan sekitar mulut, hidung, atau mata. Sekiranya bersentuhan dengan mata, segera bilas dengan air bersih.

Elakkan menggunakan ubat dengan salap atau krim lain, termasuk ubat topikal yang mengandungi floxacillin, antibiotik topikal, atau tintura mirae.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.