Kesihatan

Nystatin

Nystatin (nystatin) adalah antibiotik yang diperoleh daripada bakteria Streptomyces moursei. Ubat ini ditemui pada tahun 1950 dan kini termasuk dalam senarai ubat penting organisasi kesihatan dunia (WHO).

Berikut ini adalah maklumat lengkap mengenai nystatin, faedahnya, dosnya, cara menggunakannya, dan risiko kesan sampingan yang mungkin berlaku.

Untuk apa nystatin?

Nystatin adalah ubat antijamur yang digunakan untuk merawat beberapa jangkitan kandidiat, termasuk sariawan, kandidiasis esofagus, dan jangkitan yis vagina.

Ubat ini juga boleh diberikan kepada anda yang mempunyai risiko jangkitan kandidiasis yang tinggi. Nystatin boleh didapati sebagai ubat generik dalam bentuk dos oral, tablet vagina, atau digunakan pada kulit.

Apakah fungsi dan faedah ubat nystatin?

Nystatin berfungsi sebagai agen antikulat yang berfungsi dengan mengganggu membran sel sel kulat dengan mengikat sterol, terutama ergosterol. Akibatnya, membran sel kulat tidak dapat berfungsi dengan baik dan akhirnya mengalami lisis (hancur).

Nystatin umumnya digunakan kerana mempunyai manfaat untuk merawat jangkitan kulat yang berkaitan dengan keadaan berikut:

Kandidiasis kulit

Nystatin boleh diberikan sebagai rawatan topikal untuk jangkitan kulit atau mukokutaneus. Jangkitan ini termasuk kandidiasis intert Originous dan ruam lampin candida yang disebabkan oleh Candida albicans.

Beberapa doktor juga mengesyorkan bahawa antifungal oral, seperti nystatin oral atau fluconazole, boleh digunakan secara bersamaan untuk merawat jangkitan usus yang mungkin berlaku.

Walaupun beberapa kajian tidak memberikan bukti bahawa terapi topikal dan oral serentak lebih berkesan daripada terapi topikal sahaja. Walau bagaimanapun, beberapa doktor mencadangkan bahawa kombinasi tersebut mungkin diperlukan untuk merawat kes jangkitan candida yang teruk.

Kandidiasis orofaring

Nystatin juga digunakan sebagai rawatan topikal dalam kasus kandidiasis oral, seperti kandidiasis orofaring dan sariawan.

Walau bagaimanapun, beberapa institusi perubatan dunia mengesyorkan rawatan topikal dengan tablet clotrimazole lozenges atau tablet bukal miconazole untuk kandidiasis oropharyngeal ringan. Suspensi oral nystatin juga merupakan rawatan alternatif yang disyorkan.

Di samping itu, ubat ini juga disyorkan untuk merawat kandidiasis orofaring yang tidak rumit pada kanak-kanak yang dijangkiti HIV. Walau bagaimanapun, rawatan awal untuk kandidiasis oropharyngeal sederhana hingga teruk adalah penggunaan flukonazol oral.

Kandidiasis gastrousus

Kandidiasis gastrointestinal umumnya dicirikan oleh penampilan jangkitan yis di mulut atau usus, juga dikenal sebagai kandidiasis oral. Jangkitan ini disebabkan terutamanya oleh Candida albicans.

Rawatan untuk kandidiasis gastrointestinal mungkin termasuk ubat antijamur sistemik, seperti nystatin oral. Rawatan topikal tidak akan berkesan untuk kandidiasis gastrousus.

Profilaksis Candidiasis

Nystatin dapat diberikan sebagai pencegahan (profilaksis) kandidiasis, terutama pada penerima transplantasi, pesakit barah, atau pesakit berisiko tinggi lainnya.

Umumnya diberikan sebagai profilaksis untuk jangkitan candida pada pesakit yang menerima terapi imunosupresif. Walau bagaimanapun, profilaksis antijamur rutin terhadap Candida pada pesakit neutropenik tidak digalakkan, tetapi dapat dilakukan jika infeksi cukup besar.

Beberapa agen antijamur lain yang juga disyorkan termasuk antikulat azole sistemik (fluconazole, itraconazole, posaconazole, voriconazole) atau echinocandins (caspofungin, micafungin).

Ubat nystatin oral disyorkan terutamanya untuk pencegahan risiko jangkitan candida pada bayi baru lahir dengan berat badan berisiko tinggi. Walau bagaimanapun, tujuan profilaksis ini masih belum disetujui oleh sebilangan penyelidik perubatan dunia.

Ubat ini boleh diberikan jika terapi yang disarankan, seperti flukonazol tidak tersedia. Di samping itu, pemberian ubat boleh dilakukan sekiranya flukonazol tidak boleh digunakan kerana kebimbangan yang berkaitan dengan ketahanan.

Jenama dan harga Nystatin

Nystatin telah memperoleh kebenaran pemasaran untuk penggunaan perubatan di Indonesia. Anda mungkin memerlukan preskripsi doktor untuk mendapatkan ubat ini kerana nystatin tergolong dalam kelas ubat keras.

Berikut adalah maklumat mengenai beberapa jenama ubat nystatin dan harganya yang boleh anda dapatkan di farmasi:

Ubat generik

 • Tablet oral Nystatin 500000IU. Persediaan tablet generik diambil dari mulut untuk merawat kandidiasis oral dan usus. Ubat ini dihasilkan oleh PT Phapros dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 1,714 / tablet.
 • Nystatin 100,000IU / mL turun 12mL. Persediaan generik adalah titisan oral untuk kandidiasis di rongga mulut. Ubat ini dihasilkan oleh Bernofarm dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 33,899 / pcs.
 • Suspensi Nystatin 100,000IU / mL 12mL. Penyediaan larutan penggantungan untuk merawat kandidiasis rongga mulut. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 28,552 / sebotol.
 • Tablet faraj Nystatin 100,000IU. Persediaan tablet faraj untuk rawatan kandidiasis vagina. Ubat ini dihasilkan oleh PT Phapros dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 1,267 / tablet.

Ubat paten

 • Suspensi oral Mycostatin 100,000IU / mL 30mL. Penyediaan larutan penggantungan oral untuk merawat kandidiasis oral. Ubat ini dihasilkan oleh Taisho Pharmaceutical Indonesia dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 167,633 / sebotol.
 • Provagin ovari. Persediaan tablet faraj untuk merawat vaginitis berjangkitTrichomonas vaginalis dan Candida albicans. Anda boleh mendapatkan ubat ini dengan harga Rp 19,148 / tablet.
 • Anystin turun 12mL. Penyediaan titisan oral untuk merawat jangkitan kandidiasis oral. Ubat ini dihasilkan oleh Kalbe Farma dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 52,617 / sebotol.
 • Penurunan oral Nydia 12mL. Anda boleh mendapatkan titisan oral dengan harga Rp 53,959 / sebotol.
 • Suspensi penurunan Candistin 12mL. Penyediaan titisan oral untuk merawat sariawan akibat jangkitan kulat. Ubat ini dihasilkan oleh PT Pharos dan anda boleh mendapatkannya dengan harga IDR 52,617 / sebotol.
 • Suspensi Candygal 100,000IU / mL 12mL. Penyediaan larutan oral untuk merawat kandidiasis rongga mulut. Ubat ini dihasilkan oleh Galenium dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 43,553 / botol.
 • Myco-Z Ointment 10gr. Penyediaan salap topikal mengandungi nystatin 100,000 IU dan zink oksida 100 mg. Ubat ini dihasilkan oleh Taisho dan anda boleh mendapatkannya dengan harga Rp 109,878 / tiub.

Bagaimana menggunakan ubat nystatin?

Baca dan ikuti cara minum dan dos yang telah diarahkan oleh doktor. Jangan mengambil jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Ambil ubat tablet dengan segelas air penuh. Jangan mengunyah, menghancurkan, atau larut dalam air kecuali jika diarahkan oleh doktor.

Tablet boleh diambil dengan atau tanpa makanan. Sekiranya anda mengalami ketidakselesaan perut semasa mengambil ubat ini, anda boleh mengambilnya dengan makanan.

Goncangkan penggantungan oral sehingga digabungkan sebelum anda mengukur dosnya. Ukur dos ubat dengan sudu pengukur yang disediakan bersama ubat. Sekiranya anda tidak mempunyai alat pengukur dos, tanyakan kepada ahli farmasi anda tentang cara mengambil dos yang tepat.

Semasa menggunakan titisan oral untuk merawat jangkitan yis di mulut, anda mungkin perlu menyimpan ubat di mulut selama mungkin. Masukkan ubat ke dalam rongga, tahan selama beberapa minit, kemudian telan.

Penyediaan ovula atau tablet vagina digunakan dengan memasukkannya ke dalam vagina sebelum tidur.

Anda boleh menggunakan salap atau krim topikal ke kawasan kulit yang diingini selepas pembersihan. Anda boleh mencuci kulit anda dengan air suam atau menggunakan ubat selepas mandi.

Gunakan ubat mengikut dos yang ditetapkan sepenuhnya. Gejala boleh bertambah baik sebelum jangkitan sembuh sepenuhnya. Jangan berhenti rawatan sehingga dos ubat habis sepenuhnya. Meninggalkan dos yang tinggal boleh mengakibatkan ketahanan terhadap ubat.

Anda boleh menyimpan beberapa jenama ubat nystatin pada suhu bilik dari kelembapan dan panas terik. Anda boleh menyimpan ovul atau Bio-statin di dalam peti sejuk, tetapi jangan membekukannya.

Berapakah dos nystatin?

Dos dewasa

Kandidiasis oral

 • Dos biasa: 100,000 unit ditanamkan atau diminum empat kali sehari.
 • Dos lebih tinggi daripada 400,000-600,000 unit yang diberikan empat kali sehari juga boleh diberikan mengikut keperluan.
 • Tempoh rawatan pada umumnya adalah 7-14 hari atau rawatan dapat dilanjutkan sekurang-kurangnya 48 jam setelah rawatan klinikal dicapai.

Kandidiasis usus

 • Dos biasa untuk sediaan penggantungan: 500,000 unit empat kali sehari.
 • Penyediaan tablet atau kapsul: 500,000-1,000,000 unit 3 atau 4 kali sehari.
 • Dos untuk profilaksis: 1,000,000 unit setiap hari. Teruskan rawatan sekurang-kurangnya 48 jam setelah rawatan klinikal dicapai untuk mencegah kambuh.

Kulit mikotik atau jangkitan mukokutaneus

Sebagai krim, salap atau serbuk longgar dapat diberikan dengan menggunakan ubat di kawasan yang terkena jangkitan.

Kandidiasis vulvovaginal

 • Sebagai pesara: 100,000-200,000 unit setiap hari pada waktu tidur selama 14 hari berturut-turut atau lebih.
 • Sebagai krim faraj: Sapukan 100,000 unit (1 aplikator penuh) secara intravaginal 1 atau 2 kali sehari selama 14 hari atau lebih.

Dos anak

Kandidiasis oral

 • Bayi boleh diberi dos 100,000 unit yang diberikan empat kali sehari. Dos lebih tinggi daripada 200,000 unit yang diberikan empat kali sehari juga boleh diberikan mengikut keperluan.
 • Untuk kanak-kanak boleh diberikan dos yang sama dengan dos dewasa.
 • Untuk profilaksis kandidiasis oral pada bayi baru lahir dari ibu dengan riwayat kandidiasis vagina, dos 100,000 unit sekali sehari dapat diberikan.

Kandidiasis usus

Persediaan penangguhan oral untuk bayi dan kanak-kanak boleh diberikan dos 100,000 unit melalui mulut 4 kali sehari.

Adakah nystatin selamat untuk wanita hamil dan menyusui?

A.S. Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) telah memasukkan nystatin dalam kategori kehamilan ubat-ubatan C.

Kajian penyelidikan pada haiwan eksperimen menunjukkan bahawa ubat ini boleh membahayakan janin (teratogenik). Walau bagaimanapun, kajian terkawal pada wanita hamil masih belum mencukupi. Rawatan boleh dilakukan sekiranya faedahnya lebih besar daripada risikonya.

Tidak diketahui apakah nystatin dapat diserap dalam susu ibu sehingga penggunaan ubat tersebut hanya dilakukan atas cadangan doktor.

Apakah kesan sampingan nystatin yang mungkin?

Berhenti menggunakan ubat dan hubungi doktor anda sekiranya kesan sampingan berikut berlaku selepas anda menggunakan ubat ini:

 • Tanda-tanda reaksi alergi, termasuk gatal-gatal, sukar bernafas, bengkak muka, bibir, lidah, atau tekak
 • Jantung berdegup laju
 • Kesukaran bernafas
 • Reaksi kulit yang teruk, termasuk demam, sakit tekak, bengkak muka atau lidah, mata yang terbakar, sakit kulit diikuti dengan ruam merah atau ungu yang merebak.

Kesan sampingan yang biasa berlaku semasa mengambil nystatin termasuk:

 • Kerengsaan mulut
 • Sakit perut, mual, muntah, atau cirit-birit
 • ruam

Amaran dan perhatian

Jangan gunakan nystatin jika anda pernah mengalami reaksi alergi (ruam, sesak nafas, mata bengkak) terhadap ubat ini sebelumnya.

Beritahu doktor anda jika anda mempunyai sistem imun yang lemah, sedang mengandung atau menyusu.

Pastikan anda berjumpa dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum memberikan ubat ini kepada anak anda.

Sentiasa menjaga kebersihan mulut yang baik semasa anda mengambil nystatin oral untuk merawat jangkitan mulut.

Beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda mengambil probiotik (makanan tambahan untuk pencernaan yang baik) seperti Saccharomyces boulardii.

Beritahu doktor anda jika anda juga mengambil hormon progesteron (faraj) semasa mengambil ubat ini.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.