Kesihatan

6 Cara Mengatasi BAB Sulit pada Wanita Hamil yang Selamat

Mengatasi pergerakan usus yang sukar pada wanita hamil pada amnya tidak jauh berbeza daripada merawat sembelit pada orang biasa. Namun, anda harus lebih berhati-hati kerana anda harus mempertimbangkan kesihatan janin di dalam kandungan.

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyebabnya dan juga bagaimana menangani pergerakan usus yang sukar pada wanita hamil yang selamat, lihat saja ulasan di bawah!

Baca Juga: Buang air kecil yang kerap semasa mengandung? Adalah wajar, Ibu, kenali penyebabnya di sini!

Punca pergerakan usus yang sukar pada wanita hamil

Pergerakan usus yang sukar semasa kehamilan bergantung pada tahap di mana ia berlaku. Kemungkinan penyebabnya termasuk:

  • Hormon. Perubahan hormon pada awal kehamilan menyebabkan usus melambatkan pergerakan najis melalui usus. Perubahan ini meningkatkan jumlah air yang diserap usus besar dari najis, yang menjadikannya lebih padat dan sukar dilalui.
  • Vitamin. Semasa mengandung banyak wanita mengambil makanan tambahan zat besi kerana mereka cenderung kekurangan zat besi. Walau bagaimanapun, makanan tambahan zat besi boleh menyebabkan sembelit dan najis hitam yang keras.
  • Tekanan dari rahim. Pada kehamilan rahim yang tumbuh dapat memberi tekanan pada usus, menjadikannya lebih sukar untuk menggerakkan najis melalui usus.

Selain pergerakan usus yang jarang berlaku, pergerakan usus yang sukar pada wanita hamil boleh menyebabkan kembung, ketidakselesaan perut, najis yang keras dan kering yang sukar dilalui.

Bagaimana menangani pergerakan usus yang sukar pada wanita hamil dengan selamat

Semasa mengandung, anda tidak boleh mengambil ubat secara sembarangan. Perundingan dengan doktor diperlukan untuk memastikan ubat mana yang selamat.

Walau bagaimanapun, anda dapat mengatasi pergerakan usus dengan selamat dan berkesan di rumah. Berikut adalah beberapa langkah selamat yang dapat dilakukan oleh Moms untuk mengatasi pergerakan usus yang sukar.

1. Minum air secukupnya

Penting untuk kekal terhidrat semasa mengandung. Itu mungkin bermaksud menggandakan pengambilan air anda. Minum 10 hingga 12 gelas cecair setiap hari.

Minum air secukupnya adalah penting untuk memastikan najis tetap lembut dan mudah dilalui. Sekiranya anda merasakan air kosong tidak membantu, anda boleh mencuba menambahkan pengambilan lain.

Seperti jus sup, teh, dan jus buah atau sayur yang secara semula jadi manis (madu) menjadi makanan anda.

2. Mengatasi pergerakan usus yang sukar pada wanita hamil dengan mengambil makanan berserat tinggi

Mengambil makanan tambahan serat atau memakan lebih banyak makanan berserat tinggi, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, dan biji-bijian, dapat meningkatkan jumlah najis dan memudahkan perjalanannya melalui usus.

Orang dewasa harus makan antara 28 hingga 34 gram serat setiap hari. Makan makanan hijau juga dapat membantu mengatasi pergerakan usus yang sukar pada wanita hamil. Anda boleh makan sayur-sayuran berdaun hijau dan buah kiwi, yang mempunyai kesan pencahar yang kuat.

Baca Juga: Sembelit Membuat Anda Tidak Selesa, Mari Makan 10 Makanan Ini!

3. Bersenam secara berkala

Sekiranya anda tidak aktif, anda cenderung mengalami sembelit.

Berjalan, berenang, dan senaman ringan yang lain akan membantu usus anda berfungsi dengan merangsang usus anda. Jadualkan latihan tiga kali seminggu selama 20-30 minit setiap sesi.

4. Kurangkan atau berhenti mengambil makanan tambahan zat besi

Makanan tambahan zat besi boleh menyebabkan sembelit. Pemakanan yang baik sering dapat memenuhi keperluan zat besi semasa kehamilan.

Mengambil zat besi dalam dos yang lebih kecil sepanjang hari daripada mengambil sekaligus sekaligus dapat mengurangkan sembelit.

Bercakap dengan doktor kehamilan anda tentang cara memeriksa tahap zat besi anda dan cadangan untuk menguruskan pengambilan zat besi anda semasa kehamilan.

5. Penggunaan probiotik

Berjuta-juta bakteria sihat hidup di dalam usus dan membantunya berfungsi dengan baik. Probiotik dapat membantu mengisi semula bakteria usus dengan ketegangan yang sihat yang mendorong pergerakan usus normal dan biasa.

Ibu boleh makan makanan yang mengandungi probiotik seperti kimchi dan yogurt.

The Acidophilus probiotik, yang terdapat dalam yogurt mengandungi kultur aktif yang merangsang bakteria usus untuk memecah makanan dengan lebih baik untuk memastikan sesuatu bergerak.

Baca juga: 5 Khasiat Yogurt yang Sangat Penting untuk Kesihatan

6. Ubat pelembut najis untuk mengatasi pergerakan usus yang sukar pada wanita hamil

Lancarkan Klinik MayoPelembut najis secara amnya dianggap selamat semasa mengandung. Pelembut najis, seperti Colace, melembapkan najis dan menjadikannya lebih mudah dilalui.

Produk ini tidak mungkin membahayakan bayi yang sedang berkembang kerana bahan aktifnya hanya sedikit diserap oleh badan. Tetapi pastikan Moms berjumpa doktor sebelum meminumnya.

Mempunyai pertanyaan lebih lanjut mengenai mengatasi pergerakan usus yang sukar pada wanita hamil? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!