Kesihatan

Dengar, inilah cara untuk mengesan penyakit dari telapak kaki

Mengesan penyakit pada tapak kaki boleh dilakukan kerana bahagian tubuh ini adalah alat diagnostik yang luar biasa. Oleh itu, doktor secara amnya menggunakan kaki sebagai petunjuk yang membawa kepada pelbagai masalah kesihatan.

Keadaan tapak kaki boleh menjadi tanda amaran yang mesti difahami sejak awal. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai cara mengesan penyakit dari telapak kaki, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Terapi Akupunktur untuk Mengatasi Insomnia, Berkesan atau Tidak?

Cara mengesan penyakit dari telapak kaki

Dilaporkan dari Pusat kesihatan, sakit kaki yang memusingkan hingga gejala serius seperti mati rasa sering menunjukkan adanya penyakit sebelum seluruh badan. Terdapat beberapa cara untuk mengesan penyakit tapak kaki, termasuk yang berikut:

Kaki kering dan mengelupas

Mengesan penyakit dari telapak kaki boleh bermula dengan ciri-ciri kulit kering dan mengelupas. Sekiranya kulit di sekitar tumit atau bola kaki kering, retak, atau bersisik, itu mungkin merupakan tanda amaran mengenai keadaan tiroid.

Kelenjar tiroid menghasilkan hormon yang mengawal kadar metabolisme, tekanan darah, pertumbuhan tisu, dan fungsi sistem saraf.

Oleh itu, kulit kering, terutama di telapak kaki, menunjukkan masalah dengan tiroid. Perlu diingat, kuku kaki yang rapuh juga dapat menunjukkan komplikasi tiroid.

Oleh itu, pakar kaki di Family Podiatry Center, Marlene Reid, DPM, mengatakan jika pelembap tidak meningkatkan kekeringan selama beberapa hari maka dia akan dirujuk ke doktor untuk mengesahkan keadaan tiroid.

Bisul di bahagian bawah kaki yang tidak hilang

Sekiranya anda mempunyai luka di kaki yang tidak sembuh, ini mungkin menunjukkan risiko diabetes. Perlu diingat, sekitar 15 peratus pesakit diabetes mengalami bisul, atau luka terbuka di bahagian bawah kaki mereka.

Tahap glukosa yang tidak terkawal dapat merosakkan saraf dan menyebabkan peredaran darah yang lemah sehingga darah tidak sampai ke semua kawasan badan termasuk kaki. Apabila darah tidak sampai ke luka dan kulit jengkel, lepuh dan bisul timbul akibat diabetes.

Kerana itu, ramai pesakit diabetes pertama kali didiagnosis mengalami masalah kaki. Tanda-tanda diabetes yang lain mungkin termasuk kesemutan atau kebas kaki yang berterusan.

Sakit kaki pada waktu pagi

Sakit kaki yang terbakar atau menikam ketika bangun tidur dapat menunjukkan sejumlah kemungkinan masalah. Pertama, ia boleh menjadi tanda artritis yang menyebabkan radang pada sendi dan menyebabkan sakit pada sendi kecil di kaki.

Selain itu, kesakitan pada waktu pagi mungkin disebabkan fasciitis plantar. Plantar fasciitis adalah keadaan yang disebabkan oleh keradangan tisu tebal yang menghubungkan tumit ke jari kaki.

Kemungkinan lain untuk sakit kaki pada waktu pagi adalah kekejangan otot. Kekejangan di kaki boleh menjadi tanda dehidrasi atau kekurangan nutrien tertentu dalam makanan. Oleh itu, pastikan mendapat air yang mencukupi dan mengambil makanan dengan khasiat yang betul.

Kaki sejuk

Cara mengesan penyakit dari telapak kaki juga boleh dilakukan dengan memeriksa sama ada terasa sejuk atau tidak. Kaki yang sejuk mungkin merupakan petunjuk penyakit arteri periferal atau PAD untuk jangka pendek.

Sekiranya anda selalu mengalami tangan atau kaki yang sejuk, segera berjumpa doktor. Penyakit yang tidak dirawat dengan baik boleh menyebabkan serangan jantung atau strok dan bahkan membuat anda berisiko diamputasi.

Jari kaki merah atau biru

Jari-jari kaki yang menjadi biru apabila terkena sejuk mungkin menunjukkan penyakit Raynaud. Penyakit ini adalah gangguan saluran darah yang membekalkan kulit. Biasanya, bahagian badan tertentu seperti jari dan jari kaki menjadi kebas dan bertukar menjadi biru apabila terkena suhu sejuk atau ketika tertekan.

Kelengkungan tapak kaki tiba-tiba tinggi

Lengkungan kaki yang tinggi sering dikaitkan dengan beberapa bentuk keadaan neuromuskular yang mendasari. Bagi seseorang yang mengalami penipisan otot-otot lengkungan di kaki, ini mungkin merupakan tanda keadaan neurologi, iaitu Charcot-Marie-Tooth atau CMT.

CMT boleh menyebabkan perubahan gaya berjalan, kebas pada kaki, kesukaran mengimbangkan, dan kehilangan otot pada kaki bawah. Oleh itu, jika kaki anda terasa berbeza atau berubah, segera berjumpa pakar untuk rawatan selanjutnya.

Baca juga: Petua Mudah Meningkatkan Rasa ingin tahu Kanak-kanak Mengikut Umur

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!