Kesihatan

Jangan keliru! Inilah perbezaan antara demam kepialu dan demam kepialu: gejala, diagnosis dan cara mencegahnya

Perbezaan antara demam kepialu dan kepialu atau apa yang dikenali sebagai tifus sering tidak disedari sehingga dianggap sama. Walaupun namanya serupa, kedua penyakit ini jauh berbeza dari segi gejala, sebab dan cara mencegahnya.

Gejala penyakit 'tifoid' sering disalah anggap sebagai tifus, tetapi tifus adalah demam kepialu. Untuk menjelaskan keduanya, pertimbangkan lebih jauh perbezaan antara demam kepialu dan demam kepialu di bawah.

Apa itu tifus?

Typhus (typhus) tidak disebarkan dari orang ke orang, tetapi disebarkan oleh kutu atau tungau, yang membawa bakteria jenis Rickettsia.

Anda boleh menangkap demam kepialu jika anda digigit oleh kutu atau tungau yang dijangkiti. Ia sering dijumpai pada haiwan kecil seperti tikus, atau kucing, dan juga tupai. Manusia boleh membawa kutu atau tungau ini pada pakaian, kulit atau rambut mereka.

Sekiranya digigit oleh tungau yang dijangkiti bakteria dan menggaru tanda gigitan akan membuka kulit dan membolehkan lebih banyak bakteria memasuki aliran darah. Sekali dalam aliran darah, bakteria terus membiak dan tumbuh.

Wabak kepialu biasanya berlaku di negara membangun atau miskin, dengan kebersihan dan kebersihan yang buruk, dan hubungan manusia yang dekat dan dekat.

Apa itu demam kepialu?

Bakteria demam kepialu. Sumber gambar: www.cedars-sinai.org

Demam kepialu adalah jangkitan bakteria yang disebabkan oleh bakteria Salmonella typhi. Biasanya dialami akibat memakan makanan atau minuman yang tercemar dengan bakteria ini.

Orang yang dijangkiti boleh mencemari bekalan air di sekitarnya, misalnya melalui tinja, yang mengandungi bakteria. Bakteria dapat bertahan selama berminggu-minggu di air atau kumbahan kering, dan pencemaran bekalan air ini seterusnya boleh mencemari bekalan makanan.

Demam kepialu adalah apa yang diketahui ramai orang sebagai penyakit 'kepialu'. Namun, banyak orang sering mengelirukan 'tifoid' (demam kepialu) dan 'tifoid', kerana kesamaan namanya.

Tidak jarang orang mengatakan mereka mempunyai demam kepialu, ketika hasil ujian darah menunjukkan jangkitan bakteria Salmonella. Walaupun keadaan ini bukan demam kepialu, tetapi demam kepialu alias kepialu.

Perbezaan antara demam kepialu dan kepialu

Gejala tifus

Gejala kepialu termasuk:

 • Sakit kepala
 • Suhu tinggi (biasanya sekitar 40C)
 • Mual, muntah dan cirit-birit
 • batuk kering
 • Sakit perut
 • Sakit sendi
 • Sakit belakang
 • Ruam bintik gelap

Biasanya gejala akan muncul selepas 5-14 hari selepas anda dijangkiti.

Anda yang sering bepergian dan menderita demam kepialu semasa dalam perjalanan, mungkin tidak mengalami gejala sehingga anda pulang ke rumah. Itulah sebabnya penting untuk memberitahu doktor mengenai perjalanan anda, jika anda mempunyai gejala di atas.

Gejala demam kepialu

Sementara gejala demam kepialu termasuk:

 • Suhu tinggi yang boleh mencapai 39 hingga 40C
 • Sakit kepala
 • Sakit dan kesakitan umum
 • Batuk
 • Senak

Semasa jangkitan berlangsung, anda mungkin kehilangan selera makan, merasa sakit, atau mengalami cirit-birit, beberapa orang juga mungkin mengalami ruam.

Sekiranya demam kepialu tidak dirawat, gejala dapat terus bertambah buruk pada minggu-minggu berikutnya dan berisiko mengalami komplikasi yang berpotensi membawa maut.

Pada pandangan pertama gejala klinikal mungkin kelihatan serupa, tetapi gejala seperti sembelit atau sembelit biasanya lebih biasa pada demam kepialu, berbanding dengan kepialu. Untuk ini, doktor perlu membuat diagnosis untuk mengetahui lebih lanjut.

Diagnosis demam kepialu dan kepialu

Dalam mendiagnosis kepialu, doktor biasanya akan bertanya kepada anda mengenai gejala dan sejarah perubatan anda. Untuk membantu diagnosis, beritahu doktor anda jika anda, misalnya, tinggal di kawasan berpenduduk padat, mengalami wabak tifus, atau baru-baru ini melakukan perjalanan.

Ujian diagnostik untuk kepialu termasuk:

 • Biopsi kulit: Sampel kulit dari ruam akan diuji di makmal
 • Western blot: Ujian untuk mengenal pasti kehadiran tifus
 • Ujian imunofluoresensi: Menggunakan pewarna pendarfluor untuk mengesan kepialu dalam sampel serum yang diambil dari aliran darah
 • Ujian darah lain: Untuk memeriksa jangkitan

Sementara itu, dalam mendiagnosis demam kepialu, doktor juga akan memeriksa sejarah perubatan dan perjalanan anda. Walau bagaimanapun, diagnosis biasanya disahkan dengan mengenal pasti Salmonella typhi dalam darah.

Cara mencegah demam kepialu dan kepialu

Cara termudah untuk mencegah kepialu adalah dengan mengelakkan perosak yang menyebarkannya. Untuk pencegahan, terdapat beberapa perkara yang perlu anda lakukan, contohnya:

 • Menjaga kebersihan diri yang mencukupi
 • Pastikan haiwan kesayangan anda diperlakukan dengan perlindungan kutu
 • Elakkan perjalanan ke kawasan di mana pendedahan kepialu adalah perkara biasa, atau ke lokasi yang berisiko tinggi kerana kekurangan sanitasi
 • Chemoprophylaxis dengan doxycycline, biasanya hanya digunakan sebagai pencegahan bagi mereka yang berisiko tinggi, seperti aktivis dalam kempen kemanusiaan di kawasan yang melampau
 • Jauhkan tikus seperti tikus dari rumah dan tempat kerja anda, dan anda mungkin juga memerlukan kutu atau penghalau serangga atau racun serangga untuk menjaga kebersihan barang.

Sementara itu, untuk mencegah demam kepialu, sekurang-kurangnya berikut adalah beberapa tindakan yang dapat melindungi:

 • Dapatkan vaksin terhadap demam kepialu: Lawati doktor atau klinik perjalanan sekurang-kurangnya dua minggu sebelum melakukan perjalanan supaya anda dapat membincangkan pilihan ini
 • Amalkan tabiat makan dan minum yang selamat: Memilih dengan teliti apa yang anda makan dan minum adalah sangat penting, jika boleh, ingatlah untuk lebih suka mendidih, memasak, atau mengupas makanan terlebih dahulu
 • Mencuci tangan juga penting, dan jangan lupa untuk selalu mengelakkan sumber makanan dan air yang tercemar, periksa kebersihan yang betul, dan hanya menggunakan air bersih dan suci.

Pastikan apabila anda atau orang di sekitar anda mempunyai simptom demam kepialu atau kepialu, untuk segera menghubungi doktor.

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai demam kepialu atau demam kepialu? Tolonglah berbual terus dengan doktor kami untuk berunding melalui Doktor Baik dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!