Kesihatan

Menyedari Bahaya Jangkitan Cacing Lebar: Inilah ciri-ciri, sebab dan cara mengatasinya

Cacing pipih adalah invertebrata yang tergolong dalam filum Platyhelminthes. Terdapat lebih daripada 25,000 spesies dan sebahagian daripadanya boleh menyebabkan jangkitan cacing pipih pada manusia.

Salah satu spesies cacing pipih yang dapat menjangkiti manusia adalah cacing pita. Cacing jenis ini adalah parasit yang hidup di dalam badan haiwan lain sebagai tuan rumah. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai jangkitan, berikut adalah penjelasan tentang cara merawatnya.

Jangkitan cacing pipih pada manusia

Kejadian jangkitan cacing pipih pada manusia boleh bermula ketika memakan daging binatang yang tidak dimasak dan dalam keadaan yang sudah dijangkiti cacing pipih. Selain itu, jangkitan juga dapat terjadi ketika memakan air yang tercemar dengan telur cacing atau larva.

Walaupun dapat diobati, kadang-kadang jangkitan pada manusia boleh menyebabkan keadaan serius dan mengancam nyawa. Terdapat pelbagai jenis jangkitan cacing pipih, tetapi menurut kelasnya, terdapat dua jenis penyakit yang terkenal yang menyebabkan jangkitan cacing pipih.

1. Trematod (Flukes)

Kelas trematoda juga boleh menyebabkan banyak jangkitan cacing pipih bergantung pada jenisnya. Salah satu jangkitan yang paling terkenal dari cacing pipih kelas trematode adalah schistosomiasis.

Jangkitan berlaku ketika larva menembusi kulit dan tinggal di saluran darah sehingga cacing bertelur. Telur dapat melepaskan diri dari badan atau terperangkap dalam tisu. Telur yang terperangkap ini boleh menjadi jangkitan pada badan.

Ciri-ciri dan gejala jangkitan cacing pipih trematode

Gejala schistosomiasis berbeza-beza, bergantung pada tempat telur berada. Contohnya, jika di dalam usus, ia boleh menyebabkan gejala sakit perut, cirit-birit dan menyebabkan darah di dalam najis.

Bukan hanya di usus, telur juga dapat terperangkap di kulit, otak, otot, kelenjar adrenal dan mata. Kembali lagi seperti yang dijelaskan, jika gejalanya bergantung pada lokasi telur cacing. berada di.

Seperti telur yang berada di saluran kencing, mungkin untuk berpindah ke kawasan genital wanita dan membentuk granuloma atau reaksi terhadap jangkitan pada rahim, tiub fallopio dan ovari.

Anda hanya dapat mengetahui keadaan ini setelah melakukan pemeriksaan perubatan selanjutnya.

Apakah bahaya jangkitan ini?

Sekiranya tidak dirawat, schistosomiasis dapat bertahan selama bertahun-tahun dan menjadi kronik dengan ciri-ciri; sakit perut, hati yang membesar, darah dalam tinja atau darah dalam air kencing, dan masalah membuang air kecil.

Jangkitan kronik juga meningkatkan risiko fibrosis hati atau barah pundi kencing. Selain itu, walaupun jarang, telur ditemukan di otak atau saraf tunjang dan dapat menyebabkan kejang, kelumpuhan, atau keradangan pada saraf tunjang.

Bagaimana menangani jangkitan ini?

Menurut laman web rasmi WHO, semua bentuk skistosomiasis disyorkan untuk rawatan menggunakan ubat praziquantel. Ubat ini didakwa berkesan, selamat dan murah.

Walaupun rawatan dilakukan, masih ada kemungkinan jangkitan semula. Memastikan minum air bersih dan juga tinggal di persekitaran yang bersih dapat membantu anda menghindari jangkitan ini.

2. Cestodes (Cacing pita atau cacing pita)

Terdapat beberapa jenis cacing pita yang boleh menjangkiti manusia. Tiga daripadanya:

  • aenia saginata, cacing yang berasal dari daging lembu
  • Taenia solium, cacing pada daging babi
  • Diphyllobothrium latum ikan

Jangkitan yang disebabkan oleh taenia jenis ini disebut taeniasis. Orang yang mengalami keadaan ini, memerlukan antara 8 hingga 14 minggu untuk mengembangkan jangkitan.

Ciri dan gejala jangkitan cacing pipih, cestode cacing pita

  • Mual
  • Cirit-birit
  • Sakit perut
  • Lemah
  • Hilang selera makan
  • Pengurangan berat
  • Kekurangan vitamin dan mineral

Apakah bahaya jangkitan ini?

Beberapa orang tidak mempunyai gejala, atau mengalami gejala ringan seperti yang telah disebutkan. Walaupun beberapa kes jarang terjadi, jangkitan menimbulkan komplikasi serius seperti penyumbatan usus atau saluran kecil di usus.

Sekiranya tidak dikenali, cacing ini boleh tumbuh hingga 12 kaki atau lebih dari 3.5 meter di dalam usus. Cacing juga dapat bertahan selama bertahun-tahun tanpa menyedarinya.

Perkara lain yang perlu diperhatikan, cacing pita dewasa di usus akan melepaskan telur. Telur ini akan dikeluarkan dengan najis. Dan hubungan dengan najis dapat menyebarkan jangkitan ini. Oleh itu, mencuci tangan setelah menggunakan tandas adalah suatu keharusan.

Bagaimana menangani jangkitan ini?

Sekiranya anda mempunyai jangkitan taeniasis, biasanya dirawat dengan praziquantel (Biltrisida) dan albendazole (Albenza). Ubat ini boleh didapati setelah diresepkan oleh doktor.

Kedua-dua ubat ini dapat membunuh cacing parasit dan juga telurnya. Setelah mengambil ubat, diperlukan beberapa minggu untuk membersihkan jangkitan sepenuhnya. Ubat ini, boleh menyebabkan kesan seperti pening dan sakit perut.

Bagaimana cara mencegah jangkitan cacing pipih?

Salah satu penyebaran jangkitan ini adalah ketika memakan daging yang tidak dimasak dengan betul. Oleh itu, untuk pencegahan, anda harus selalu makan daging yang telah dimasak sehingga dimasak sepenuhnya.

Selain itu, menjaga kebersihan tangan juga penting untuk mencegah penyebaran penyakit ini. Jangan lupa untuk selalu minum air bersih. Minum air botol jika anda dalam perjalanan dan anda tidak pasti akan kebersihan air di tempat itu.

Sementara itu, di Amerika Serikat, tindakan pencegahan juga diambil oleh pemerintah, melalui undang-undang yang mengatur pemeriksaan kualitas daging dan binatang untuk mengurangi risiko penyebaran cacing pita.

Ini adalah jangkitan yang disebabkan oleh cacing pipih. Sekiranya anda merasa dijangkiti, segera berjumpa doktor untuk memastikan keadaan kesihatan anda.

Ada soalan lebih lanjut mengenai kesihatan? Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!