Kesihatan

8 Punca Sakit Tailbone: Dari Kegemukan hingga Kanser Tulang

Adakah anda pernah merasa sakit di kawasan tulang ekor tanpa mengetahui puncanya? Walaupun terdapat banyak penyebab sakit tulang ekor, termasuk aktiviti harian yang biasa kita lakukan, anda tahu. Salah seorang dari mereka duduk lama.

Selain itu, tabiat senaman tertentu seperti berbasikal juga boleh mencetuskan rasa sakit di kawasan tulang ekor. Untuk lebih jelasnya, mari kita lihat ulasan mengenai pelbagai penyebab sakit tulang ekor dan cara mengatasinya.

8 punca sakit tulang ekor yang perlu anda ketahui

Dalam bahasa perubatan, sakit atau sakit tulang ekor disebut coccydynia. Dan keadaan ini biasanya disebabkan oleh beberapa perkara, termasuk:

1. Kecederaan tulang ekor

Perlanggaran, kejatuhan atau sukan boleh menyebabkan sakit tulang ekor. Sekiranya kecederaan itu kecil, biasanya hanya menyebabkan lebam dan kesakitan sementara. Tetapi kecederaan yang lebih teruk boleh menyebabkan keretakan atau patah serta keseleo.

2. Kecederaan Tekanan Berulang (RSI)

Dalam bahasa Indonesia disebut cedera regangan berulang, yang terjadi akibat gerakan berulang yang mempengaruhi otot dan ligamen di sekitar tulang ekor. Beberapa aktiviti yang menyebabkan keadaan ini termasuk berbasikal dan mendayung.

Ini dari masa ke masa menyebabkan otot dan ligamen menjadi rosak dan mereka tidak lagi dapat menahan tulang ekor dengan betul. Sehingga itu ia menjadi salah satu penyebab sakit tulang ekor dan memerlukan rawatan perubatan.

3. Kedudukan duduk

Duduk dalam posisi yang tidak selesa untuk waktu yang lama juga boleh menyebabkan sakit tulang ekor. Beberapa keadaan seperti memandu jarak jauh atau duduk sepanjang hari di tempat kerja boleh menyebabkan sakit tulang ekor.

4. Masalah berat badan

Berat badan berlebihan atau gemuk memberi tekanan yang berlebihan pada tulang ekor ketika duduk. Sementara itu, jika terlalu nipis boleh menyebabkan tulang ekor menggosok tisu sekitarnya dan menyebabkan rasa sakit. Geseran berlaku kerana badan kekurangan lemak di kawasan punggung.

5. Penuaan menyebabkan sakit tulang ekor

Seiring bertambahnya usia, cakera kecil tulang rawan yang membantu menahan tulang ekor di tempatnya boleh menjadi rosak. Sekiranya ini berlaku, tekanan pada tulang ekor menjadi lebih berat dan menyebabkan kesakitan.

6. Kehamilan atau kelahiran anak

Semasa mengandung, tubuh wanita bersedia untuk melalui proses melahirkan. Salah satunya adalah proses untuk menjadikan kawasan di antara sakrum (lima vertebra di atas coccyx) dan coccyx lebih fleksibel.

Ini adalah proses semula jadi, tetapi sayangnya, ia dapat meregangkan otot dan ligamen di sekitar tulang ekor. Inilah yang kemudian menjadi penyebab sakit tulang ekor semasa mengandung hingga melahirkan anak.

7. Jangkitan

Jangkitan seperti abses pilonidal (kumpulan cecair di dekat coccyx yang terbentuk di bawah permukaan kulit), boleh menyebabkan sakit tulang ekor, walaupun tidak banyak terjadi.

8. Kanser adalah salah satu penyebab sakit tulang ekor

Penyebab terakhir sakit tulang adalah barah. Ini adalah penyebab paling jarang. Biasanya ia akan menyebabkan rasa sakit pada coccyx jika barah dijumpai di sekitar coccyx, ia boleh menjadi barah tulang atau barah yang merebak ke tulang atau disebut sebagai barah metastatik.

Mengatasi kesakitan di tulang ekor

Sekiranya disebabkan oleh kejatuhan atau kesan, rasa sakit akan reda dalam beberapa minggu. Sekiranya kesakitan mengganggu aktiviti anda, cubalah minum ubat penghilang rasa sakit bebas, seperti ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) sehingga keadaan anda bertambah baik.

Beberapa ubat NSAID yang biasa digunakan untuk merawat sakit tulang ekor termasuk:

  • Ibuprofen
  • Naproxen
  • Acetaminophen

Tetapi jika kesakitan berterusan, perlu menjalani pemeriksaan. Doktor biasanya akan memberi suntikan ubat anestetik atau steroid tempatan ke kawasan yang menyakitkan. Di samping itu, menurut Garis Kesihatan, pesakit boleh diberi ubat antidepresan dan ubat antiseizure.

Selain menggunakan ubat penghilang rasa sakit tanpa resep, berikut adalah beberapa pilihan yang boleh anda lakukan untuk merawat sakit tulang ekor:

  • Perhatikan kedudukan duduk: Duduk dengan punggung dan kaki lurus di lantai untuk mengurangkan beban pada tulang ekor. Di samping itu, anda juga boleh duduk menggunakan bantal berbentuk donat khas untuk mengurangkan tekanan pada kawasan sensitif.
  • Terapi fizikal: Terapi fizikal dapat menguatkan otot-otot yang menyokong tulang ekor, termasuk otot-otot dasar perut dan pelvis.
  • Pembedahan tulang ekor: ini adalah jalan terakhir jika pelbagai kaedah juga tidak mengatasi rasa sakit pada tulang ekor pesakit. Prosedur ini dipanggil coccygectomy.

Sementara itu, rawatan tulang ekor biasanya tidak dapat dilakukan seketika. Semasa proses penyembuhan, anda juga mesti melakukan regangan secara berkala.

Regangan dapat membantu melegakan tekanan yang menyebabkan sakit tulang ekor. Regangan juga boleh dilakukan oleh wanita hamil, untuk mengurangkan rasa sakit di kawasan tulang ekor.

Adakah keadaan ini berbahaya?

Sekiranya anda mengalami kesakitan pada tulang ekor, anda harus segera berjumpa doktor. Sekiranya doktor menganggap keadaan anda serius atau berbahaya, anda mungkin diminta untuk melakukan ujian lanjut dengan pengimejan resonans magnetik (MRI).

MRI dilakukan untuk mengetahui apakah kesakitan disebabkan oleh patah tulang, perubahan degeneratif atau, dalam kes yang jarang berlaku, disebabkan oleh tumor atau barah. Sekiranya demikian, ini adalah petanda bahawa anda memerlukan rawatan perubatan yang lebih intensif.

Oleh itu, pelbagai penyebab coccyx dan pilihan untuk mengatasinya.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!