Kesihatan

Satu Langkah Boleh membawa maut, Ketahui Pertama Cara Menyuntik Insulin Di Bawah!

Cara menyuntik insulin menggunakan picagari masih merupakan yang paling popular dalam rawatan diabetes. Anda hanya boleh memasukkan insulin dengan alat seperti pena insulin, pam insulin ke penyuntik jet, tetapi penggunaan picagari masih murah.

Suntikan insulin ini diperlukan oleh tubuh anda kerana ketika anda menghidap diabetes, tubuh anda tidak dapat menggunakan insulin dengan betul (diabetes jenis 2) atau bahkan tidak dapat menghasilkan insulin (diabetes jenis 1). Lalu bagaimana cara menyuntik insulin yang betul? Lihat ulasannya.

Baca Juga: Berita Baik! Minyak kelapa boleh digunakan untuk rawatan kecantikan, anda tahu, manfaatnya

Lokasi yang tepat semasa menggunakan suntikan insulin

Insulin mesti disuntik secara langsung atau digunakan di bawah kulit. Ini bermakna anda harus menyuntikkannya di lapisan lemak antara kulit dan otot.

Kaedah menyuntik insulin ada dalam tisu lemak, kerana jika terlalu dalam dan memasuki otot, tubuh anda akan menyerapnya terlalu cepat. Terlalu dalam juga akan membuat otot terasa sakit dan akan menyebabkan gula darah terlalu rendah.

Sekiranya anda perlu menyuntik insulin setiap hari, cubalah putar tempat suntikan. Tapak suntikan yang sama akan menyebabkan pemusnahan tisu lemak.

Beberapa lokasi yang biasanya dipilih untuk suntikan termasuk:

 • Perut: lokasi ini sangat disukai untuk suntikan, kerana insulin akan diserap lebih cepat. Pilih lokasi antara tulang rusuk dan tulang kemaluan
 • Paha: anda boleh menggunakan suntikan insulin di kawasan paha atas, kira-kira 10 cm dari bahagian atas kaki dan 10 cm dari lutut
 • Lengan: anda boleh menggunakan suntikan insulin di kawasan lemak di bahagian belakang lengan, di antara bahu dan siku

Langkah-langkah dalam menerapkan kaedah suntikan insulin

Sebelum menyuntik insulin, pastikan anda memeriksa kualitinya terlebih dahulu. Sekiranya insulin dibekukan kerana diletakkan di dalam peti sejuk, maka biarkan insulin menyesuaikan diri dengan suhu bilik terlebih dahulu.

Apa yang perlu anda ingat, jangan gunakan insulin yang telah membeku dan berubah warna. Sekiranya anda yakin dengan kualiti insulin, anda boleh mengikuti langkah-langkah berikut:

Kumpulkan semua peralatan

Sebelum menggunakan cara menyuntik insulin yang betul, anda perlu menyediakan beberapa peralatan ini terlebih dahulu.

 • Sebotol kecil insulin
 • Jarum dan suntikan
 • Kapas beralkohol
 • Kasa
 • Plaster
 • Bekas kalis kebocoran untuk jarum dan suntikan

Sebelum memberi suntikan, pastikan tangan anda bersih, oleh itu basuh tangan anda dengan sabun semasa dalam air mengalir selama 20 saat.

Pindahkan insulin ke suntikan

 • Letakkan suntikan di tangan anda dengan jarum di bahagian atas. Tarik pam pelocok ke dalam suntikan sehingga bahagian atasnya menyentuh jumlah ukuran dos yang ingin anda suntikan.
 • Tanggalkan penutup botol dan picagari insulin. Sekiranya anda pernah menggunakan botol ini sebelumnya, bersihkan bahagian atasnya dengan penyapu alkohol, kemudian masukkan jarum melalui bahagian atas botol.
 • Tekan pam pelocok di dalam jarum suntik sehingga udara di dalam picagari bergerak ke dalam botol. Udara yang masuk ke dalam botol akan menggantikan jumlah insulin yang akan anda ambil.
 • Balikkan botol dan tarik pam pelocok sehingga bahagian hitam pam mencapai nombor yang betul untuk dos dalam suntikan, jangan lupa untuk mengetuk kepala botol dengan sapu alkohol semasa anda menarik suntikan.

Cara seterusnya untuk menyuntik insulin adalah memilih tempat suntikan

Apabila suntikan sudah siap dengan dos insulin yang ingin anda masukkan ke dalam badan, kemudian pilih lokasi suntikan. Cubit kulit 3 hingga 5 cm dari laman web yang anda mahu suntikan supaya suntikan tidak menyentuh otot, kemudian sapukan terlebih dahulu dengan penyapu alkohol.

 • Masukkan jarum pada sudut 90 darjah, tekan pam pelocok sehingga suntikan selesai dan tunggu kira-kira 10 saat kemudian keluarkan jarum dan lepaskan picit kulit setelah selesai.
 • Ingat, jangan menggosok tempat suntikan walaupun anda melihat sedikit darah selepas suntikan.
 • Lebih baik tekan dengan perlahan di laman web dengan kain kasa dan segera tutup dengan pembalut jika perlu. segera masukkan jarum terpakai dan suntikan ke dalam bekas yang anda sediakan tadi.

Baca Juga: Kenali Mastitis Payudara: Jangkitan Tisu Payudara pada Ibu Menyusu dan Cara Mencegahnya

Cara yang berkesan dan mudah untuk menyuntik insulin

Ikuti langkah-langkah bagaimana menyuntik insulin di bawah untuk suntikan yang lebih selesa dan berkesan:

 • Anda boleh mematikan tempat suntikan dengan menggunakan ais beberapa minit sebelum menggosoknya dengan penyapu alkohol
 • Semasa menggunakan penyapu alkohol, tunggu alkohol kering sebelum disuntik
 • Elakkan suntikan pada akar rambut badan

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.