Kesihatan

Garis Panduan Diet dan Diet untuk Wanita dengan Diagnosis PCOS

Sindrom ovari polikistik (PCOS) adalah gangguan hormon pembiakan wanita. Keadaan ini boleh memberi kesan pada proses ovulasi. Sebagai tambahan kepada ubat, anda boleh mula menerapkan diet PCOS untuk melegakan gejala.

Diet PCOS memberi tumpuan kepada apa yang harus dimakan dan apa yang harus dielakkan. Apakah senarai makanan ini? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Baca juga: Mengetahui PCOS: Gejala, Sebab dan Perkara Penting yang Perlu Diketahui

Sepintas lalu PCOS

Ilustrasi PCOS. Sumber gambar: www.happyhealthyyou.com.au

Sindrom ovarium polikistik (PCOS) adalah gangguan hormon yang biasa berlaku pada wanita dewasa dan produktif. Wanita dengan keadaan ini mempunyai tahap androgen yang lebih tinggi.

Androgen sendiri dikenali sebagai 'hormon lelaki', kesannya pada wanita sekiranya hormon ini berlebihan boleh mengganggu proses ovulasi atau kitaran haid. Keadaan ini juga boleh menyukarkan wanita untuk hamil. Gejala PCOS yang lain adalah penampilan rambut dan jerawat di seluruh wajah.

Punca sebenar PCOS tidak diketahui. Hanya itu, menurut Klinik Mayo, terdapat beberapa perkara yang boleh meningkatkan risiko, seperti faktor genetik, ketahanan insulin, terhadap keradangan di dalam badan.

Keberkesanan mengatur diet dalam rawatan dengan PCOS

Petikan dari Berita Perubatan Hari Ini, Terdapat dua aspek program diet yang boleh mempengaruhi PCOS, iaitu pengurusan berat badan dan pengeluaran insulin. Insulin adalah hormon yang dihasilkan oleh pankreas, yang membantu sel mengubah gula (glukosa) menjadi tenaga.

Menonton tahap insulin dengan mengamalkan diet PCOS adalah salah satu langkah terbaik untuk memperbaiki keadaan. Pengambilan makanan juga penting untuk mendapatkan berat badan yang ideal.

Panduan diet PCOS yang boleh dilaksanakan

Dari penjelasan di atas, sangat penting bagi penghidap PCOS untuk memperhatikan pengambilan nutrien ke dalam badan. Orang dengan PCOS digalakkan untuk menyusun dan memilih makanan untuk menjaga kesihatan mereka.

Makanan berikut harus dimakan dan dielakkan oleh penderita PCOS:

1. Makanan untuk dimakan

Menurut satu kajian, pengambilan makanan mempunyai kesan yang signifikan terhadap PCOS. Tiga program diet PCOS yang menyatakan dapat membantu melegakan gejala adalah:

 • Diet indeks glisemik rendah (GI): Tubuh lebih lambat mencerna makanan dengan GI rendah. Maksudnya, makanan ini tidak menyebabkan kadar insulin meningkat secepat dan makanan lain. Makanan rendah GI merangkumi buah, sayur-sayuran, dan biji-bijian
 • Diet anti-radang: Anda boleh makan makanan anti-radang untuk mengurangkan risiko keradangan yang boleh memburukkan PCOS. Makanan tersebut termasuk sayur-sayuran berdaun hijau, produk laut, dan minyak zaitun
 • Pendekatan diet untuk menghentikan hipertensi (DASH): Diet ini sering disarankan oleh doktor untuk mengurangkan risiko masalah jantung, diyakini dapat membantu melegakan gejala PCOS. Diet DASH merangkumi unggas, ikan, buah, sayur-sayuran, dan susu rendah lemak

Selain menu di atas, diet PCOS yang sihat juga merangkumi beberapa makanan lain, seperti:

 • Makanan berserat tinggi
 • Ikan, misalnya tuna, salmon, sardin, dan ikan tenggiri
 • Sayuran berdaun hijau gelap seperti kangkung dan bayam
 • Buah merah gelap seperti anggur merah dan ceri
 • Brokoli dan kembang kol
 • Coklat
 • Rempah seperti kunyit dan kayu manis

2. Makanan yang harus dielakkan

Secara umum, orang yang menjalani diet PCOS disarankan untuk menghindari kebanyakan makanan yang dianggap tidak sihat, seperti:

 • karbohidrat halus, boleh menyebabkan keradangan dan memburukkan lagi daya tahan insulin. Tidak hanya terhad, ada baiknya menghindari makanan jenis ini sepenuhnya. Makanan ini termasuk roti putih, mufin (kuih bakar), serta apa sahaja yang terbuat dari tepung
 • Mie atau pasta dari tepung semolina (gandum). Makanan ini mengandungi karbohidrat dan rendah serat. Seperti yang telah dijelaskan, orang dengan PCOS disarankan untuk menghindari karbohidrat dan makan makanan berserat tinggi
 • Gula dan produknya, boleh menyebabkan lonjakan kadar glukosa dalam badan dan mempengaruhi prestasi insulin. Dalam produk makanan, gula mempunyai sejumlah nama, seperti sukrosa, dekstrosa, dan sirap jagung fruktosa
 • Makanan yang meradang, seperti kentang goreng dan daging merah
 • Menu goreng yang tidak sihat, seperti makanan yang terdapat di restoran makanan segera
 • Makanan yang mengandungi lemak buruk seperti marjerin

Baca juga: Menu Diet Mesti Cuba, Mudah dan Berkhasiat Tanpa Nasi

Perubahan gaya hidup bagi penghidap PCOS

Melaksanakan diet PCOS sahaja tidak cukup untuk meredakan gejala. Anda perlu mengimbangkannya dengan gaya hidup sihat. Bersenam secara teratur dan aktif dapat mengekalkan kecergasan fizikal dan dipercayai memberi kesan pada gejala PCOS.

Menjadi aktif, pengambilan gula rendah, dan diet anti-radang dapat membantu menurunkan berat badan. Berat badan yang ideal sangat mempengaruhi proses ovulasi. Dengan kata lain, wanita gemuk biasanya mengalami kitaran haid yang tidak teratur dan bahkan sukar hamil.

Itulah senarai makanan yang harus dimakan dan dielakkan dalam diet PCOS. Jangan lupa untuk mengimbangkannya dengan senaman biasa untuk melegakan simptom, ya. Kekal sihat!

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!