Kesihatan

Skizofrenia

Skizofrenia adalah gangguan mental yang kini terus mendapat perhatian serius dari banyak negara. Menurut WHO, skizofrenia menyerang 20 juta orang di dunia.

Lalu, apa penyebab, jenis, gejala, dan bagaimana mengatasinya? Inilah penjelasan lengkapnya.

Apa itu skizofrenia?

Skizofrenia adalah gangguan mental yang serius di mana seseorang mempunyai penilaian realiti yang tidak normal. Kelainan ini dapat ditafsirkan sebagai gabungan beberapa aspek seperti khayalan, halusinasi, dan tingkah laku yang tidak biasa.

Seseorang yang didiagnosis dengan skizofrenia mesti mendapat rawatan sepanjang hayatnya. Ini kerana pemulihan mental lebih sukar daripada penyakit fizikal. Rawatan yang betul dapat mencegah gejala yang lebih serius.

Dalam rawatannya, penghidap skizofrenia akan dibantu untuk memulihkan keadaan mental mereka dalam jangka masa tertentu. Biasanya, rawatan melibatkan ahli psikologi yang pakar dalam bidang psikologi.

Jenis skizofrenia

Skizofrenia terbahagi kepada beberapa jenis dan jenis mengikut simptom dan cara mengatasinya.

Skizofrenia paranoid

Jenis ini adalah salah satu yang paling biasa di dunia. Gejala termasuk khayalan dan halusinasi, tetapi tidak mempengaruhi emosi dan pertuturan.

Skizofrenia Hebephrenic

Skizofrenia jenis ini berlaku dalam lingkungan umur 15-25 tahun. Penderita akan mengalami pertuturan yang tidak teratur dan sukar difahami. Biasanya, emosi tidak kelihatan, ekspresi wajah tidak rata, dan nada suaranya rata.

Skizofrenia katatonik

Skizofrenia jenis ini adalah gangguan mental yang jarang berlaku. Penderitaan dapat mengubah tingkah laku mereka dengan cepat. Contohnya, menjadi sangat aktif kemudian berubah menjadi pendiam. Orang dengan skizofrenia katatonik sering meniru tingkah laku dan pertuturan orang lain.

Skizofrenia sisa

Sisa skizofrenia adalah gangguan mental dengan gejala negatif, seperti kesukaran menumpukan perhatian, kesukaran menjaga kebersihan, dan pergerakan perlahan ketika melakukan sesuatu.

Apa yang menyebabkan penyakit skizofrenia?

Bercakap mengenai penyebabnya, sehingga kini WHO belum dapat menentukan faktor utama yang boleh menyebabkan kelainan pada otak.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa aspek yang digunakan sebagai faktor sokongan untuk mencetuskan skizofrenia pada seseorang. Dua daripadanya adalah faktor kecenderungan genetik dan tekanan persekitaran dalam perkembangan awal kanak-kanak.

Para penyelidik percaya, skizofrenia timbul kerana sejumlah gangguan yang timbul dari gabungan fungsi otak dan genetik seseorang. Hasil kajian yang telah dilakukan menunjukkan bahawa terdapat perbezaan struktur otak antara pesakit skizofrenia dan pesakit tanpa.

Siapa yang lebih berisiko menghidap skizofrenia?

Walaupun penyebabnya tidak diketahui secara pasti, beberapa faktor telah menyumbang kepada peningkatan risiko gangguan mental, termasuk:

 • Mempunyai ahli keluarga dengan riwayat gangguan yang sama.
 • Kes kehamilan dan komplikasi semasa kelahiran, seperti pendedahan kepada virus atau bahan negatif yang memberi kesan pada perkembangan otak.
 • Mengambil ubat pada masa remaja yang memberi kesan pada masa dewasa. Dadah seperti ubat psikoaktif atau psikotropik.

Apakah simptom dan ciri? skizofrenia?

Skizofrenia adalah gangguan mental yang melibatkan banyak aspek unsur kognitif, tingkah laku, dan emosi seseorang. Gejala dan tanda berbeza-beza, boleh berbeza antara satu sama lain. Gejala yang biasa dilihat termasuk:

halusinasi

Kata halusinasi terdengar biasa bagi banyak orang. Halusinasi adalah keadaan di mana seseorang melihat atau mendengar sesuatu yang tidak ada di sana. Bagi penghidap, halusinasi berlaku pada tahap tinggi. Iaitu, dia merasa penuh dengan apa yang sebenarnya.

khayalan

Khayalan adalah fasa di mana seseorang mempunyai pandangan yang tidak berdasarkan realiti atau kenyataan. Dengan kata lain, seseorang yang mengalami khayalan merasakan bahawa dia benar-benar menjadi atau merasakan sesuatu, sedangkan pada hakikatnya sebaliknya.

Salah satu contoh khayalan yang paling popular adalah kemasyhuran. Seseorang merasakan dirinya terkenal dan popular. Walau bagaimanapun, dalam kehidupan sebenar perkara ini tidak berlaku. Khayalan boleh berlaku ketika seseorang didera, jatuh cinta, dalam bencana, dan sebagainya.

Fikiran yang tidak kemas

Seperti yang telah dijelaskan, skizofrenia adalah gangguan mental yang disebabkan oleh kelainan pada otak. Prestasi dan fungsi yang tidak optimum dari otak boleh menyebabkan gejala berupa cara berfikir yang huru-hara.

Fikiran yang tidak teratur mempengaruhi cara kita berkomunikasi secara lisan dengan orang lain. Oleh itu, sebilangan orang yang mengalami masalah mental menghadapi kesukaran untuk berinteraksi. Ini disebabkan oleh sistem komunikasi yang tidak berkesan disebabkan oleh kelainan struktur otak.

Sebilangan penderita dapat mengatur kata-kata ketika bercakap, walaupun sukar difahami lawan.

Kelakuan negatif

Tingkah laku negatif di sini bukanlah sesuatu yang sinonim dengan kejahatan atau yang boleh membahayakan orang lain, tetapi kurangnya kemampuan untuk melakukan sesuatu secara normal. Contohnya, tidak memperhatikan kebersihan diri dan tidak membuat kontak mata ketika bercakap.

Bilakah gejala muncul?

Pada lelaki, gejala dan tanda dapat dilihat pada pertengahan usia 20 tahun. Sementara pada wanita, gejala dan tanda memerlukan waktu lebih lama untuk dikesan, kerana biasanya muncul menjelang usia 30 tahun.

Dari pendedahan ini, sangat sedikit atau bahkan tidak ada orang dengan gangguan mental yang dapat dikesan pada usia kanak-kanak atau lebih dari 45 tahun.

Gejala semasa remaja

Dari sudut sebelumnya diketahui bahawa 20-an adalah tempoh di mana gejala dan tanda dapat dikesan. Tempoh usia ini adalah masa yang tepat bagi psikiatri untuk mendiagnosis penghidapnya.

Gejala yang muncul pada masa remaja terbentuk dari aktiviti dan tingkah laku harian, seperti:

 • Pencapaian menurun di sekolah.
 • Pengunduran diri dari masyarakat, baik dalam keluarga dan rakan-rakan.
 • Suka menjadi emosi marah dan tidak terkawal.
 • Susah tidur.
 • Kekurangan motivasi.

Apa kemungkinan komplikasi skizofrenia?

Sekiranya anda tidak mendapat rawatan yang betul, tidak mustahil penghidapnya sebenarnya akan terlibat dalam masalah lain yang mempunyai risiko dan risiko yang lebih tinggi. Bahaya dan risiko ini berkaitan dengan kehidupannya, seperti:

 • Kemurungan berterusan.
 • Fikiran dan keinginan untuk membunuh diri.
 • Ketidakupayaan untuk belajar atau pergi ke sekolah atau bekerja.
 • Masalah kewangan. Dalam beberapa kes, ia boleh menyebabkan kehilangan tempat tinggal.
 • Penyalahgunaan dadah dan alkohol, termasuk nikotin.
 • Menjadi mangsa buli.
 • Kecenderungan agresif yang tidak biasa. Dalam beberapa kes, ini boleh membahayakan keselamatan orang lain.

Bagaimana mengatasi dan merawat skizofrenia?

Rawatan di doktor

Doktor akan memberikan diagnosis kesihatan atau gangguan mental dengan mengenal pasti gejala yang muncul pada pesakit. Beberapa tindakan yang perlu dilakukan adalah:

 • Pemeriksaan fizikal, iaitu untuk menentukan adanya kelainan pada bahagian tubuh tertentu yang mendorong gangguan mental.
 • Pemeriksaan, melibatkan pemeriksaan menggunakan MRI, CT-scan, dan seumpamanya. Ini biasanya untuk mengesan kehadiran pengaruh luaran seperti penyalahgunaan dadah atau alkohol.
 • Penilaian psikologi. Seorang doktor atau profesional dalam bidang psikiatri akan memeriksa kesihatan mental pesakit, melalui serangkaian proses yang merangkumi tingkah laku, pemikiran, suasana hati, khayalan, dan halusinasi.
 • Tentukan kriteria khusus untuk diagnosis. Doktor atau profesional kesihatan mental menggunakan Manual Diagnostik dan Statistik Gangguan Mental (DSM-5) Persatuan Psikiatri Amerika untuk menetapkan diagnosis.

Di samping itu, beberapa rawatan lain mungkin diperlukan, seperti:

 • Terapi bercakap. CBT bertujuan untuk menyelaraskan pemikiran, emosi dan tindakan.
 • Terapi elektrokonvulsif (ECT). Bagi pesakit dewasa yang tidak bertindak balas terhadap terapi ubat, mungkin untuk mempertimbangkan elektroterapi.
 • Terapi seni. Orang yang mengalami gangguan ini dapat meluahkan perasaan mereka melalui lukisan, karya tanah liat, muzik atau terapi drama.
 • Ekoterapi. Terapi ini dilakukan dengan memperbaiki keadaan mental dan fizikal melalui aktiviti luar di alam semula jadi.

Cara mengatasi skizofrenia secara semula jadi di rumah

Skizofrenia memerlukan pengawasan dan rawatan dari doktor. Namun, ketika berada di rumah, penderita dapat menerapkan tabiat berikut.

 • Diet sihat. Pastikan anda mendapat pengambilan nutrien yang seimbang.
 • Sukan. Bersenam secara teratur membantu meningkatkan mood
 • Tidur nyenyak. Tidur yang berkualiti sangat penting untuk kesihatan mental dan fizikal, jadi pastikan penghidapnya mendapat tidur yang berkualiti.

Apakah makanan dan pantang larang bagi penghidap skizofrenia?

Bagi penderita skizofrenia, sangat disarankan untuk menjalani diet yang sihat kerana mereka berisiko menghidap diabetes atau penyakit jantung. Berikut adalah makanan yang disyorkan untuk penghidap skizofrenia:

 • Buah-buahan
 • Sayur-sayuran
 • Ikan berlemak (Salmon dan seumpamanya)
 • Ayam
 • Tiram dan ketam
 • Cengkerang
 • Bayam
 • minyak ikan kod
 • Yogurt tanpa susu

Makanan yang harus dielakkan adalah:

 • Gula
 • Roti
 • Minuman manis
 • Gula-gula
 • Makanan lain yang tinggi gula

Cara pencegahan skizofrenia?

Tidak ada cara yang pasti untuk pencegahan, tetapi anda boleh melakukan beberapa perkara yang dapat meminimumkan penampilan tanda atau gejala seperti mematuhi rancangan rawatan yang akan diberikan.

Bila hendak memanggil doktor?

Seseorang yang menderita skizofrenia sering mengalami kesukaran dalam aktiviti, terutama yang melibatkan aspek kognitif. Dalam kes ini, orang terdekat seperti keluarga dan saudara-mara boleh menjadi penolong.

Tetapi jika kesulitan yang dirasakan sudah berada di tahap di mana keluarga tidak dapat mengatasinya, sudah waktunya untuk meminta bantuan doktor atau psikiatri. Kesukaran ini merangkumi gejala-gejala yang disebutkan di titik sebelumnya.

Baca juga: Tekanan Atau Kemurungan, Apa Perbezaannya?

Itulah penjelasan lengkap mengenai skizofrenia. Tingkah laku dan gaya hidup yang sihat serta pengurusan emosi yang baik akan membantu seseorang mengelakkan gangguan mental. Ayuh, biasakan selalu mempunyai perspektif positif dalam menilai sesuatu!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.