Kesihatan

Cara menggunakan Tamanu Oil, boleh digunakan untuk masker hingga pelembap wajah

Cara menggunakan minyak tamanu mestilah sesuai agar tidak mendatangkan kesan sampingan yang berbahaya pada kulit. Perlu diingat, minyak tamanu adalah rawatan yang telah lama digunakan untuk meningkatkan kesihatan rambut dan kulit.

Minyak yang diekstrak dari biji pokok laurelwood atau Calophyllum inophyllum Ia dapat merawat pelbagai keadaan kulit wajah, termasuk jerawat. Nah, untuk mengetahui cara menggunakan minyak tamanu dengan betul, mari kita lihat penjelasan lebih lanjut berikut.

Baca juga: Gunakan Topeng Lembaran Setiap Hari, Adakah Mungkin atau Tidak?

Mengenal minyak tamanu

Menurut Healthline, minyak tamanu dan bahagian lain dari pohon kacang tamanu telah digunakan secara perubatan selama beratus-ratus tahun.

Minyak Tamanu biasanya digunakan sebagai ubat semula jadi oleh budaya Asia, Afrika, dan Kepulauan Pasifik tertentu. Sekarang, anda boleh mengetahui mengenai penggunaan minyak tamanu untuk kulit.

Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa minyak tamanu dapat mencegah pertumbuhan tumor pada pesakit barah, mengobati vaginitis, dan mengurangi gejala pada orang dengan HIV.

Apa faedah minyak tamanu?

Manfaat lain dari minyak tamanu adalah seperti berikut:

Rawatan jerawat

Kajian pada tahun 2015 mendapati bahawa minyak tamanu mempunyai aktiviti antibakteria dan penyembuhan luka yang tinggi terhadap strain bakteria penyebab jerawat.

Seiring dengan kemampuannya membunuh bakteria penyebab jerawat, minyak tamanu juga dapat membantu merawat jerawat yang meradang.

Rawatan parut jerawat

Sejumlah kajian biologi menunjukkan bahawa minyak tamanu mempunyai khasiat dalam penyembuhan luka dan pertumbuhan semula kulit. Minyak Tamanu juga kaya dengan antioksidan yang terbukti bermanfaat dalam rawatan tisu parut, bekas jerawat.

Bagaimana menggunakan minyak tamanu untuk kecantikan?

Minyak Tamanu adalah minyak serbaguna yang bahkan banyak digunakan untuk meningkatkan kesihatan kulit wajah. Seorang ahli kimia kosmetik, Ron Robinson, mengatakan minyak tamanu dapat digunakan dalam perawatan kulit sebagai topeng, pelembap, dan bahkan rawatan cacat cela.

Cara menggunakan minyak tamanu sebagai topeng

Cara menggunakan minyak tamanu sebagai topeng cukup mudah, iaitu dengan mencampurkannya dengan bahan pelembap lain seperti madu Manuka atau lidah buaya. Sapukan topeng ini, diamkan beberapa minit kemudian bilas dengan air suam.

Sebagai pelembap

Selain topeng, minyak tamanu juga dapat digunakan sebagai pelembap dengan mencampurkan beberapa tetes minyak ke dalam krim. Cara menggunakan minyak tamanu sebagai pelembap adalah dengan menggunakan campuran minyak tamanu dengan krim anda dan mengurutnya dengan lembut ke kulit.

Cara menggunakan minyak tamanu sebagai rawatan noda wajah

Cara berikutnya untuk menggunakan minyak tamanu adalah dengan menggunakan minyak ke kawasan yang bermasalah, seperti jerawat.

Namun, kerana tidak semua produk minyak tamanu dibuat dengan cara yang sama, disarankan untuk mengikuti petunjuk khusus tentang bagaimana dan berapa dos yang harus digunakan.

Sekiranya anda bimbang tentang kemungkinan reaksi, uji sedikit pada lengan atau gunakan lebih jarang dan tingkatkan jika tidak ada masalah.

Perlu juga diperhatikan, tidak ada bukti ilmiah yang cukup untuk memastikan dos minyak tamanu yang efektif dan selamat. Dos yang tepat untuk anda mungkin bergantung pada keadaan yang ingin anda rawat, usia, jantina, dan kesihatan keseluruhan anda.

Adakah kesan sampingan penggunaan minyak tamanu?

Biasanya, label produk minyak tamanu memberi amaran agar tidak memakan minyak atau menyentuh mata. Minyak Tamanu juga tidak digalakkan untuk digunakan pada luka terbuka.

Oleh itu, jika anda mempunyai luka besar, pastikan anda mendapatkan rawatan daripada doktor. Minyak Tamanu hanya dianggap sebagai suplemen kesihatan sehingga tidak diatur oleh Pentadbiran Makanan dan Dadah A.S. (FDA)

Perlu diketahui bahawa hubungan dengan minyak tamanu boleh menyebabkan reaksi alergi pada beberapa orang. Ini kerana minyak tamanu diekstrak dari kacang pohon laurelwood, jadi penghidap alergi harus menghindari menggunakannya.

Sekiranya anda mengalami gatal, kemerahan, kerengsaan, atau kesan buruk lain ketika menggunakan minyak tamanu, hentikan penggunaannya dengan segera. Berunding dengan doktor anda untuk mengelakkan kesan sampingan berbahaya yang lain.

Baca juga: Rambut yang Tumbuh: Punca dan Cara yang betul untuk mengatasinya

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found