Kesihatan

Fisioterapi untuk Strok, Bolehkah Memulihkan Fungsi Badan?

Strok boleh membuat penderita merasa lemah atau lumpuh di satu pihak sehingga pergerakan badan sangat terhad. Inilah sebabnya mengapa fisioterapi untuk strok sangat dianjurkan agar penghidapnya dapat kembali menggerakkan badan dengan betul.

Tetapi bagaimana fisioterapi untuk strok berfungsi? Lalu berapa lama terapi dijalankan? Nah, inilah penjelasannya.

Baca juga:Strok Iskemia Boleh Diubati? Ya, selagi…

Matlamat fisioterapi

Fisioterapi akan membantu mangsa strok mencari masalah dengan badan mereka sambil mencegah kemungkinan komplikasi seperti ketidakseimbangan otot.

Selepas strok, badan sukar untuk bergerak, jadi aktiviti seperti berjalan, berpakaian, atau makan memerlukan bantuan. Dengan menjalankan fisioterapi, keupayaan tubuh untuk bergerak aktif akan kembali. Bukan hanya itu, fisioterapi juga bertujuan untuk:

 • Mengimbangi keupayaan yang hilang kerana kerosakan otak
 • Membantu mempelajari pergerakan asas, seperti bangun dari tempat tidur dan berjalan.
 • Latihan khas untuk menguatkan otot yang lemah dan meningkatkan keseimbangan
 • Mengajar cara baru untuk melakukan aktiviti harian
 • Mengajar bagaimana menggunakan alat yang mungkin diperlukan

Baca juga: Hati-hati dengan gaya hidup yang tidak sihat untuk menjadi faktor strok

Fisioterapi dan kesihatan otak

Strok merosakkan sel otak yang tidak dapat tumbuh semula. Tetapi otak dapat mengatur semula dirinya dengan meminta sel-sel otak lain mengambil alih kerja sel-sel yang rosak, yang dikenal sebagai neuroplastik.

Dengan menjalankan fisioterapi, neuroplastik akan dirangsang sehingga otak dapat mengembalikan kemampuan yang rosak akibat strok. Bermula dari pergerakan, koordinasi hingga keseimbangan badan.

Bilakah fisioterapi bermula?

Dari 24 jam setelah strok, penghidapnya akan dilatih untuk bangun, duduk atau berjalan semaksimal mungkin. Semasa menjalani fisioterapi, mangsa strok disarankan untuk menerima 45 minit setiap jenis terapi yang diperlukan setiap hari.

Apakah tahap fisioterapi?

Semasa menjalani fisioterapi terdapat beberapa tahap yang akan dilalui, termasuk yang berikut:

 • Menetapkan matlamat

Langkah pertama dalam fisioterapi adalah menentukan tujuan terapi dengan ahli fisioterapi. Ahli fisioterapi akan mempertimbangkan tujuan, harapan, dan rancangan pemulihan berdasarkan tahap keparahan pesakit. Matlamat boleh dimulakan dengan perkara kecil seperti meraih objek.

 • Belajar bergerak

Fisioterapi akan dilakukan di hospital bermula dengan latihan bangun dari tidur dan bergerak sedikit demi sedikit. Kemudian teruskan ke sesi yang lebih aktif. Fisioterapi juga dapat dilanjutkan di gim khas sehingga pesakit dapat menggunakan alat tertentu.

 • Tingkatkan aktiviti

Setelah berjaya melakukan langkah sederhana, ahli fisioterapi akan meningkatkan latihan kepada aktiviti yang lebih fokus. Contohnya, jika selepas strok, anda sukar mengangkat lengan, ini bermakna anda perlu fokus pada aktiviti yang membuat lengan anda terangkat.

 • Latihan imbangan dan regangan

Keseimbangan dan kekuatan badan adalah masalah fizikal utama yang dihadapi oleh mangsa strok, terutama di tangan dan kaki. Atas sebab ini, ahli fisioterapi juga boleh meminta pesakit melakukan sukan yang sesuai dengan keadaan tubuhnya.

 • Alat fisioterapi khas

Ahli fisioterapi boleh menyediakan peralatan untuk membantu mangsa strok seperti walker, rollator, atau tongkat. Semuanya bergantung pada keadaan dan tahap keparahan pesakit strok.

 • Pemeriksaan rutin

Setelah enam bulan pulih dari strok dan menjalani fisioterapi, pemeriksaan semula harus dilakukan. Ini penting agar doktor dan ahli fisioterapi dapat mengukur kemajuan yang dialami.

Bilakah fisioterapi dapat diselesaikan?

Biasanya dalam beberapa bulan pertama selepas strok, proses pemulihan akan selesai dengan lebih cepat. Tetapi pemulihan juga boleh berlangsung selama berbulan-bulan dan bertahun-tahun. Terdapat juga faktor yang mempengaruhi hasil terapi:

 • Keterukan dan tahap kerosakan otak.
 • Kadar pemulihan lebih tinggi pada kanak-kanak dan orang dewasa muda berbanding dengan orang tua
 • Keamatan rawatan
 • Keadaan perubatan lain
 • Persekitaran rumah dan tempat kerja
 • Kerjasama keluarga dan rakan
 • Masa mula rawatan. Semakin cepat anda memulakan, semakin besar peluang untuk memperoleh hasil yang baik

Fisioterapi di rumah

Semasa keluar dari hospital dan dipindahkan ke rumah, mangsa strok mungkin masih memerlukan terapi. Terapi yang telah dijalankan di hospital harus diteruskan secara konsisten di rumah dengan pengawasan pakar.

Sekiranya anda tidak pernah menerima fisioterapi selepas strok, minta doktor anda merujuk kepada ahli fisioterapi.

Itulah beberapa perkara mengenai fisioterapi yang perlu dilakukan selepas strok. Tahap ini penting untuk mengatasi pelbagai keluhan seperti kelemahan badan, mati rasa, otot yang lemah untuk mengelakkan risiko jatuh.

Di samping itu, memerlukan kesabaran dalam menjalani terapi kerana setiap orang akan mempunyai kepantasan yang berbeza untuk pulih. Bergantung pada keparahan, lokasi strok dan kelajuan rawatan.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found