Kesihatan

Kulit Kaki Retak? Ketahui 9 Cara Semula Jadi untuk Mengatasinya

Adakah anda mempunyai kulit yang retak di kaki anda? Apabila kaki anda retak, kulit di kaki anda biasanya menjadi lebih tebal dan kering daripada kulit yang lain. Keadaan ini tentunya mengganggu penampilan dan menyebabkan kesakitan.

Kulit retak di kaki boleh berlaku pada semua peringkat usia, baik kanak-kanak maupun orang dewasa. Nah, untuk mengatasi kulit yang retak di kaki anda, anda boleh mencuba beberapa rawatan di rumah semula jadi seperti yang berikut!

Baca juga: 6 Manfaat Melekatkan Kaki dengan Rajin ke Dinding untuk Kesihatan

Cara semula jadi untuk merawat kaki yang retak

1. Rendam dan pengelupasan

Cara pertama yang anda perlukan untuk mengatasi kulit kaki yang retak adalah dengan merendamnya. Sediakan air dengan suhu yang sedikit suam dan campurkan dengan sabun, kemudian biarkan kaki merendam selama 20 minit.

Gunakan scrubber kaki atau batu apung untuk menghilangkan kawasan kulit yang sukar. Selepas itu, keringkan kaki dengan menepuk. Jangan lupa sapukan pelembap tebal di bahagian kaki yang retak.

Anda juga boleh menggunakan jeli petroleum untuk mengunci kelembapan. Apabila kaki anda kering, elakkan menggosok kaki kerana ini boleh meningkatkan risiko kerosakan kulit.

2. Pastikan menggunakan pelembap setiap hari

Menggunakan pelembap di kawasan kaki secara berkala dapat merawat kulit kaki yang retak. Pelembap perlu disapu pada kaki setiap hari, pada waktu pagi dan malam sebelum tidur. Dengan cara itu, kulit akan mengekalkan kelembapannya, menjadi lebih lembut dan bebas dari sel kulit mati.

Beberapa produk kaki pelembap mungkin mempunyai kesan menjengkelkan dan ini adalah perkara biasa. Namun, jika pelembap menyebabkan reaksi yang teruk, segera berjumpa doktor. Anda mungkin memerlukan pelembap khas yang ditetapkan oleh doktor anda.

3. Minum air secukupnya

Minum air secukupnya dapat menjadikan kulit anda terhidrasi sepanjang hari. Ini membantu mencegah atau menenangkan kulit yang kering dan retak. Untuk itu, pastikan anda sentiasa menjaga pengambilan cecair di dalam badan.

4. Gunakan pembalut cecair

Cara lain untuk merawat kaki yang retak adalah dengan menggunakan pembalut cair. Anda boleh mendapatkannya di pelbagai kedai ubat. Sekiranya kaki anda patah disertai dengan pendarahan, pembalut cair sangat sesuai digunakan kerana masih boleh bergerak dengan bebas.

Pembalut cecair mempunyai banyak fungsi untuk merawat kaki yang retak. Bermula dari menyediakan lapisan pelindung pada kulit yang retak, membantu mengurangkan rasa sakit, menghentikan kotoran dan kuman memasuki luka, dan membantu penyembuhan lebih cepat.

5. Sapukan minyak kelapa

Minyak kelapa adalah bahan yang sering disarankan untuk keadaan kulit kering, eksim, atau psoriasis. Minyak ini dapat membantu anda mengekalkan kelembapan kulit. Sapukan minyak kelapa setelah merendam kaki anda untuk hasil yang maksimum.

6. Sapukan madu

Madu boleh berfungsi sebagai ubat semula jadi untuk kaki yang retak. Berdasarkan kajian, madu diketahui mempunyai sifat antimikroba dan antibakteria.

Selain itu, penyelidikan menunjukkan bahawa madu dapat membantu menyembuhkan dan membersihkan luka, serta melembapkan kulit. Anda boleh menggunakannya sebagai scrub atau topeng pada kaki anda.

7. Menggunakan batu apung

Gosokkan batu apung dengan lembut pada tumit anda setelah menggunakan pelembap dapat membantu mengurangkan kulit yang sukar dan kapalan. Walau bagaimanapun, orang yang menghidap diabetes atau neuropati dilarang menggunakan batu apung dan harus berjumpa doktor.

8. Pakai stoking kapas

Stoking kapas paling baik digunakan setelah meletakkan jeli petroleum ke kawasan kulit yang retak. Selepas itu, anda boleh tidur sambil memakai stoking yang diperbuat daripada kapas 100 peratus.

Rawatan ini akan membantu anda mengekalkan kelembapan kulit, mengendurkan kulit di kawasan kaki, terutamanya tumit, dan mengelakkan noda terbentuk pada cadar.

9. Pakai kasut tertutup

Adakah anda tahu bahawa selipar atau kasut dengan punggung terbuka boleh menyebabkan kaki retak? Keadaan ini boleh bertambah buruk jika anda sudah mempunyai keadaan kulit kering.

Selain memilih kasut tertutup, anda juga perlu memakai stoking supaya kulit anda terlindung dengan baik.

Itulah beberapa cara semula jadi yang boleh anda cuba merawat kulit kaki yang retak. Sekiranya keadaan kulit kering bertambah buruk, ada baiknya segera berjumpa doktor.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found