Kesihatan

Anti Panik Semasa Perut Anak Anda Kembung dengan 5 Langkah Menangani Ini

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Periksa kesihatan anak anda dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

Perut kembung sering menjadi salah satu sebab mereka menjadi cerewet. Selain menimbulkan rasa tidak selesa, keadaan ini juga sering membuat kanak-kanak malas makan dan mengalami kesukaran melakukan aktiviti.

Walaupun kembung perut anak adalah salah satu masalah kesihatan yang biasa. Tetapi itu tidak bermaksud anda boleh mengabaikannya.

Agar anak anda bebas dari ketidakselesaan, mari kita pelajari sebab dan cara mengatasi perut anak yang kembung berikut.

Apa itu kembung perut?

Mempunyai istilah perubatan kembung perutKeadaan ini berlaku apabila terlalu banyak gas masuk ke dalam perut dan keluar melalui dubur.

Biasanya kehadiran gas yang terdiri daripada karbon dioksida, oksigen, nitrogen, hidrogen, dan kadang-kadang sulfur, selalu ada dalam sistem pencernaan. Secara amnya ia memasuki perut dengan dua cara.

Pertama melalui mulut, iaitu ketika anak menelan makanan atau minuman. Kedua-duanya dihasilkan oleh bakteria yang berada di saluran pencernaan ketika memecah makanan di usus besar.

Kembung perut adalah gejala normal badan. Namun, jika frekuensi terlalu kerap, itu boleh menjadi tanda gangguan pencernaan yang serius.

Cara mengatasi perut kembung

Memandangkan ini adalah keadaan yang berlaku secara semula jadi, secara amnya anda tidak perlu berjumpa dengan anak kecil anda sekiranya mereka mengalami kembung. Namun, untuk mengatasi rasa tidak selesa yang berlaku, anda boleh mengambil langkah-langkah pengendalian berikut:

Pastikan anak anda makan secara sederhana

Melaporkan dari medicalnewstoday.com, gejala perut kembung cenderung menurun apabila seseorang membahagikan jadual makannya menjadi 4 hingga 6 makanan kecil sehari, dan bukannya 3 kali makan besar sehari.

Kunyah makanan dengan perlahan

Pencernaan bermula apabila makanan memasuki mulut. Sekiranya anak anda mengunyah makanan dengan teliti sebelum menelannya, ini akan mengurangkan risiko kembung.

Ibu juga dinasihatkan untuk membuat anak anda bersendawa setelah makan. Caranya ialah dengan meletakkan anak dalam posisi tegak, kemudian tepuk punggungnya dengan perlahan sehingga kelebihan gas keluar.

Hentikan kebiasaan mengunyah permen karet

Melaporkan dari nicklauschilderns.org, permen karet akan menjadikan mulut lebih terbuka dan ditutup lebih kerap daripada ketika makan makanan biasa. Ini akan memudahkan udara memasuki perut dan berpotensi membuat perut anak membengkak.

Penggunaan probiotik

Melaporkan dari aboutkidshealth.ca, memakan yogurt, minuman jus kedelai, dan beberapa jenis jus dapat mengurangkan gejala kembung.

Tetapi ingat bahawa tidak semua probiotik boleh dimakan untuk merawat keadaan ini. Rujuk doktor atau pakar pemakanan anda terlebih dahulu mengenai perkara ini.

Elakkan makanan yang mengandungi banyak gas

Sebilangan makanan seperti timun, kentang, jagung, asparagus, kembang kol, kacang polong, dan brokoli dapat menghasilkan banyak gas.

Jadi walaupun semua makanan ini mempunyai kandungan nutrisi yang baik, anda boleh menguruskannya agar tidak terlalu kerap dimakan kerana jika anda makan terlalu banyak, ia boleh menyebabkan perut kembung.

Kurangkan pengambilan pemanis buatan anda

Tidak dianjurkan untuk kanak-kanak memakan makanan jenis ini kerana selain tidak baik untuk kesihatan tubuh, ia juga boleh menyebabkan perut kembung.

Ini kerana kandungan pemanis buatan fruktosa atau sorbitol yang banyak terdapat dalam gula-gula, atau minuman ringan boleh menyumbang kepada pengambilan gas ke dalam usus.

Lakukan senaman dengan kerap

Bersenam selama 10 hingga 15 minit selepas makan juga dapat membantu mengeluarkan gas dan mengurangkan gejala perut kembung pada kanak-kanak. Ibu, anda boleh membawa si kecil berjalan-jalan di rumah, atau pergi ke halaman untuk menggunakan petua ini.

Urut

Anda boleh mengurut perut anak anda ketika mereka mengalami kembung. Salah satunya adalah dengan menggunakan teknik urut I Love You (ILU).

Kaedahnya mudah, anda hanya perlu menggerakkan tangan anda dari dada ke atas dan ke bawah untuk membentuk huruf 'I', kemudian memindahkannya ke perut seolah-olah membentuk huruf 'L', dan akhirnya mengembalikan kedudukan tangan ke dada sambil membentuk huruf 'U'.

Selain itu, anda juga dapat menggerakkan kaki anak anda seperti mengayuh basikal untuk membantu mengeluarkan gas yang 'terperangkap' di dalam usus.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!