Kesihatan

Ciri-ciri HIV: Mulut Kering hingga Melepuh!

Ciri-ciri HIV di rongga mulut perlu dikenali sejak awal kerana boleh mencetuskan masalah kesihatan menjadi lebih teruk. HIV itu sendiri adalah keadaan kesihatan yang dapat melemahkan sistem imun dalam badan.

Salah satu gejala yang mungkin muncul adalah luka di mulut yang kadang-kadang menyebabkan kesakitan ketika makan, menelan, dan minum. Baiklah, untuk lebih jelasnya, mari lihat penjelasan mengenai ciri-ciri HIV di rongga mulut di bawah.

Baca juga: Ubat Gatal Alergi, Dari Resipi Farmasi hingga Bahan Asli!

Apakah ciri-ciri HIV di rongga mulut?

Melaporkan dari Healthline, luka di mulut tidak hanya menyebabkan rasa tidak selesa, tetapi juga sukar dirawat jika mereka mengalami jangkitan yang lebih serius.

Oleh itu, rawatan mesti dilakukan segera sebelum gejala HIV di rongga mulut bertambah buruk. Beberapa ciri HIV di rongga mulut yang perlu diketahui termasuk:

Herpes oral

Ciri-ciri HIV di rongga mulut akan dicirikan oleh herpes oral yang boleh menyebabkan luka merah di bibir, gusi, lidah, dan bahagian dalam pipi. Luka atau lesi ini biasanya disebabkan oleh jangkitan virus herpes simplex atau HSV.

Gejala tambahan mungkin termasuk demam, keletihan, sakit otot, kelenjar getah bening bengkak, dan sensasi terbakar di dekat luka.

HSV adalah jangkitan yang sangat menular dan dapat menular ke orang lain melalui kontak langsung dengan air liur atau luka dari penghidapnya.

Papillomavirus manusia

Jangkitan papillomavirus manusia atau HPV biasanya dialami oleh seseorang yang mempunyai penyakit HIV. HPV sendiri boleh menyebabkan lebam atau ketuat putih kecil di sekitar mulut dan bibir.

Ketuat ini biasanya tidak menyakitkan, tetapi boleh berdarah jika dikeluarkan dengan sengaja. Kebanyakan orang yang mempunyai HPV oral tidak akan mengalami sebarang gejala.

Walau bagaimanapun, jika gejala itu berlaku, ia akan merangkumi luka dalaman yang menyakitkan di mulut, kesukaran menelan, amandel bengkak, dan sakit tekak. Cukup sukar untuk merawat ketuat HPV dengan ubat topikal sehingga doktor boleh memilih untuk menjalani pembedahan.

Ciri-ciri HIV di rongga mulut adalah sariawan (luka barah).

Thrush adalah ciri lain HIV dalam rongga mulut yang dicirikan oleh lesi. Luka mulut ini boleh menyebabkan kesakitan dan biasanya tidak sembuh sendiri.

Luka sariawan ini, yang dikenal sebagai ulser aphthous, mempunyai warna merah yang ditutup dengan lapisan kelabu atau kuning. Tapak di mana luka kelihatan cenderung berkembang di pipi, bibir, dan sekitar lidah.

Oleh itu, kadang-kadang penghidapnya akan merasa sakit yang teruk ketika bercakap atau makan. Thrush bukan sahaja merupakan gejala HIV, tetapi jika anda menghidap penyakit HIV, anda berisiko meningkat berulang dan cedera parah.

Kandidiasis oral

Ciri-ciri HIV di rongga mulut juga boleh dicirikan oleh kandidiasis oral atau jangkitan kulat. Jangkitan ini muncul sebagai tompok putih atau kuning di lidah atau mulut dan bahagian dalam pipi.

Biasanya jika anda ingin membuang tempat itu dengan mengelapnya dengan tisu atau kain lap, ia boleh berdarah.

Mulut kering

HIV boleh menyebabkan kelenjar air liur membengkak sehingga mencetuskan pengeluaran air liur sehingga mulut menjadi kering. Air liur pada umumnya melindungi gigi dan gusi dari plak dan membantu melawan jangkitan.

Mulut kering juga boleh disebabkan oleh kesan sampingan pengambilan ubat HIV. Gejala lain dari mulut kering termasuk kesukaran mengunyah dan menelan, kesukaran bercakap, radang lidah, dan bau mulut.

Orang boleh merawat mulut kering dengan menjaga kesihatan dan kekal terhidrasi. Perlu diingat, mulut kering boleh menyebabkan komplikasi lain, seperti penyakit gusi.

Sarkoma Kaposi

Sarkoma Kaposi adalah sejenis barah yang menyebabkan benjolan biru atau ungu tumbuh di bawah kulit mulut. Gejala yang akan dirasakan termasuk kesukaran makan atau menelan, mual hingga muntah, sakit perut, sakit dada, dan batuk.

Orang yang mempunyai keadaan HIV mempunyai risiko lebih tinggi terkena sarkoma Kaposi.

Rawatan untuk pesakit sarkoma bergantung pada jumlah tumor, lokasi mereka, dan keadaan sistem imun mereka. Walau bagaimanapun, doktor biasanya akan memberikan pilihan rawatan dengan terapi antiretroviral, kemoterapi, dan terapi radiasi.

Baca juga: Adakah Ibuprofen Selamat Dimakan Semasa Menyusu? Inilah penjelasannya!

Cara mencegah gejala HIV di rongga mulut menjadi semakin teruk

Untuk mengelakkan sakit mulut, ada baiknya anda berjumpa doktor dengan segera dan membuat pemeriksaan secara berkala.

Ada beberapa cara untuk mencegah luka mulut yang dapat dilakukan, iaitu minum ubat HIV secara konsisten, menjaga kebersihan mulut yang baik, dan menghindari pengambilan makanan pedas atau berasid.

Sangat digalakkan berjumpa doktor sekiranya sakit mulut sangat menyakitkan dan berlangsung selama 1 hingga 2 minggu. Pastikan melakukan rawatan secara berkala agar luka di mulut tidak terus menjadi komplikasi yang lebih serius.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!