Kesihatan

Jangan cuai, ini adalah kaedah yang betul untuk mengambil pil kawalan kelahiran!

Terdapat banyak pilihan untuk kontrasepsi yang boleh digunakan untuk membantu merancang kehamilan. Salah satunya adalah pil kawalan kelahiran, atau yang biasa dikenal sebagai pil perancang. Untuk berfungsi dengan baik, anda mesti tahu cara mengambil pil kawalan kelahiran dengan betul.

Baca juga: Perancangan Keluarga untuk Ibu Menyusu Adakah Selamat? Ayuh Ibu Lihat 7 pilihan berikut

Bagaimana pil kawalan kelahiran berfungsi?

Pada dasarnya, pil kawalan kelahiran berfungsi untuk mencegah persenyawaan (pertemuan sel sperma dengan sel telur).

Dengan kandungan hormon di dalamnya, pil kawalan kelahiran dapat mengatur hormon sedemikian rupa untuk mencegah pematangan telur agar persenyawaan tidak terjadi.

Cara pengambilan pil kawalan kelahiran dengan cara yang betul

Anda dinasihatkan meminumnya pada waktu yang sama setiap hari. Anda boleh menelannya dengan air, seperti mengambil ubat secara umum. Namun, anda mesti memperhatikan jenis pil kawalan kelahiran yang anda miliki, kerana masing-masing mempunyai peraturan minum yang berbeza.

Cara pengambilan pil kawalan kelahiran gabungan

Jenis pil kawalan kelahiran yang paling banyak digunakan, pil kombinasi mengandungi hormon estrogen dan progestin tiruan di dalamnya. Dilaporkan dari Keibubapaan terancang, anda boleh mula mengambil pil ini pada bila-bila masa.

Tetapi jika anda memulakannya dalam masa 5 hari selepas haid anda, ia akan lebih berkesan untuk melindungi diri anda dari kehamilan. Cara pengambilannya bergantung pada jenis pil yang anda ada.

Pakej 28 hari

Ambil 1 pil setiap hari selama 28 hari berturut-turut, dan kemudian mulakan pek baru pada hari ke-29.

Pil terakhir dalam pek pil kombinasi 28 hari, tidak mengandungi hormon di dalamnya. Pil ini disebut pil "peringatan" atau "plasebo", dan ini membantu mengingatkan anda untuk minum pil setiap hari tepat pada waktunya.

Pakej 21 hari

Tidak seperti rancangan 28 hari, anda harus minum 1 pil setiap hari selama 21 hari berturut-turut, kemudian jangan minum pil selama tujuh hari berikutnya.

Sekiranya anda mematuhi peraturan ini, anda akan mempunyai haid selama minggu keempat apabila anda tidak mengambil pil. Penting untuk mengambil setiap pil dalam pek 21 hari kerana tidak ada pil peringatan (bebas hormon).

Pakej 91 hari

Terdapat beberapa pil kombinasi yang terdiri daripada pil hormon selama 12 minggu berturut-turut, diikuti dengan pil peringatan bebas hormon hingga 1 minggu. Ini biasanya bermaksud anda mempunyai haid setiap 3 bulan.

Anda tidak perlu mengambil pil kawalan kelahiran kombinasi pada waktu yang sama setiap hari. Tetapi mengambilnya pada masa yang sama adalah idea yang baik kerana ia dapat membantu anda membiasakannya dan mencegah anda lupa untuk minum pil.

Baca juga: Tidak boleh cuai, ini adalah kesan sampingan dari kontrasepsi IUD yang boleh berlaku

Cara mengambil pil kawalan kelahiran progestin

Ini adalah pil kawalan kelahiran yang hanya mengandungi progestin, dan tidak mempunyai estrogen. Pil ini umumnya dipilih oleh wanita yang tidak dapat mengambil estrogen untuk alasan kesihatan atau faktor lain.

Pil ini akan membantu melindungi anda dari kehamilan setelah 48 jam mengambilnya. Sekiranya anda melakukan hubungan seks selama 2 hari pertama, cuba gunakan kaedah kontrasepsi lain, seperti kondom, untuk mencegah kehamilan.

Tidak seperti pil gabungan, anda mesti minum pil progestin pada masa yang sama setiap hari. Sekiranya anda mengambilnya lebih dari 3 jam dari waktu biasa, gunakan kaedah kontrasepsi cadangan selama 48 jam berikutnya.

Pil progestin hanya tersedia dalam pek 28 hari, di mana semua pil mengandungi hormon. Dalam prosesnya, anda mungkin mengalami haid pada minggu keempat, pendarahan berterusan sepanjang bulan, atau bahkan tidak mengalami haid sama sekali.

Bagaimana jika anda terlupa mengambil pil kawalan kelahiran anda?

Sekiranya ini berlaku kepada anda, ambil pil kawalan kelahiran yang anda miliki sebaik sahaja anda ingat. Sekiranya anda masih lupa esok, teruskan minum dua pil pada hari itu.

Sekiranya anda kehilangan lebih daripada dua pil, hubungi doktor anda untuk mendapatkan arahan yang lebih lengkap. Sekiranya anda terlupa mengambil pil, pastikan untuk terus menggunakan bentuk kontraseptif lain untuk memastikan rancangan kehamilan anda tetap dalam keadaan terkawal.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!