Kesihatan

10 Makanan Ini Dapat Membantu Menjaga Kesihatan Zakar Anda

Menjaga kesihatan organ pembiakan dapat dilakukan dengan pelbagai cara. Salah satunya ialah makan makanan sihat. Sudah tentu anda memerlukan makanan yang memberikan nutrien, vitamin dan mineral agar zakar dapat berfungsi dengan baik.

Nah, untuk lebih jelasnya, berikut adalah senarai makanan sihat yang diperlukan untuk mengekalkan zakar yang sihat.

10 makanan untuk menjaga kesihatan zakar

Semua makanan yang termasuk dalam senarai ini tidak hanya baik untuk kesihatan zakar, tetapi juga baik untuk tubuh secara umum. Oleh itu, tidak ada sebab untuk melangkau makanan ini dari senarai pengambilan harian anda, OK!

1. Bayam

Bayam adalah sumber folat yang hebat, yang diketahui dapat membantu meningkatkan aliran darah. Selain itu, bayam juga diketahui dapat membantu mengatasi gangguan ereksi pada lelaki.

Manfaat lain, bayam juga mengandungi magnesium yang terbukti dapat meningkatkan testosteron.

2. Kopi baik untuk lelaki

Dilaporkan dari Garis Kesihatan, minum dua hingga tiga cawan kopi sehari dapat mencegah disfungsi ereksi. Ini disebabkan oleh kandungan kafein dalam kopi. Kafein dapat meningkatkan aliran darah, yang dapat membantu membuat ereksi lebih kuat.

Sekiranya anda bukan penggemar kopi, anda boleh menggantinya dengan pengambilan lain yang mengandungi kafein. Seperti minuman yang mengandungi minuman matcha atau minuman herba yerba.

3. Kulit epal

Jangan kupas kulit epal semasa anda memakannya. Bagi lelaki, kulit epal dapat menyokong kesihatan zakar. Kerana terdapat sebatian asid ursolik yang terbukti dapat menghentikan pertumbuhan sel barah prostat.

4. Buah alpukat

Alpukat terkenal sebagai sumber lemak sihat dan juga kaya dengan vitamin. Selain itu, alpukat didapati mempunyai kesan positif terhadap kesuburan lelaki dan meningkatkan dorongan seks pada lelaki.

Vitamin E dalam alpukat juga baik untuk meningkatkan kualiti sperma. Manakala kandungan zink dapat meningkatkan kadar testosteron pada lelaki.

5. Lada cayenne

Sekiranya anda seorang lelaki yang suka makanan pedas, maka anda bernasib baik. Kerana pedas yang berasal dari lada cayenne mempunyai manfaat untuk zakar.

Makan makanan pedas dapat meningkatkan kadar testosteron. Selain itu, rasa pedas lada cayenne juga dapat mencetuskan pembebasan endorfin yang dapat membantu meningkatkan libido.

6. Lobak

Dikenal sebagai sumber vitamin A yang baik, wortel juga mempunyai manfaat untuk kesihatan zakar. Manfaat ini meningkatkan kesuburan dan kandungan karotenoid dalam wortel dapat meningkatkan kualiti sperma pada lelaki.

7. Oat

Sekiranya anda menganggap makan oat hanya untuk mereka yang sedang menjalani diet, maka anda salah. Kerana oat adalah salah satu makanan terbaik untuk kesihatan zakar. Oat dapat membantu mengatasi disfungsi ereksi, kerana mengandungi asid amino dan L-arginine.

Selain itu, oat juga dianggap sebagai afrodisiak, iaitu ubat perangsang seksual. Seperti Viagra, oat dapat membantu zakar untuk mempunyai ereksi yang lebih lama dan kuat untuk mencapai orgasme.

8. Tiram

Tiram kaya dengan zink yang dapat membantu menjadikan ereksi lebih kuat. Zink juga merupakan bahan yang diperlukan untuk meningkatkan testosteron yang menyokong libido. Oleh itu, tiram juga sering disebut sebagai afrodisiak semula jadi, walaupun penyelidikan saintifik masih diperlukan untuk membuktikannya.

9. Salmon

Asid lemak omega-3 yang terkandung dalam salmon dapat mencegah keadaan disfungsi veno-oklusif korporal (CVOD). CVOD adalah penyebab disfungsi ereksi pada lelaki.

Bukan hanya salmon, tetapi ikan lain yang mengandungi asid lemak omega-3 juga mempunyai manfaat yang sama untuk lelaki. Sekiranya anda seorang lelaki yang tidak menyukai makanan berasaskan ikan, anda boleh mencari makanan yang mengandungi asid lemak omega-3 yang lain.

Contohnya, sayur atau kacang berdaun hijau gelap, seperti kacang walnut.

10. Tomato

Sekiranya anda seorang yang tidak menyukai tomato, anda mungkin berubah fikiran setelah mengetahui faedah pembiakannya.

Tomato membantu meningkatkan kualiti sperma, tomato juga dapat meningkatkan kepekatan sperma. Dan tomato juga dapat membantu mencegah barah prostat dan melindungi zakar.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!