Kesihatan

7 Cara Betul Mengecilkan Pori pada Kulit

Pori-pori adalah lubang kecil di badan yang berfungsi mengeluarkan minyak dan peluh. Bagi anda yang mempunyai liang pori besar, pernahkah anda mencari kaedah untuk mengecilkan liang pori?

Di bahagian badan yang berbulu, liang-liang masuk ke folikel rambut atau struktur kulit yang berfungsi untuk menumbuhkan rambut.

Ukuran liang yang besar disebabkan oleh banyak perkara, seperti faktor genetik, jenis kulit, penuaan, jantina, atau produk kecantikan dan penjagaan kulit.

Mengenai pori besar pada kulit

Pori-pori besar sangat biasa, terutama pada wanita. Foto: Pexels.com

Pori-pori besar boleh mempengaruhi permukaan dan tekstur kulit, menjadikan kulit kelihatan dan tidak rata, terutama pada hidung dan pipi.

Kesan pori-pori besar pada amnya juga terasa lebih teruk pada cuaca yang melampau dan berangin. Lubang besar juga dapat menyimpan minyak berlebihan sehingga menyukarkan kulit untuk mengelakkan jerawat.

Pori-pori tidak dapat ditutup sepenuhnya. Sekiranya pori-pori ditutup, kulit akan menjadi sangat kering kerana tidak ada apa-apa untuk menyampaikan peluh ke permukaan kulit.

Mona Gohara, MD, ahli dermatologi di Yale School of Medicine mengatakan bahawa ukuran liang bergantung pada faktor genetik, seperti struktur kelenjar yang dimiliki oleh orang tersebut.

Baca juga: Ayuh, ketahui apa faedah epal untuk kesihatan!

Cara mengecilkan liang pori secara semula jadi

Walaupun tidak dapat ditutup, pakar dermatologi mengatakan pengendalian yang betul dapat menjadikan liang kelihatan lebih kecil, lebih halus, dan sekata. Ayuh, lihat beberapa petua berikut!

Menghalang liang yang membesar

Matahari boleh merosakkan kolagen kulit, yang menjadikan kulit tetap tegap. Kolagen yang dikurangkan dapat menjadikan kulit kelihatan 'turun', menarik pori-pori dan membuat lubang mengembang.

Peluh yang dihasilkan oleh panas juga memaksa kelenjar kulit menghasilkan lebihan minyak yang dapat menyumbat liang dan menjadikannya kelihatan lebih besar.

menggunakan pelindung matahari untuk mengurangkan kesan negatif ini dan melindungi kulit dari sinar ultraviolet yang berbahaya.

Menjaga kesihatan kulit

Apakah kaedah selamat untuk mengecilkan liang pori? Foto: Pexels.com

Retinoid adalah sebatian seperti vitamin A yang penting untuk perawatan kulit kerana mempunyai kemampuan untuk memperlambat tanda-tanda penuaan, mencegah jerawat, dan menjaga pori-pori sihat.

Komponen ini mampu membersihkan minyak dan sel kulit mati yang menjadikan liang kelihatan kecil.

Kajian pada tahun 2015 dari Journal of Cosmetic Dermatology menjelaskan bahawa wanita yang menggunakan retinol setiap malam selama tiga bulan mengalami peningkatan ukuran pori-pori mereka.

Baca juga: Bukan Hanya Kekurangan Darah, Apa itu Anemia?

Menggunakan pembersih pori di wajah

Pembersih pori muka mengandungi asid salisilik (sejenis asid beta hidroksi) yang mampu larut dalam minyak dan menembusi jauh ke dalam liang.

Menggunakan pembersih setiap malam dapat membantu membersihkan liang pori dengan berkesan.

Rujuk dengan pakar dermatologi terlebih dahulu semasa melakukan kulit kimia untuk membersihkan liang dan disyorkan untuk menggunakannya sekali atau dua kali seminggu pada Akademi Dermatologi Amerika.

Elakkan menggunakan asas terlalu banyaksebagai kaedah mengecilkan liang pori

Menurut Gohara, liang pori besar sukar disamarkan. Penggunaan solek yang berlebihan seperti foundation tidak digalakkan.

Penggunaan produk solek dengan pengemulsi (bahan yang digunakan dalam krim dan losyen yang mencampurkan air dengan minyak) seperti lanolin, asetil asetat, myristyl myristate, isopropil linoleat, dan asid laurik dapat menjadikan liang kelihatan lebih besar.

Jangan tidur dengan solek yang tidak dicuci

Sentiasa bersihkan wajah anda sebelum tidur untuk menjaga liang pori. Foto: Pexels.com

Sebelum tidur, tanggalkan alat solek di wajah anda. Solekan yang tidak dikeluarkan akan menempel dan bercampur dengan kotoran, minyak, dan bakteria, menyumbat liang dan menjadikannya kelihatan lebih besar ketika anda bangun.

Pastikan pengambilan cecair mencukupi

Minum air sangat baik untuk kesihatan kulit. Foto: Pexels.com

Pengambilan cecair yang mencukupi dapat menghidrat kulit dari dalam, membuang toksin dari liang, dan memperbaiki kerumitan keseluruhan kulit.

Elakkan minuman manis. Sekiranya anda bosan, anda boleh mencuba menambahkan buah ke dalam air untuk mendapatkan sensasi rasa yang lebih menyegarkan.

Rujuk doktor mengenai cara mengecilkan liang pori

Ahli dermatologi boleh mengesyorkan prosedur tertentu yang dapat membantu anda yang mempunyai liang pori besar, seperti prosedur laser, microdermabrasion, atau pembedahan. microneedling.

Sekiranya liang besar pada kulit disebabkan oleh jerawat, maka anda boleh meminta ubat preskripsi dari pakar dermatologi.

Baca juga: Memahami Makna Simbol Segitiga pada Produk Plastik dan Faedah Kitar Semula

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.