Kesihatan

Suka Makan Tauhu? Rangkaian faedah ini harus dipertimbangkan!

Tidak hanya memanjakan lidah, terdapat pelbagai manfaat tahu untuk kesihatan anda, anda tahu! Faktor utama adalah kandungan kacang soya yang merupakan bahan utama pembuatan tauhu.

Jurnal yang diterbitkan oleh Pusat Makanan dan Penyelidikan dan Pembangunan Kementerian Pertanian menulis bahawa kacang soya terdiri daripada 40 peratus protein, 20 persen minyak, 35 persen karbohidrat larut dan 5 persen abu.

Sebab itulah, tauhu adalah makanan semula jadi yang bebas gula dan rendah kalori. Tahu tidak mengandungi kolesterol dan merupakan sumber zat besi dan kalsium yang baik.

Khasiat tauhu

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai manfaat tahu untuk kesihatan, anda harus merujuk kepada penjelasan berikut:

Mengurangkan risiko penyakit jantung

Kedelai sebagai bahan mentah tauhu mengandungi isoflavon yang dapat mengurangkan kandungan LDL atau kolesterol jahat dari darah anda. Namun, tidak ada bukti bahawa soya dapat meningkatkan HDL atau kolesterol baik.

Kajian yang dilakukan di Itali mendapati bahawa pengambilan kacang soya setiap hari dapat mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, termasuk berat badan, indeks jisim badan dan kolesterol total.

Oleh itu, pengambilan tahu sebagai alternatif protein haiwan dapat membantu anda menurunkan kolesterol LDL. Penggunaan tauhu juga dapat mengurangkan risiko aterosklerosis dan tekanan darah tinggi.

Mengurangkan risiko barah payudara

Kandungan genistein dalam isoflavon kedelai yang membentuk tauhu mempunyai antioksidan yang dapat menghambat pertumbuhan sel barah. Namun, sebelum ini terdapat keraguan jika pengambilan soya dapat meningkatkan risiko barah payudara.

Ini kerana struktur kimia isoflavon serupa dengan estrogen dan tahap estrogen yang tinggi dapat meningkatkan risiko barah payudara.

Namun, pengambilan soya secara sederhana atau kurang dari dua porsi sehari tidak mempengaruhi pertumbuhan tumor atau risiko terkena barah payudara.

Sebaliknya, Akademi Pemakanan dan Dietetik telah menunjukkan bahawa pengambilan soya secara berkala dapat mengurangkan berulang barah payudara.

Mengurangkan risiko barah prostat

Manfaat tahu satu ini dapat dilihat dari analisis meta yang dilakukan oleh para penyelidik di Korea yang mendapati penurunan risiko barah prostat pada lelaki yang memakan soya, terutama tauhu dalam jumlah besar.

Berdasarkan kajian ini, pengurangan risiko barah prostat cukup ketara kerana boleh mencapai 32 hingga 51 peratus.

Mengurangkan risiko barah pencernaan

Tahu memberikan kebaikan dalam mengurangkan risiko barah pencernaan. Ini berdasarkan kajian yang dilakukan pada tahun 2013 yang menghubungkan pengambilan tahu yang tinggi dengan penurunan kanser pencernaan pada lelaki hingga 61 persen.

Sementara penyelidikan yang dilakukan di Korea mengatakan perkara yang sama juga berlaku pada wanita hingga 59 persen.

Lebih banyak lagi data ditemui dalam kajian Australia yang melibatkan 633,476 orang. Pengambilan tahu yang tinggi dikatakan dapat mengurangkan risiko barah pencernaan sebanyak 7 peratus.

Baik untuk penghidap diabetes jenis 2

Sekiranya anda menghidap diabetes jenis 2, anda juga akan menghidap penyakit buah pinggang, yang menyebabkan badan anda mengeluarkan sejumlah besar protein melalui air kencing.

Namun, dikatakan dalam sebuah penelitian yang diterbitkan dalam The Journal of Nutrition bahawa ia dapat dicegah dengan memakan protein kedelai, termasuk tahu.

Oleh itu, salah satu kebaikan tahu ialah menjadikan tubuh anda tidak lagi mengeluarkan lebih banyak protein melalui air kencing daripada mengambil protein haiwan.

Meningkatkan fungsi buah pinggang

Protein soya dapat meningkatkan fungsi ginjal, ini sangat berguna bagi anda yang menjalani hemodialisis atau transplantasi ginjal.

Analisis meta yang dilakukan di China mendapati kesan positif soya pada orang dengan penyakit buah pinggang kronik. Ini dianggap disebabkan oleh kandungan protein dalam soya, tetapi juga kesannya terhadap tahap lipid dalam badan.

Mengurangkan kerosakan tulang

Salah satu kelebihan tauhu ialah menjadikan tulang anda kuat dan mengurangkan kerosakan seperti berpori. Ini disebabkan oleh kandungan isoflavon di dalamnya.

Satu kajian yang dilakukan di Amerika Syarikat menilai apakah isoflavon dalam soya dapat mengurangkan pemecahan tulang dan meningkatkan kepadatan mineral tulang, terutama setelah menopaus.

Satu lagi kajian di Amerika Syarikat menilai 80 mg isoflavon sehari mampu mengurangkan kerosakan tulang.

Mengurangkan gejala menopaus

Penyelidikan yang dilakukan di Belgium menunjukkan bahawa pengambilan produk soya dapat membantu melegakan gejala menopaus, seperti kilat panas atau sensasi terbakar semasa menopaus. Ini disebabkan oleh kehadiran fitoestrogen dalam produk soya, termasuk tauhu.

Gejala menopaus berbeza bagi setiap wanita, kejadian kilat panas juga kurang resonan di Asia kerana kecenderungan tinggi untuk menggunakan produk soya termasuk tauhu di sini.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!