Kesihatan

Minum Susu setelah Mengambil Vitamin, Adakah Mungkin atau Tidak?

Susu dan vitamin dapat memberikan manfaat kesihatan. Tidak sedikit orang yang menggunakan kedua-duanya untuk mendapatkan faedah maksimum. Namun, adakah boleh minum susu selepas mengambil vitamin?

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai sama ada tidaknya pengambilan susu selepas mengambil vitamin, periksa ulasan berikut, mari kita pergi!

Peraturan pengambilan vitamin

Sebelum mengetahui lebih lanjut mengenai sama ada minum susu selepas mengambil vitamin, anda perlu mengetahui peraturan dan cara pengambilan vitamin dengan betul. Ini berkaitan dengan khasiat dan bagaimana vitamin berfungsi.

Vitamin larut lemak

Beberapa vitamin baru akan berfungsi sekiranya terdapat lemak yang berasal dari makanan. Vitamin akan dilarutkan oleh lemak sehingga dapat dibawa ke aliran darah dan menjalankan fungsinya yang penting. Vitamin A, D, E, dan K adalah jenis vitamin yang termasuk dalam kumpulan ini.

Dengan cara itu, waktu yang tepat untuk mengambil vitamin ini adalah ketika perut dipenuhi dengan makanan yang mengandungi lemak sihat. Vitamin ini lebih sesuai diminum pada waktu malam ketika sudah ada sejumlah lemak dari makanan yang dimakan sepanjang hari.

Baca juga: Memilih Multivitamin untuk Warga Emas: Perhatikan 7 Nutrien Berikut!

Vitamin larut air

Beberapa jenis vitamin dapat diserap oleh tubuh setelah larut dalam air, seperti vitamin B dan C. Masa yang tepat untuk mengambil vitamin ini adalah ketika perut kosong. Anda boleh memakannya 30 minit sebelum sarapan.

Sekiranya anda ingin meminumnya pada waktu siang atau malam, beri rehat kira-kira dua jam selepas makan makanan berat. Kerana, seperti yang dipetik dari Garis Kesihatan, Tubuh memerlukan sekurang-kurangnya dua jam untuk memproses dan memindahkan makanan dari perut ke usus.

Selepas dua jam, perut kosong. Pada masa ini anda boleh mengambil vitamin B dan C.

Bolehkah saya minum susu selepas mengambil vitamin?

Sebilangan orang memilih untuk minum susu setelah mengambil vitamin supaya kesannya dapat dimaksimumkan. Namun, bolehkah ia dilakukan? Susu tidak boleh dimakan dalam masa terdekat setelah mengambil vitamin.

Sekiranya anda ingin mengambil vitamin dan susu, biarkan beberapa jam di antara keduanya. Tujuannya, agar isi masing-masing tidak saling berinteraksi.

Interaksi kandungan susu dan vitamin dikhuatiri dapat mengurangkan kesan dan khasiatnya, atau boleh menyebabkan kesan lain.

Kesan minum vitamin dan susu dalam masa terdekat

Susu mengandungi kalsium yang sangat tinggi, yang bermanfaat untuk mengekalkan tulang dan gigi yang sihat. Sekiranya ia berinteraksi dengan vitamin yang dimakan sebelumnya, proses penyerapan mungkin terganggu.

Selain itu, beberapa produk multivitamin juga mengandungi kalsium yang tinggi. Sekiranya diambil dalam jarak dekat tanpa jeda, ia boleh mengganggu proses penyerapan kalsium dari setiap sumber.

Pengambilan kalsium boleh berlebihan jika anda masih makan makanan lain dengan kandungan yang sama. Ini akan memberi kesan kepada keseimbangan nutrien lain, seperti penurunan penyerapan zat besi hingga 60 persen.

Baca juga: Susu Lembu vs Susu Soy, Mana Yang Lebih Sihat?

Masa terbaik untuk minum susu

Bercakap mengenai susu, sebilangan orang percaya bahawa ketika memakannya mesti dipertimbangkan. Namun, anda sebenarnya boleh minum susu tanpa mengetahui masanya. Ini bergantung pada faedah yang akan diperoleh.

Orang yang ingin meningkatkan pembinaan otot, misalnya, digalakkan minum susu selepas bersenam. Satu kajian pada tahun 2010 mengatakan bahawa orang yang kerap minum susu selepas bersenam selama tiga bulan akan mengalami peningkatan jisim otot yang lebih besar.

Sekiranya anda adalah salah satu daripada mereka yang menghadapi masalah tidur, cubalah minum susu sebelum tidur. Susu mengandungi asid amino triptofan yang boleh membuat anda mengantuk dan tidur nyenyak.

Itulah ulasan mengenai minum susu setelah mengambil vitamin dan beberapa perkara berkaitan yang perlu anda ketahui. Untuk menjaga kesihatan tubuh, seimbangkan dengan senaman dan diet berkhasiat, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!