Kesihatan

Ayuh, kenali bahagian telinga dan fungsinya untuk kekal sihat!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Periksa kesihatan organ dalaman dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

Telinga, salah satu deria penting, jika ada gangguan, tentu itu membuat anda tidak selesa. Nah, bagi anda yang ingin tahu mengenai bahagian telinga dan fungsinya, mari lihat ulasan berikut!

Telinga

Seperti yang kita ketahui, telinga adalah akal yang membolehkan kita mendengar dan menyokong kita untuk berkomunikasi. Walau bagaimanapun, telinga bukan hanya organ pendengaran. Telinga juga membolehkan manusia berjalan, dan menjaga keseimbangan badan.

Saiz telinga setiap orang berbeza. Menurut kajian dalam jurnal Plastic and Reconstructive Surgery, telinga lelaki biasanya lebih besar daripada telinga wanita. Dari penyelidikan juga diketahui bahawa ukuran telinga meningkat seiring bertambahnya usia.

Bahagian telinga dan fungsinya

Telinga kita terdiri daripada tiga bahagian yang bekerjasama sehingga proses pendengaran dibuat. Ketiga-tiga bahagian ini dikenali sebagai telinga dalam, telinga tengah, dan telinga luar.

Baiklah, untuk telinga luar, kita pasti sudah biasa, kerana kita dapat melihatnya dengan jelas setiap hari. Sementara itu, untuk telinga tengah dan dalam yang terletak di saluran telinga.

Baca juga: Mengalami Keradangan Telinga? Kenali Sebab dan Cara Mengatasinya

Berikut adalah penjelasan mengenai bahagian telinga dan fungsinya berdasarkan lokasinya.

Telinga luar

Anatomi telinga luaran. Sumber gambar Lakeen the Hearing

Bahagian luar telinga berfungsi sebagai corong seperti megaphone untuk menghantar getaran udara ke gendang telinga. Selain itu, ia juga berfungsi sebagai penyetempatan suara. Semua isyarat disatukan oleh otak untuk menentukan lokasi sumber suara.

Telinga luar terdiri daripada dua bahagian:

1. Pinna

Pinna adalah satu-satunya bahagian telinga yang dapat dilihat, atau yang sering kita sebut auricle. Auricle adalah bahagian pertama telinga yang bertindak balas terhadap bunyi. Fungsi pinna adalah berfungsi sebagai sejenis corong yang membantu mengarahkan suara ke telinga.

Tanpa corong ini, gelombang bunyi akan memasuki saluran pendengaran dan menyukarkan kita untuk mendengar dan memahami bunyi.

Pinna akan menyelesaikan masalah perbezaan tekanan udara antara bahagian dalam dan luar telinga. Supaya gelombang suara memasuki telinga lebih baik, dan menjadikan peralihan lebih lancar dan kurang kejam.

2. Terusan telinga

Saluran telinga panjangnya kira-kira 3 cm pada orang dewasa dan sedikit berbentuk S. Fungsi saluran telinga adalah untuk menghantar suara dari pinna ke gendang telinga.

Telinga tengah

Anatomi telinga tengah. Sumber gambar Lakeen the Hearing

Bahagian telinga ini dipisahkan dari saluran telinga luaran oleh gegendang telinga. Fungsi telinga tengah adalah untuk memindahkan getaran gendang telinga ke cecair telinga dalam. Pemindahan getaran bunyi ini melalui rantai tulang kecil yang dapat digerakkan, yang disebut ossikel.

Telinga tengah terdiri daripada:

1. Gegendang telinga

Gendang telinga, atau membran timpani, adalah membran di hujung kanal pendengaran dan menandakan permulaan telinga tengah yang merupakan kerucut rata. Gendang telinga sangat sensitif terhadap tekanan dari gelombang bunyi sehingga gegendang telinga bergetar.

Untuk melindungi gendang telinga, saluran pendengaran sedikit melengkung untuk mengelakkan serangga masuk.

Seluruh membran timpani terdiri daripada tiga lapisan. Lapisan kulit terluar berterusan dengan lapisan luar. Lapisan dalaman membran mukus berterusan dengan lapisan rongga timpani telinga tengah.

Di antara lapisan ini terdapat lapisan tisu berserat yang terdiri daripada serat bulat dan radial yang memberikan ketegaran dan ketegangan pada membran. Membran dibekalkan oleh saluran darah dan serat saraf sensori yang menjadikannya sangat sensitif terhadap kesakitan.

Baca juga: Ini adalah penyebab umum benjolan di belakang telinga

2. Ossikel

Ossikel adalah tulang yang membentuk telinga tengah yang menghubungkan membran timpani dengan telinga dalam, terdapat tiga tulang, yaitu malleus (palu), incus (landasan), dan stapes (sanggur).

Gelombang suara yang masuk akan menyebabkan gegendang telinga bergetar. Selanjutnya, getaran akan berterusan ke ossikel yang akan menguatkan suara, dan menghantar suara dari membran timpani ke telinga dalam.

3. Tiub Eustachian

Tiub eustachian mempunyai fungsi untuk membantu pengudaraan telinga tengah dan mengekalkan tekanan udara yang sama pada kedua sisi membran timpani. Tiub akan ditutup semasa rehat dan terbuka semasa kita menelan sehingga telinga kita tidak mengalami tekanan yang berlebihan.

Bahagian telinga ini dilapisi lendir, seperti bahagian dalam hidung dan tekak.

3. Telinga dalaman

Anatomi telinga dalam. Sumber gambar Lakeen the Hearing

Telinga dalam adalah bahagian terakhir telinga, yang membolehkan kita menerjemahkan gelombang bunyi menjadi maklumat yang dapat dikenali. Telinga dalam terdiri daripada:

1. Koklea

Anda tahu, di telinga kita ada bahagian yang berbentuk seperti rumah siput? Nah, bahagian itu disebut koklea.

Koklea dilapisi dengan lebih dari 15,000 rambut kecil dan mempunyai cairan (perilymph) yang bergerak di dalamnya.

Di koklea, gelombang bunyi diubah menjadi impuls elektrik yang dihantar ke otak. Otak kemudian menerjemahkan impuls menjadi bunyi yang kita tahu dan fahami.

2. Vestibular

Bahagian penting lain dari telinga dalam yang mengatur keseimbangan. Ini terdiri daripada utricle dan saccule, yang merupakan sel rambut yang menjaga keseimbangan kepala melawan gaya graviti. Mereka juga dipanggil reseptor graviti.

Gangguan vestibular atau jangkitan pada telinga dalam boleh menyebabkan vertigo.

3. Semikular

Saluran separa bulat adalah kanal separa bulat yang terdiri daripada tiga kanal yang berbeza iaitu, kanal separa bulat mendatar, kanal separa bulat menegak atas, dan kanal separa bulat posterior.

Di mana di setiap terusan terdapat ampulla. Ampulla mempunyai fungsi mengatur keseimbangan dinamis, yang menentukan kesadaran posisi kepala ketika ada gerakan memutar atau putaran.

Fungsi telinga dalam

Telinga dalam mempunyai dua fungsi: ia membantu dalam pendengaran dan menjaga keseimbangan anda. Komponen telinga dalaman saling melekat tetapi berfungsi secara berasingan untuk fungsi masing-masing.

Koklea misalnya, seperti yang dijelaskan di atas, membantu pendengaran anda dan menjalankan fungsi ini koklea bekerjasama dengan bahagian telinga luar dan tengah.

Berikut adalah fungsi telinga dalam sepenuhnya:

Perjalanan yang baik

Terdapat beberapa langkah perjalanan suara yang berlaku dari telinga luar ke telinga dalam agar suara dapat didengar oleh manusia. Itu dia:

 • Telinga luar, berfungsi seperti corong yang menghantar suara dari luar ke saluran telinga
 • Gelombang bunyi akan bergerak melalui saluran telinga ke gendang telinga di telinga tengah
 • Gelombang suara menjadikan gendang telinga bergetar dan menggerakkan 3 tulang kecil di telinga tengah
 • Pergerakan telinga tengah menghasilkan gelombang tekanan yang menjadikan cecair di koklea bergerak.
 • Pergerakan cecair di dalam telinga dalam menjadikan rambut halus di koklea membengkok dan bergerak. Ia menukar gelombang bunyi menjadi isyarat elektrik
 • Isyarat elektrik ini dihantar ke otak melalui saraf pendengaran. Produk akhir ini dinamakan suara yang anda dengar

Seimbang

Seperti disebutkan di atas, komponen telinga tengah yang bertanggung jawab untuk keseimbangan adalah vestibular dan semikular.

3 saluran separuh bulatan adalah tiub bulat. Semikul diisi cairan dan dilapisi rambut halus seperti di koklea, tetapi fungsi rambut ini bertanggung jawab untuk keseimbangan, bukan suara. Rambut ini adalah sensor yang menjaga keseimbangan.

Saluran separuh bulatan berada dalam kedudukan tegak lurus antara satu sama lain. Keadaan ini membolehkan burung merak mengukur pergerakan anda, tidak kira di mana anda berada ketika itu.

Oleh itu, apabila kepala bergerak, cairan di saluran separuh bulatan akan bergeser. Ia juga menggerakkan rambut halus di dalam saluran ini.

Bersambung dengan vestibular

Terusan separa bulat dihubungkan oleh karung; di vestibular yang mempunyai lebih banyak cecair dan rambut di dalamnya. Rambut ini, yang disebut saccule dan utricle, juga merasakan pergerakan yang anda buat.

Sensor pergerakan dan keseimbangan ini menghantar mesej elektrik melalui saraf ke otak. Seterusnya, otak akan memberitahu badan untuk mengekalkan keseimbangan.

Sekiranya anda menggunakan rollercoaster atau kapal yang bergerak naik dan turun, cecair di telinga dalam mungkin berhenti bergerak buat sementara waktu. Itulah sebabnya anda merasa pening seketika walaupun anda berhenti bergerak atau berada di permukaan tanah.

Masalah yang boleh berlaku di telinga dalam

Beberapa masalah atau keadaan yang boleh berlaku di telinga dalam termasuk:

Hilang pendengaran

Masalah di telinga dalam boleh mempengaruhi pendengaran dan keseimbangan. Masalah di telinga dalam yang dapat menyebabkan gangguan pendengaran disebut sensorineural, kerana biasanya terjadi pada rambut atau saraf pendengaran di koklea.

Rambut dan saraf sensori di telinga dalam boleh rosak akibat penuaan atau berada di sekitar bunyi yang kuat untuk jangka masa yang panjang.

Kehilangan pendengaran boleh berlaku apabila telinga dalam tidak lagi dapat menghantar isyarat melalui saraf ke otak ketika ia berfungsi.

Masalah keseimbangan

Sebilangan besar masalah keseimbangan yang berlaku disebabkan oleh masalah pada telinga dalam. Anda mungkin mengalami vertigo, pening, sakit kepala atau ketidakupayaan untuk menggerakkan kaki anda dengan stabil.

Masalah keseimbangan boleh berlaku di mana-mana kedudukan, walaupun anda sedang duduk atau berbaring.

Masalah lain

Keadaan kesihatan di dalam atau dekat telinga dalam boleh mempengaruhi keseimbangan dan juga boleh menyebabkan gangguan pendengaran. Beberapa syarat ini termasuk:

 • Neuroma akustik: Keadaan yang jarang berlaku ini berlaku apabila tumor jinak tumbuh pada saraf vestibulocochlear yang disambungkan ke telinga dalam
 • Vertigo kedudukan paroxysmal jinak (BPPV): Berlaku apabila gumpalan kalsium di telinga dalam bergerak dari kedudukan normalnya dan melayang ke telinga dalam yang lain
 • Kecederaan kepala: Kecederaan kepala boleh berlaku seperti pukulan ke kepala atau telinga dan menyebabkan kerosakan pada telinga dalam
 • Migrain: Beberapa orang yang mengalami sakit kepala migrain juga mengalami pening dan kepekaan terhadap pergerakan, suatu keadaan yang disebut migrain vestibular
 • Penyakit Meniere: Keadaan yang jarang berlaku ini boleh berlaku pada orang dewasa, biasanya berumur antara 20-40 tahun
 • Sindrom Ramsay Hunt: Keadaan ini disebabkan oleh virus yang menyerang satu atau lebih saraf tengkorak berhampiran telinga dalam
 • Neuritis vestibular: Keadaan ini mungkin disebabkan oleh virus, menyebabkan keradangan pada saraf yang menghasilkan maklumat keseimbangan dari telinga dalam ke otak

Sekarang, setelah anda mengetahui bahagian telinga dan fungsinya, diharapkan anda lebih memperhatikan kesihatan telinga.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Periksa kesihatan organ dalaman dengan rakan doktor pakar kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found