Kesihatan

Adakah Anda Menghidap Asma? Lihat penjelasan mengenai ubat steroid untuk asma di bawah

Anda boleh mendapatkan ubat steroid untuk asma dalam dua bentuk, iaitu ubat penyedutan dan ubat oral. Penggunaan ubat steroid untuk asma akan diberikan oleh doktor mengikut keperluan keadaan anda.

Rawatan asma itu sendiri bertujuan untuk mengawal gejala dan mencegah serangan asma berulang.

Ubat steroid untuk asma

Ubat steroid untuk asma dikenali sebagai ubat kortikosteroid.

Ubat ini biasanya digunakan untuk mengatasi gejala dan kambuh pada penyakit saluran napas yang dapat diterbalikkan (dapat kembali normal) dan tidak dapat dipulihkan (tidak dapat kembali normal).

Ubat steroid dapat membantu melegakan asma dengan mengurangkan saluran udara yang meradang dan menghentikan keradangan.

Selain itu, ubat ini juga membantu melegakan simptom asma seperti sesak nafas dan batuk.

Terdapat dua jenis ubat steroid yang biasanya disarankan oleh doktor, iaitu steroid yang dihirup dan steroid tablet.

steroid yang disedut

Ubat steroid yang dihirup biasanya diberikan untuk menguruskan asma dalam jangka masa panjang.

Ubat ini berfungsi dengan menyekat atau mengurangkan keradangan di saluran udara yang boleh mencetuskan gejala asma, seperti batuk dan sesak nafas.

Satu kajian di Hospital Umum Daerah Boyolali pada tahun 2008 mengungkapkan bahawa penggunaan ubat-ubatan yang dihirup untuk asma cukup berkesan dalam menguruskan gejala dan berulang pesakit dengan keadaan asma.

Menurut garis panduan kawalan asma, penggunaan steroid yang dihirup secara berkala dapat mengurangkan risiko terkena keadaan asma yang lebih teruk.

Ubat yang dihirup untuk asma lebih kerap disarankan sebagai rawatan asma jangka panjang kerana risiko kesan sampingan lebih kecil daripada ubat steroid oral.

Beberapa jenis ubat steroid yang dihirup untuk asma yang disyorkan oleh doktor adalah:

 • Fluticasone
 • budesonide
 • Flunisolide
 • Ciclesonide
 • Beclomethasone
 • Mometasone
 • Fluticasone furoate

Dos

Ubat steroid yang dihirup harus digunakan secara berkala untuk memberikan manfaat maksimum. Biasanya gejala akan reda setelah penggunaan selama 3 hingga 7 hari mengikut dos standard yang tertera pada bungkusan sejak ubat itu mula diberikan kepada pesakit.

Dosis steroid yang dihirup lebih tinggi hanya dapat diberikan jika memberi lebih banyak faedah daripada dos biasa.

Steroid yang dihirup harus diberikan kepada kanak-kanak dengan dos 50 hingga 100 mikrogram dua kali sehari dan tidak boleh melebihi 200 mikrogram dua kali sehari.

Sekiranya anda ingin meningkatkan dos melebihi 500 mikrogram dua kali sehari pada orang dewasa atau 200 mikrogram dua kali sehari pada kanak-kanak berumur 4 hingga 16 tahun, ia mesti disarankan oleh pakar.

Kesan sampingan

Kesan sampingan ubat steroid yang dihirup sebenarnya agak kecil. Walau bagaimanapun, penggunaannya masih harus dikawal dengan pengawasan yang ketat. Kerana penggunaan dosis tinggi dalam jangka panjang boleh mencetuskan keadaan kesihatan yang berbahaya.

Ubat steroid oral

Ubat steroid oral untuk asma biasanya hanya diberikan apabila keadaan asma tidak lagi dapat dikawal dengan ubat yang dihirup. Rawatan dengan ubat steroid oral dilakukan melalui preskripsi doktor dan di bawah pengawasan pakar paru.

Penggunaan ubat oral ini mempunyai risiko kesan sampingan yang cukup berbahaya jika digunakan dalam jangka masa panjang, seperti lebih dari tiga bulan. Oleh itu, pengawasan dalam penggunaan ubat ini sangat penting.

Kerana kesan sampingan berbahaya ini, rawatan dengan steroid oral hanya disyorkan sebagai kaedah terakhir setelah rawatan lain.

Beberapa ubat steroid oral yang biasanya disyorkan oleh doktor adalah prednisone dan methylprednisolone.

Dos

Dalam kes asma yang lebih teruk seperti keadaan kronik, prednisolon pada dos 30 mg setiap hari harus diberikan selama 7 hingga 14 hari.

Berikut adalah beberapa dos yang mungkin diberikan mengikut keadaan dan gejala yang dialami:

 • Bagi orang dewasa, tablet steroid biasanya diresepkan sekurang-kurangnya lima hari
 • Bagi kanak-kanak, tablet steroid biasanya diresepkan sekurang-kurangnya tiga hari

Sekiranya anda memerlukan tablet steroid jangka panjang, doktor anda akan memastikan bahawa ubat tersebut telah ditetapkan pada dos terendah.

Kesan sampingan

Penggunaan steroid oral jangka panjang sangat berisiko untuk kesan sampingan seperti:

 • Risiko jangkitan
 • Selera makan meningkat secara drastik
 • Mempunyai tekanan darah tinggi
 • Mengalami perubahan mood
 • Mengalami kemurungan

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!