Kesihatan

Bukan hanya menggemaskan, mari kita lihat perkembangan bayi 1 bulan!

Kehadiran si kecil dalam keluarga pastinya memberi kebahagiaan kepada setiap ibu bapa. Walaupun baru berusia 1 bulan, perkembangan bayi 1 bulan juga sangat pelbagai dan menggemaskan.

Perkembangan bayi 1 bulan itu sendiri merupakan tonggak penting untuk peringkat perkembangan bayi pada bulan-bulan berikutnya. Tidak hairanlah ini menjadikan minat ibu bapa untuk memerhatikan tingkah laku anak kecil mereka lebih hebat.

Baiklah, agar tidak ada yang terlewat, mari catatkan perkembangan bayi setiap bulan di bawah.

Perkembangan bayi 1 bulan

Hari-hari awal kelahiran bayi adalah saat di mana ibu bapa harus menyesuaikan diri. Bukan hanya mengenai menyesuaikan jadual aktiviti, tetapi juga bagaimana mengikuti perkembangan yang berlaku pada si kecil.

Beberapa peringkat perkembangan bayi 1 bulan yang biasa termasuk:

Perkembangan fizikal

Dari segi berat dan tinggi badan, bayi pada usia 1 bulan umumnya berat 3.1 kg dengan panjang sekitar 50 cm. Namun, ini bukan penanda aras yang pasti, kerana perkembangan bayi dapat berubah-ubah mengikut keadaan masing-masing.

Jangan terkejut jika selepas kelahiran bayi kelihatan sedikit kurus. Ini kerana bayi secara semula jadi akan mengalami penurunan berat badan sekitar 5 hingga 10 peratus pada minggu-minggu awal kehidupan. Namun, berat badannya akan kembali normal dalam 10 hingga 14 hari akan datang.

Pembangunan refleks

Bayi pada usia ini juga mempunyai refleks untuk melindungi diri.

Sebahagian daripadanya adalah kemampuan mulut untuk mencari puting dan menghisap susu ibu (ASI), refleks palmar atau refleks mencengkam jari orang dewasa apabila diletakkan di telapak tangan, dan refleks moro atau melompat reaksi apabila dia merasa terkejut.

Perkembangan akal

Semua deria pada bayi telah berfungsi sejak dia dilahirkan ke dunia. Ini merangkumi beberapa pancaindera yang dijelaskan di bawah:

Pembangunan visi

Sejak lahir, bayi dapat melihat dalam jarak 20 hingga 40 cm. Ini adalah jarak umum wajah ibu di hadapan bayi. Tidak hairanlah jika tokoh pertama yang akan dikenali oleh bayi pada amnya adalah ibu.

Sekiranya anda melihat bahawa mata bayi anda sedikit melintang, jangan panik lagi. Ini mungkin kerana kemampuan bayi untuk mengawal otot matanya tidak sempurna.

Pendengaran

Walaupun organ telinga belum berkembang sepenuhnya, pada usia 1 bulan, bayi dapat mengenali suara ibu bapa mereka dan suara lain yang sering mereka dengar semasa dalam kandungan.

Perkembangan rasa

Pada masa ini, bayi dapat membezakan antara rasa manis dan pahit. Salah satu perkara yang merangsang ini adalah penyusuan susu ibu dan susu formula.

Perkembangan penciuman

Deria bau bayi yang baru lahir sudah dapat mengenali bau ibu yang melahirkannya.

Pembangunan sentuhan

Perkembangan rasa sentuhan adalah salah satu yang paling pesat semasa bayi baru lahir ke dunia. Oleh itu, sangat penting bagi bayi untuk mendapatkan rangsangan melalui sentuhan dalam bentuk pelukan, belaian, dan sejenisnya.

Peristiwa penting dalam pertumbuhan bayi berusia 1 bulan

Perlu diingat bahawa setiap bayi mempunyai proses perkembangan mereka sendiri. Namun, secara umum, berikut adalah beberapa tonggak pertumbuhan yang akan berlaku pada bayi pada usia 1 bulan.

Sebilangan besar bayi dapat:

  1. Mengangkat kepala apabila terdedah
  2. Fokus pada wajah orang di hadapannya
  3. Menundukkan tangan
  4. Menghisap sesuatu (puting, pacifier, atau jari) dengan baik

Sekiranya anda mempunyai pertanyaan mengenai perkembangan bayi 1 bulan, jangan ragu untuk berjumpa doktor profesional di Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!