Kesihatan

Boleh Mencetuskan Kontraksi, Ini adalah Jenis Perubatan Herba yang Dilarang Dimakan oleh Ibu Hamil!

Semasa mengandung, terdapat beberapa jenis minuman yang harus dielakkan kerana boleh mencetuskan kontraksi, termasuk herba. Jamu sendiri adalah ramuan herba tradisional yang dipercayai turun temurun untuk menyuburkan badan.

Namun, tidak semua orang boleh mengambil ramuan herba, terutama wanita yang sedang hamil. Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai jenis herba yang dilarang dimakan oleh wanita hamil, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Kelebihan Peranti Kontraseptif IUS, Bagaimana Ia Berbeza dengan IUD?

Jenis herba apa yang dilarang untuk wanita hamil?

Untuk menjaga kesihatan janin dalam rahim, wanita hamil disarankan untuk menghindari beberapa jenis herba, salah satunya adalah ubat herba. Dilaporkan dari Kehamilan Amerika, walaupun ramuan herba itu semula jadi tetapi tidak semua jenis boleh dimakan semasa mengandung.

Pentadbiran Makanan dan Dadah atau FDA menggesa wanita hamil untuk tidak mengambil produk herba atau herba tanpa berbincang dengan penyedia perkhidmatan kesihatan. Beberapa jenis ramuan atau ramuan tradisional yang perlu dielakkan semasa mengandung termasuk yang berikut:

Kunyit

Pada dasarnya, kunyit selamat dimakan semasa mengandung dalam jumlah kecil. Walau bagaimanapun, wanita harus mengelakkan penggunaan makanan tambahan atau memakan rempah-rempah ini dalam bentuk ubat atau minuman seperti ramuan.

Kunyit mengandung curcumin yang, jika dikonsumsi dalam jumlah besar selama kehamilan, dapat mengubah kadar hormon estrogen dalam tubuh. Ini akan mengakibatkan pengecutan rahim atau pendarahan. Kesan ini juga boleh mencetuskan keguguran atau kelahiran awal.

Gotu kola atau centella asiatica

Gotu kola adalah salah satu ramuan yang boleh digunakan dalam perubatan tradisional. Pengamal telah mendakwa bahawa gotu kola mempunyai manfaat untuk meningkatkan daya otak, menyembuhkan kulit, dan menjaga hati dan ginjal yang sihat.

Walau bagaimanapun, ramuan yang satu ini dalam beberapa kes boleh menyebabkan sakit kepala, sakit perut, dan pening. Gotu kola tidak dipantau oleh FDA dan diketahui mengandungi tahap logam berat yang berbahaya jika ditanam di tanah yang tercemar.

Bagi wanita hamil dan menyusui tidak digalakkan mengambil ramuan tradisional ini. Juga berbincang dengan doktor anda sebelum menggunakannya, terutamanya jika anda mempunyai penyakit hati, menghidap diabetes, kolesterol tinggi, atau mengambil ubat tertentu.

Teh daun raspberry

Teh daun raspberry adalah teh herba yang dibuat dari daun tanaman raspberry. Dari segi sejarah, teh ini telah digunakan dalam perubatan tradisional termasuk sebagai tonik untuk menguatkan rahim dan melancarkan proses persalinan.

Namun, perlu diingat bahawa teh daun raspberry dapat meningkatkan aliran darah dengan cepat, yang berpotensi mencetuskan kontraksi. Sekiranya teh daun raspberry memang dapat merangsang otot rahim, maka berisiko menyebabkan kontraksi pada trimester pertama.

Teh daun Oregano

Oregano adalah ramuan yang biasa digunakan dalam memasak. Selama berabad-abad, oregano juga telah digunakan untuk merawat berbagai penyakit, termasuk gigitan ular, masalah pencernaan, dan masalah haid.

Daun Oregano boleh direndam dalam air panas dan disediakan sebagai teh. Walau bagaimanapun, harap maklum bahawa teh daun oregano yang dikonsumsi dalam jumlah besar boleh menjadi toksik dan bahkan mematikan.

Oregano mungkin mempunyai kesan diuretik di mana pengambilan dos yang besar dapat mengganggu perut. Wanita hamil yang mengambil oregano boleh membahayakan bayi dan berisiko keguguran.

Ginseng

Akar ginseng mengandungi bahan kimia aktif yang disebut ginsenosides yang bertanggungjawab terhadap sifat perubatan ramuan. Ginseng juga diketahui mengandungi sebatian anti-radang yang dikenali sebagai antioksidan yang dapat mencegah kerosakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas.

Walau bagaimanapun, pengambilan teh herba yang terbuat dari ginseng tidak digalakkan untuk dimakan oleh ibu hamil kerana keselamatannya belum dipelajari. Apabila diminum dalam kuantiti yang banyak, teh herba ini pada tikus eksperimen boleh menyebabkan kelainan pada embrio.

Baca juga: Selamat dan Sihat, Ini adalah Panduan Puasa untuk Wanita Hamil

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!