Kesihatan

Berkesan Mempercepat Penyembuhan Demam Denggi, Cubalah 8 Makanan Berkhasiat Ini

Sebagai orang yang tinggal di Indonesia, demam denggi atau DBD adalah salah satu yang paling menakutkan. Jangan memandang ringan penyakit ini kerana boleh mengakibatkan kematian.

Demi penyembuhan DHF, berikut adalah rangkaian makanan yang perlu anda makan.

Baca juga: Fasa Demam Denggi yang mesti anda ketahui untuk berhati-hati dengan simptom!

8 makanan untuk pulih dari denggi

Melancarkan penjelasan dari WebMDDemam denggi disebabkan oleh tubuh yang dijangkiti virus denggi dibawa oleh nyamuk Aedes aegypti.

Dianggarkan 400 juta jangkitan denggi berlaku di seluruh dunia setiap tahun, dengan kira-kira 96 ​​juta mengakibatkan penyakit.

Oleh itu, pencegahan demam denggi terus dilakukan pada bila-bila masa. Salah satu cara untuk mempercepat penyembuhan adalah dengan memakan beberapa makanan sihat berikut.

Ini adalah 8 makanan terbaik untuk sembuh dari demam denggi seperti yang dilaporkan oleh Columbia Asia:

1. Daun betik

Daun betik mengandungi banyak enzim seperti papain dan chymopapain. Kandungannya dapat membantu pencernaan, mencegah kembung dan gangguan pencernaan yang lain.

Harus diingat bahawa apabila memakan sebanyak 30 ml jus daun pepaya segar membantu meningkatkan jumlah platelet. Ini sangat diperlukan semasa anda menghidap denggi. Bukan hanya itu, sebanyak 224% keperluan vitamin C harian terdapat dalam buah yang satu ini.

2. Delima

Buah delima kaya dengan nutrien dan mineral penting yang memberikan tenaga kepada tubuh yang diperlukan, sehingga mengurangkan keletihan. Delima sangat bermanfaat untuk darah kerana kandungan zat besi yang tinggi. Ia juga membantu menjaga jumlah platelet darah yang normal yang penting untuk sembuh dari demam denggi.

3. Air kelapa

Denggi biasanya menyebabkan dehidrasi. Jadi, sangat bermanfaat untuk mengambil air kelapa, yang mengandungi elektrolit dan nutrien penting untuk tubuh.

4. Halia

Halia mempunyai rasa yang kuat untuk menambah rasa teh. Halia adalah salah satu makanan untuk meningkatkan sistem imun. Halia sangat membantu dalam merawat sakit tekak, radang, loya dan gejala demam denggi.

5. Jingga

Perlu diingat bahawa peranan Vitamin C untuk tubuh sangat penting. Jeruk kaya dengan antioksidan dan vitamin C, sehingga membantu dalam merawat dan membasmi virus denggi. Hampir semua jenis oren mengandungi vitamin C dalam jumlah yang tinggi.

6. Brokoli

Brokoli adalah sumber vitamin K yang sangat baik yang membantu menjana semula platelet darah. Sekiranya terdapat penurunan jumlah platelet, maka brokoli harus dimasukkan dalam diet harian penghidap demam denggi yang juga kaya dengan antioksidan dan mineral.

7. Bayam

Bayam adalah salah satu sayuran berdaun hijau yang paling sihat. Sayuran berdaun semestinya menjadi bahagian penting dalam diet anda dan bayam boleh menjadi pilihan pertama dalam diet anda.

Bayam adalah sumber zat besi dan makanan yang kaya dengan asid lemak omega-3 yang meningkatkan sistem imun. Ini adalah kaedah yang berkesan untuk meningkatkan jumlah platelet.

8. Buah Kiwi

Buah kiwi mengandung banyak vitamin A, vitamin E, bersama dengan Kalium untuk menyeimbangkan elektrolit tubuh dan membatasi tekanan darah tinggi.

Tembaga dalam buah kiwi berguna untuk pembentukan sel darah merah dan membantu imuniti terhadap penyakit.

Adalah sangat penting bagi seseorang yang menghidap demam denggi untuk mendapatkan rawatan perubatan sebaik sahaja gejala ini muncul. Makanan yang disebutkan di atas hanya sebagai bentuk rawatan tambahan untuk mempercepat penyembuhan.

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found