Kesihatan

Murah, Meriah, Berkhasiat! Ini adalah 6 kebaikan makan ikan keli untuk kesihatan

Ikan keli adalah salah satu ikan yang sering dimakan oleh masyarakat Indonesia. Sebenarnya, akhir-akhir ini penanaman ikan keli semakin meningkat di beberapa kawasan. Ini kerana semakin ramai orang mengetahui manfaat kesihatan memakan ikan keli.

Nah, untuk mengetahui lebih lanjut mengenai apa faedah ikan keli untuk kesihatan, lihat ulasan penuh di bawah, ayuh!

Baca juga: Sedap dan Berkhasiat, Mana Yang Lebih Sihat, Salmon atau Tuna?

Pelbagai kebaikan makan ikan keli

Terdapat banyak faedah makan ikan keli yang dapat anda peroleh, seperti menyokong program penurunan berat badan, untuk membantu menjaga kesihatan jantung.

Berikut adalah beberapa kesan positif untuk kesihatan yang dapat diperoleh daripada memakan ikan keli:

1. Sumber protein

Ikan keli adalah salah satu makanan yang kaya dengan protein. Petikan dari garis kesihatan, ikan keli seberat 3.5 auns mengandungi protein sekitar 32-39 peratus daripada jumlah keperluan harian. Jumlah ini bahkan lebih tinggi daripada protein dalam salmon.

Protein adalah sumber tenaga utama yang diperlukan oleh setiap manusia. Nutrien ini bertanggungjawab untuk memperbaiki tisu dan otot, dan berfungsi sebagai penyusun banyak hormon, enzim, dan molekul lain.

2. Membantu menurunkan berat badan

Salah satu faedah memakan ikan keli yang jarang diketahui ialah ia dapat membantu menurunkan berat badan. Satu hidangan ikan keli seberat 100 gram mengandungi hanya 105 kalori.

Jumlah ini lebih rendah daripada kalori dalam salmon yang mencapai 208 kkal dengan dos yang sama.

Seperti diketahui, kalori sangat mempengaruhi berat badan seseorang. Proses pembakaran yang tidak optimum boleh menyebabkan pengumpulan, yang seterusnya mencetuskan kenaikan berat badan dan juga kegemukan.

Protein yang terdapat pada ikan keli juga dapat melambatkan proses pencernaan. Ini sangat baik bagi anda yang sedang menjalani diet, kerana dapat memberi anda rasa kenyang lebih lama.

3. Baik untuk kesihatan jantung

Manfaat seterusnya daripada makan ikan keli adalah bahawa ia dapat membantu menjaga kesihatan jantung. Ini tidak dapat dipisahkan dari kandungan omega-3 yang dimilikinya. Ikan keli 3.5-ons mengandungi kira-kira 237 mg omega-3.

Kajian yang diterbitkan di Jurnal Persatuan Jantung Amerika terungkap, asid lemak omega-3 dapat menurunkan kadar trigliserida dan meningkatkan lipoprotein berketumpatan tinggi (kolesterol baik) dalam darah.

Seperti diketahui, lemak kolesterol dan darah tinggi dapat mencetuskan pembentukan plak. Plak sebahagiannya dapat menutup rongga saluran darah dan mengganggu peredaran di dalamnya. Akibatnya, jantung terpaksa bekerja lebih keras untuk mengepam darah.

4. Menjaga kesihatan mental

Selain baik untuk jantung, kandungan omega-3 dalam ikan keli juga dapat membantu menjaga kesihatan mental, anda tahu.

Menurut kajian yang diterbitkan di Jurnal Kesihatan Global, Kekurangan omega-3 dikaitkan dengan risiko gangguan psikiatri, seperti kemurungan, bipolar, skizofrenia, dan demensia.

Pada kanak-kanak, keadaannya boleh menjadi lebih teruk. Kanak-kanak dengan kekurangan omega-3 terdedah kepada autisme dan hiperaktif. Itulah sebab mengapa pemenuhan omega-3 sangat penting bagi anak-anak.

5. Mencegah dan merawat anemia

Manfaat seterusnya daripada makan ikan keli adalah dapat membantu mencegah dan mengatasi anemia, yang merupakan keadaan ketika tubuh kekurangan sel darah merah. Sifat-sifat ini tidak dapat dipisahkan dari kandungan vitamin B12 yang dimilikinya.

Petikan dari Garis Kesihatan, 3.5 ons ikan keli mengandungi vitamin B12 yang setara dengan 121 peratus daripada jumlah keperluan harian. Vitamin ini dapat merangsang sumsum tulang untuk menghasilkan lebih banyak sel darah merah.

Sel darah merah atau eritrosit adalah komponen darah yang mempunyai tugas penting membawa oksigen ke seluruh badan. Sekiranya tahapnya dikurangkan, maka ini akan sangat berbahaya. Tanpa oksigen yang mencukupi, sel, tisu, dan organ tidak dapat menjalankan fungsi terbaiknya.

6. Merkuri rendah

Ikan keli adalah ikan yang termasuk dalam kumpulan rendah merkuri. Kerana ikan keli hidup di air tawar, bukan di lautan terbuka. Sebenarnya, di Indonesia sendiri, ikan keli adalah salah satu ikan yang banyak diusahakan.

mengikut Agensi Perlindungan Alam Sekitar AS (EPA)Merkuri adalah sebatian kimia yang secara semula jadi terdapat di batuan di kerak bumi. Pendedahan pada tubuh manusia boleh membahayakan otak, jantung, ginjal, paru-paru dan sistem imun.

Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) malah termasuk seekor ikan keli pilihan terbaik atau pilihan ikan terbaik untuk dimakan.

Itulah pelbagai faedah makan ikan keli yang perlu anda ketahui. Untuk mendapatkan faedah terbaik, seimbangkan dengan senaman seimbang dan terapkan gaya hidup sihat, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!