Kesihatan

Jenis Sukan untuk Mengecilkan Lengan dan Perut, Mari Cuba!

Senaman boleh menjadi salah satu pilihan yang tepat jika anda ingin membina otot serta menurunkan berat badan.

Jenis sukan tertentu bahkan dipercayai khusus untuk mengecilkan bahagian khas. Sebagai contoh, untuk mengurangkan lengan dan perut, jenis senaman apa yang boleh anda lakukan?

Latihan untuk mengurangkan lengan dan perut

Sekiranya anda ingin mengurangkan lengan dan perut, inilah jenis latihan yang boleh anda lakukan di rumah!

Sukan untuk wanita

Khusus untuk wanita, beberapa jenis pergerakan senaman yang berkesan adalah:

Ketuk bahu

Pada tahap ini, ia sama dengan kedudukan push-up tetapi dengan pergelangan tangan tetap lurus dan badan membentuk garis lurus dari kepala ke lutut. Kemudian, pastikan pinggul anda rata, angkat tangan kiri dan bengkokkan tangan yang lain ke bahu anda. Ulangi kaedah ini hingga 10 kali.

Penurunan kaki

Mulailah dalam keadaan berbaring di punggung dengan kaki diangkat lurus ke atas. Lakukan perlahan-lahan untuk menurunkan kaki secara bergantian antara kanan dan kiri. Lakukan langkah ini hingga 10 kali.

Papan sisi

Seperti namanya, mulakan tahap ini dengan memiringkan badan anda dan membuat siku anda menyokong badan anda. Kemudian, mulakan dengan mengangkat kaki atas hingga sekurang-kurangnya 90 darjah.

Lakukan langkah ini di seberang secara bergantian. Anda hanya melakukan papan sisi selama 20 saat.

Tekan overhead berselang seli

Pada peringkat ini, anda hanya perlu duduk bersila sambil memegang sepasang dumbbell di kedua tangan anda. Kemudian bengkokkan lengan anda dan angkat dumbbell secara bergantian ke atas sehingga lengan anda betul-betul lurus.

Anda hanya melakukan langkah ini sehingga jumlah 20.

Baris membongkok eksentrik

Anda hanya perlu berdiri dengan badan yang sedikit bengkok dan lutut yang sedikit bengkok. Kemudian, luruskan tangan yang memegang dumbbell.

Turunkan dumbbell pada masa yang sama, kemudian angkat kembali ke pinggul. Lakukan proses ini hingga 20 kali.

Angkat dan turunkan dumbbell

Mulailah dalam posisi berdiri memegang satu dumbbell dengan kedua tangan, kemudian angkat dumbbell ke sebelah kanan dan turunkan ke arah sebelah kiri.

Lakukan pergerakan ini 10 kali di setiap sisi.

Sekiranya anda ingin mendapatkan hasil maksimum, maka anda boleh mengulangi keseluruhan pergerakan 4 hingga 6 kali sehari.

Sukan untuk lelaki

Pergerakan sukan yang boleh dilakukan oleh lelaki untuk mengecilkan lengan dan perut termasuk:

Tekan bangku pegangan

Lakukan ini dengan berbaring di bangku dan memegang dumbbell dengan tangan anda selebar bahu. Kemudian, dekatkan siku ke sisi, dan tolak dumbbell ke atas.

Sambungan trisep Dumbbell

Berdiri tegak dan pegang dumbbell dengan kedua tangan tepat di atas kepala anda. Kemudian, bengkokkan siku perlahan dan turunkan berat di belakang kepala anda.

Tarik ke atas

Kaedah ini adalah yang paling biasa digunakan. Lakukan dalam keadaan rawan tetapi dengan tangan lurus dan jadikan tapak tangan sebagai sokongan. Kemudian, tarik badan anda ke atas dan perlahan-lahan turunkannya.

Papan

Plank mempunyai kedudukan yang hampir sama dengan push up. Cuma, lengan mesti dalam keadaan bengkok dan menjadikan siku sebagai penyokong. kemudian angkat badan anda, dan biarkan selama 60 saat.

Itulah beberapa gerakan senaman untuk mengecilkan lengan dan perut yang boleh anda lakukan di rumah. Ingat, lakukan secara beransur-ansur dan berkala untuk hasil maksimum!

Ada pertanyaan lebih lanjut mengenai maklumat kesihatan yang lain? Sila berbincang secara langsung dengan doktor kami untuk berunding. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!