Kesihatan

Tergoda dengan faedah Minyak Lintah Papua untuk Pembesaran Zakar? Inilah penjelasannya!

Salah satu kelebihan minyak lintah Papua ialah ia dapat membesarkan zakar. Oleh itu, jangan terkejut jika anda dapat menjumpai banyak produk ini di e-dagang.

Malangnya, tidak banyak kajian yang dapat membuktikan kebaikan produk ini. Sebilangan dari mereka bahkan menunjukkan bahawa minyak lintah, termasuk dari Papua, dapat menghasilkan kesan sampingan yang tidak diingini.

Manfaat minyak lintah Papua

Malangnya, tidak ada kajian yang cukup kuat untuk membuktikan bahawa amalan ini bermanfaat secara saintifik.

Setakat ini, amalan menggunakan minyak lintah dipengaruhi oleh persekitaran dan budaya di Papua. Ini terungkap dalam kajian yang dilakukan pada tahun 2011.

Penulis mengatakan bahawa kebiasaan ini, bersama dengan budaya membungkus zakar dalam daun dan memasukkan zat besi ke dalam zakar, adalah perkara berbahaya yang meningkatkan risiko orang Papua terhadap jangkitan seksual.

Amalan ini telah dilakukan secara turun temurun di Papua. Malah, para penyelidik mengatakan bahawa pesakit termuda dalam kajian mereka adalah seorang pelajar sekolah menengah berusia 14 tahun. Salah satu pendorong amalan ini adalah untuk kejantanan.

Lintah boleh digunakan untuk perubatan tradisional?

Memetik tesis yang disiapkan oleh seorang pelajar di Universiti Islam Negeri Sulthan Thaha Saifuddin, Jambi, dinyatakan bahawa lintah adalah salah satu haiwan yang sering digunakan dalam perubatan tradisional.

Dalam tesis ini, beberapa faedah minyak lintah (walaupun tidak dinyatakan secara khusus berasal dari Papua) ditulis:

  • Hancurkan darah
  • Melancarkan haid yang tidak teratur
  • Membesarkan dan menegangkan testis

Terutama untuk membesarkan zakar, penulis mengatakan bahawa minyak lintah biasanya disapukan pada zakar dan kemudian diurut berkali-kali sehingga tidak ada aliran darah yang tersekat dan zakar boleh menjadi besar.

Sementara lintah hidup boleh digunakan untuk menyedut bahagian badan yang sakit seperti gatal, ruam dan kudis yang sukar disembuhkan.

Hati-hati dengan bahaya minyak lintah!

Pada masa ini, belum ada kajian yang cukup kuat untuk membuktikan kebaikan minyak lintah Papua.

Namun, satu kajian menunjukkan hasil yang sebaliknya, banyak orang Papua yang datang ke doktor mengadu jangkitan dan radang pada zakar mereka kerana amalan pembesaran zakar dengan minyak lintah atau daun dan besi.

Terdapat juga kajian dari Surabaya yang mencatat perkara yang sama. Dalam kes ini, pesakit yang datang ke doktor mengalami pembengkakan purulen pada zakar kerana menyuntik minyak lintah dengan tujuan untuk membesarkan zakar.

Kesan sampingan pembengkakan pada zakar ini diduga disebabkan oleh amalan tidak sihat dan juga tanpa pengetahuan perubatan yang betul. Oleh itu, penyelidik menasihatkan pesakit ini agar tidak mengulangi amalan ini lagi.

Produk pembesaran zakar tidak berkesan

Klinik Mayo menyebut kebanyakan produk pembesaran zakar tidak berkesan. Sebenarnya, seperti yang dijelaskan di atas, produk ini dapat menyebabkan kerosakan kekal pada zakar.

Walaupun anda menjalani pembedahan pembesaran zakar, hasilnya tidak selalu selamat, berkesan atau memuaskan. Dalam senario terburuk, pembedahan pembesaran zakar ini boleh mengakibatkan jangkitan, parut dan kehilangan sensasi dan fungsi pada zakar.

Bagaimana dengan produk minyak yang lain?

Healthline juga menyebutkan bahawa hingga kini belum ada penelitian yang dapat menyokong minyak atau produk herba yang bermanfaat dalam pembesaran zakar. Sekali lagi, disebutkan bahawa anda harus berhati-hati dengan kesan yang tidak diingini dari produk ini.

Anda juga harus berwaspada untuk melihat komposisi produk pembesaran zakar. Elakkan produk yang mengandungi:

  • Dehidroepiandrosteron (DHEA): Kerana dapat meningkatkan risiko barah, menurunkan kolesterol baik dan mempengaruhi kesihatan mental
  • Pregnanolone: Boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan mental
  • Ekstrak kulit pokok Catuaba: Bahan ini mempunyai manfaat sebagai antidepresan, tetapi tidak ada penelitian yang menyebutkan khasiatnya untuk zakar
  • Beri Hawthorn: Boleh menyebabkan pening, mual dan interaksi berbahaya dengan ubat kardiovaskular

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

Copyright unitygulfshores.com 2023