Kesihatan

Jangan Meremehkan! Ketahui Punca Kista dan Kenali Gejala Seawal Mungkin

Kista adalah benjolan di bawah kulit yang dipenuhi dengan cecair, udara, dan pepejal seperti rambut dan boleh berlaku dengan pelbagai sebab.

Kista adalah salah satu penyakit yang paling berbahaya. Penyakit ini mesti diubati sedini mungkin agar tidak berbahaya. Ayuh, ketahui lebih lanjut mengenai penyebab sista!

Jenis sista dan penyebabnya

Kista boleh tumbuh di mana-mana bahagian badan. Terdapat pelbagai sebab untuk sista ini muncul. Berikut adalah jenis sista dan faktor penyebab kemunculannya:

1. Kista epidermoid

Epidermoid dicirikan oleh benjolan kecil, keras, kuning kecoklatan yang dipenuhi dengan cecair tebal dan berbau.

Benjolan ini tumbuh di bawah kulit secara perlahan dan jinak. Epidermoid boleh tumbuh di bahagian kepala, leher, muka, punggung, dan kemaluan.

Kista epidermoid disebabkan oleh penumpukan keratin (protein yang membentuk rambut, kulit dan kuku) di bawah kulit. Apabila dijangkiti, kista boleh menjadi merah, bengkak dan sakit.

2. Kista Baker

Ini adalah benjolan berisi cecair yang terbentuk di belakang lutut. Benjolan ini dapat menyebabkan rasa sakit ketika membengkokkan atau meluruskan kaki, dan menyebabkan pergerakan penderitanya terbatas.

Penyebab sista Baker adalah penumpukan cecair sendi (sinovial) di belakang lutut.

3. Kista Ganglion

Benjolan berisi cecair ini berjalan di sepanjang tendon (tisu yang menghubungkan otot dan tulang), dan sendi.

Benjolan biasanya tumbuh di lengan dan pergelangan tangan, tetapi juga boleh tumbuh di kaki dan pergelangan kaki.

Penyebab kista ganglion adalah penumpukan cecair, disebabkan oleh osteoartritis dan kecederaan pada tendon atau sendi.

4. Chalazion

Benjolan atau bengkak yang berlaku di kelopak mata dan kelopak mata atas, kelopak mata bawah, atau kedua-duanya. Chalazion juga boleh berlaku pada satu mata atau kedua-dua mata.

Chalazion disebabkan oleh penyumbatan pada kelenjar meibomian atau kelenjar minyak di kelopak mata.

5. Kista ovari atau sista rahim

Benjolan berisi cecair yang terbentuk di atau di permukaan ovari (ovari). Secara amnya, sista ovari tidak menyebabkan sebarang gejala, malah boleh hilang sendiri tanpa memerlukan rawatan.

Kista ovari biasanya berkaitan dengan kitaran haid. Walau bagaimanapun, dalam kes yang jarang berlaku, kista ovari dapat muncul kerana pertumbuhan sel yang tidak normal.

Walaupun pertumbuhannya tidak betul di rahim, tetapi kerana masih berkaitan dengan kawasan rahim, kista ini juga dikenali sebagai kista rahim.

6. Kista payudara

ketulan berisi cecair, yang berbentuk bulat atau bujur. Wanita boleh mempunyai satu atau lebih sista, pada satu atau kedua-dua payudara. Benjolan pada umumnya lembut, kadang-kadang boleh menjadi padat.

Kista payudara disebabkan oleh penumpukan cecair di kelenjar susu.

7. Kista pilonidal

Benjolan di bahagian atas punggung. Benjolan ini biasanya mengandungi rambut dan kotoran, dan menyakitkan. Punca sebenar kista pilonidal tidak diketahui.

Namun, benjolan itu diduga tumbuh kerana rambut di kawasan punggung menembusi kulit. Sistem kekebalan tubuh akan menganggap rambut sebagai benda asing, dan mencetuskan pertumbuhan kista.

8. Kista endometriosis

Endometrium adalah lapisan rahim. Kadang kala, dengan alasan doktor tidak memahami sepenuhnya, sejenis tisu seperti endometrium boleh mula tumbuh di tempat lain.

Seperti tiub fallopi, pundi kencing, dan usus. Sekiranya itu berlaku, doktor memanggilnya endometriosis.

9. Kista Bartholin

Kista Bartholin adalah sejenis sista yang tumbuh di kelenjar Bartholin. Kelenjar Bartholin terletak di setiap sisi bukaan faraj. Kelenjar ini mengeluarkan cecair yang membantu melincirkan faraj.

Penyebab sista Bartholin adalah bahawa pembukaan kelenjar kadang-kadang tersumbat, menyebabkan cairan kembali ke kelenjar. Hasilnya adalah pembengkakan yang agak tidak menyakitkan yang disebut sista Bartholin.

Sekiranya cairan di dalam sista dijangkiti, anda mungkin mengembangkan kumpulan nanah yang dikelilingi oleh tisu yang meradang (abses).

Gejala sista secara umum

Oleh kerana pelbagai jenis sista, berikut adalah gejala sista umum, termasuk:

  • Kemunculan kemerahan di sekitar kulit yang tumbuh kista.
  • Kehadiran jangkitan yang menyebabkan kesakitan pada kista
  • Terdapat rasa kekakuan dan kesemutan, terutama di bahagian badan di mana sista berada.
  • Benjolan ini dapat mengeluarkan darah dan nanah yang menyebabkan bau yang tidak menyenangkan.
  • Mengalami loya dan muntah.
  • Demam.
  • Pening.

Baca juga: Ciri-ciri sista yang perlu diperhatikan mengikut jenis, apakah itu?

Satu perkara yang perlu diingat bahawa kista ini muncul bergantung pada jenisnya. Biasanya gejala sista tidak diperhatikan kerana kista tumbuh tepat di bawah kulit.

Salah satu contohnya, sista payudara di mana seseorang mungkin dapat mengenali sista pada payudara dengan mudah dengan meraba-raba.

Namun, ada juga kista yang muncul di organ dalaman, seperti di otak, ginjal, atau hati. Dalam beberapa kes sista otak, penderita boleh mengalami gejala berupa sakit kepala dan gejala lain.

Apa perbezaan antara sista dan mioma?

Secara umum, fibroid terdiri daripada tisu padat dan hanya berlaku di rahim, sedangkan kista terbentuk di ovari dan dipenuhi dengan cecair.

Myoma dan sista mempengaruhi pelbagai struktur dalam sistem pembiakan wanita. Walau bagaimanapun, kedua-duanya boleh berlaku dengan gejala yang sama.

Seperti sakit pelvis dan pendarahan rahim yang tidak normal. Ada kemungkinan kedua-dua keadaan boleh mempengaruhi kesuburan.

Ketahui lebih lanjut mengenai perbezaan antara fibroid dan sista melalui artikel Doktor Baik ini: "Myoma dan Cyst Apa Perbezaannya? Ayuh, lihat jenis, sebab dan diagnosis keduanya!

Cara merawat atau merawat sista

Cara merawat kista akan bergantung pada lokasi kista, saiz, keparahan, dan keadaan kesihatan pesakit secara keseluruhan.

Tetapi kaedah yang paling biasa adalah pembedahan membuang kista. Berikut adalah penjelasan mengenai cara mengatasi sista yang biasa dilakukan.

1. Pembedahan sista

Pembedahan sista adalah pilihan untuk jenis kista tertentu, seperti ganglion, Baker, dan kista dermoid.

Anestetik tempatan boleh digunakan untuk menghilangkan rasa sakit di kawasan ini. Setelah membuat sayatan kecil, doktor akan mengeluarkan sista.

Pembuangan sista secara pembedahan akan mengakibatkan parut. Ukuran parut bergantung pada beberapa faktor, termasuk ukuran kista.

Kista Ganglion dan kista Baker kadang-kadang berulang selepas pembedahan.

Baca juga: 5 Cara Merawat Kista Secara Semulajadi: Kompres Panas untuk Menggunakan Madu

2. Terapi limau untuk sista

Adakah benar bahawa terapi kapur untuk kista selamat dan berkesan? Terapi limau ini popular terima kasih kepada artis Dewi Yull.

Dia mengakui bahawa fibroid di rahimnya jatuh secara semula jadi setelah menjalani terapi rutin dengan memakan jus limau nipis.

Walaupun begitu, kajian lanjutan diperlukan untuk menentukan faktor keselamatan terapi ini. Dapatkan nasihat doktor sekiranya anda ingin mencubanya!