Kesihatan

Toksoplasmosis (Virus Toxoplasma)

Toksoplasmosis atau jangkitan virus Toksoplasma adalah keadaan serius yang tidak boleh dipandang ringan. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, penyakit ini boleh menyebabkan komplikasi serius sehingga membawa maut seperti kematian.

Toksoplasmosis tidak hanya mempengaruhi orang dewasa, tetapi juga bayi dan janin yang masih dalam kandungan. Sejauh mana bahaya penyakit ini? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah!

Baca juga: COVID-19 (Corona Virus)

Apakah toxoplasmosis?

Toksoplasmosis adalah jangkitan yang disebabkan oleh parasit, yang boleh menyebabkan penumpukan kista atau cairan di beberapa bahagian badan, seperti otak, otot, dan jantung.

Toksoplasmosis adalah penyakit yang menyerang sistem imun, menjadikannya rentan bagi orang yang kekebalannya menurun, termasuk wanita hamil. Pada orang yang mempunyai imuniti yang baik, gejala mungkin tidak muncul pada awal waktu.

Baca juga: Mesti Tahu! Ini adalah 5 Jenis Penyakit yang Disebarkan oleh Tikus

Apa yang menyebabkan toksoplasmosis?

Corak penularan virus Toksoplasma. Sumber gambar: www.icatcare.or

Penyebab toxoplasmosis adalah parasit protozoa (bersel tunggal) yang dinamakan Toxoplasma gondii. Parasit ini zoonotik, yang bermaksud bahawa ia hidup di haiwan sebelum ditularkan ke manusia. Penularan virus toxo boleh dilakukan melalui:

1. Makanan

Makanan adalah salah satu kaedah penularan virus yang paling biasa Toksoplasma. Seseorang boleh mendapat toxoplasmosis dari:

 • Makan daging yang tidak dimasak yang tercemar parasit, terutama daging babi, domba, tiram, dan kerang
 • Minum susu yang tidak dipasteurisasi (terutamanya dari kambing)
 • Makan makanan yang telah diproses menggunakan perkakas terpakai yang tercemar, seperti papan pemotong dan pisau.

2. Penularan haiwan ke manusia

Seseorang boleh terdedah kepada virus Toksoplasma dari haiwan yang dijangkiti. Menurut penjelasan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), virus toxo dapat hidup dan membiak di dalam tubuh haiwan seperti kucing, burung, tikus, kambing, domba, lembu, babi, dan rusa.

Parasit tersebut kemudian disebarkan kepada manusia melalui tinja atau tinja. Kucing adalah haiwan yang sering menyebarkan virus Toksoplasma kepada manusia. Haiwan ini pertama kali dijangkiti dengan memakan tikus dan burung. Sekiranya kucing ditinggalkan di luar, tanah dan air di sekitarnya juga boleh terdedah.

3. Ibu kepada anak

Seorang wanita yang baru dijangkiti virus Toksoplasma semasa mengandung boleh menyebarkannya ke janin. Wanita itu mungkin tidak merasakan gejala toxoplasmosis, tetapi ini boleh memberi kesan negatif pada keadaan janin, seperti gangguan sistem saraf dan mata.

4. Penghantaran yang jarang berlaku

Walaupun jarang berlaku, penularan virus toxo dapat terjadi melalui pendermaan darah atau pemindahan organ dari orang yang positif. Begitu juga, pekerja makmal yang menangani darah yang dijangkiti boleh dijangkiti walaupun tidak disengajakan.

Siapa yang lebih berisiko terkena toksoplasmosis?

Dilaporkan dari Klinik Mayo, setiap orang berpotensi dijangkiti virus Toksoplasma. Kerana virus ini dijumpai di seluruh dunia, walaupun lebih banyak orang tinggal di negara tropika dan panas.

Terdapat beberapa kumpulan yang berisiko tinggi dijangkiti virus toxo, iaitu orang dengan penyakit tertentu yang berkaitan dengan sistem imun yang lemah, seperti HIV / AIDS dan barah.

Orang yang menggunakan ubat menggunakan steroid dan imunosupresan juga mempunyai kemungkinan terdedah tinggi.

Apakah gejala dan ciri toxoplasmosis?

Gejala pada orang yang telah dijangkiti virus Toksoplasma bervariasi, dibezakan berdasarkan keadaan masing-masing, seperti:

1. Orang yang sihat

Orang sihat yang dijangkiti virus toxo sering tidak menunjukkan gejala pada peringkat awal. Sistem kekebalan tubuh dapat melawan kehadiran parasit, walaupun tubuh masih dapat merasakan gejala seperti selesema ringan, seperti:

 • sakit
 • Sakit kepala
 • Demam
 • Kelenjar getah bening yang bengkak.

Gejala seperti selesema boleh berlangsung selama beberapa minggu atau bahkan berbulan-bulan, tetapi kemudian hilang dengan sendirinya.

Virus toxo masih ada di dalam badan orang tersebut tetapi dalam keadaan tidak aktif. Virus ini dapat diaktifkan semula sekiranya terdapat imunosupresi (reaksi imun dalam keadaan tertekan).

2. Wanita hamil

Secara umum, jika seorang wanita telah dijangkiti virus Toksoplasma sebelum mengandung, janin akan dilindungi. Kerana, tubuh ibu telah mengembangkan kekebalannya.

Tetapi jika seorang wanita dijangkiti ketika dia hamil, gejalanya biasanya tidak dirasakan oleh ibu, tetapi pada janin, seperti:

 • Toksoplasmosis kongenital, dicirikan oleh pembesaran atau pengurangan ukuran kepala janin
 • Kejang
 • Jaundis mata
 • Jangkitan mata yang teruk
 • Kecacatan mental.

Baca juga: Kenali bahaya Corona bagi wanita hamil dan cara mencegahnya

3. Orang yang mempunyai imuniti rendah

Orang yang mempunyai sistem imun yang lemah cenderung mengalami gejala yang teruk setelah dijangkiti virus Toksoplasma. Penyintas HIV / AIDS, misalnya, mungkin mengalami jangkitan primer yang lebih serius.

Gejala yang sering dirasakan pada orang dengan imuniti rendah adalah sakit kepala akut, mual, kekeliruan, dan sawan.

Apa kemungkinan komplikasi virus Toxoplasma?

Sekiranya anda mempunyai sistem imun yang normal, anda akan mengelakkan komplikasi serius. Sebaliknya, jika imuniti rendah, virus Toksoplasma boleh merebak ke pelbagai organ penting dan menyebabkan keadaan maut, seperti:

 • Buta: Pergerakan virus tokso di dalam badan sangat aktif, ia boleh sampai ke kepala jika tidak dirawat dengan segera. Virus ini boleh menyebabkan jangkitan mata yang teruk, penglihatan kabur, dan menyebabkan kebutaan kekal.
 • Encephalitis: Toksoplasmosis yang teruk boleh menyebabkan ensefalitis atau keradangan otak. Dalam jangka masa panjang, keadaan ini dapat meningkatkan risiko demensia, skizofrenia, dan koma.

Pada mangsa HIV, komplikasi boleh menjadi lebih parah daripada yang dibayangkan. Kejang yang berpanjangan boleh mengancam nyawa.

Semasa pada kanak-kanak, komplikasi dapat muncul lebih dari satu, seperti kehilangan penglihatan, masalah pendengaran, hingga gangguan mental.

Baca juga: Waspadalah terhadap Ensefalitis Jepun, Keradangan Otak Kerana Gigitan Nyamuk

Bagaimana menangani dan merawat virus Toxoplasma?

Virus Toksoplasma adalah parasit yang cukup berbahaya, terutama pada orang dengan sistem imun yang rendah. Pengendalian yang betul perlu dilakukan untuk meminimumkan berlakunya komplikasi.

Rawatan toksoplasmosis di doktor

Sebelum menetapkan ubat, doktor biasanya akan melakukan beberapa siri ujian untuk membuat diagnosis, seperti:

1. Ujian serologi

Ujian serologi dilakukan dengan mengambil sampel darah untuk mengesan kehadiran antibodi di dalam badan. Antibodi adalah protein yang dihasilkan oleh sistem imun apabila bahan asing memasuki badan, seperti virus dan bakteria.

2. Uji janin

Toksoplasmosis adalah penyakit yang tidak hanya menyerang orang dewasa, tetapi juga janin. Ujian ini perlu dilakukan untuk meminimumkan risiko komplikasi semasa kelahiran, seperti gangguan mental, jangkitan mata, hingga kehilangan pendengaran.

Ujian pada janin dilakukan oleh:

 • Amniosentesis: Prosedur ini dilakukan setelah 15 minggu kehamilan, menggunakan jarum halus untuk mengeluarkan sejumlah kecil cecair dari kantung ketuban yang mengelilingi janin.
 • Ultrasound: Ujian ini menggunakan teknologi gelombang bunyi untuk tidak mengesan virus toksoplasma, tetapi bentuk badan janin yang ditunjukkan mempunyai toksoplasmosis. Satu petunjuk bahawa pembesaran kepala disebabkan penumpukan cecair (hidrosefalus).

3. Pengimejan resonans magnetik (MRI)

Ujian ini yang menggunakan gelombang elektromagnetik bertujuan untuk membuat gambar atau gambar visual dari keratan rentas kepala dan otak. Semasa prosedur, anda akan berbaring di mesin bulat dengan lubang di tengah dikelilingi oleh pemancar gelombang.

4. Biopsi otak

Ilustrasi biopsi otak. Sumber gambar: www.ksanews365.org

Dalam kes yang jarang berlaku, doktor atau pakar bedah saraf akan mengambil sampel tisu otak yang kecil. Sampel kemudian dianalisis di makmal untuk memeriksa kista toksoplasmosis.

Cara merawat toksoplasmosis secara semula jadi di rumah

Toksoplasmosis adalah penyakit yang disebabkan oleh parasit, jadi penyembuhannya hanya dapat dilakukan dengan prosedur perubatan. Tetapi, untuk mengelakkan keadaan bertambah buruk, anda boleh makan makanan berkhasiat yang dapat meningkatkan daya tahan tubuh, seperti:

 • Buah sitrus seperti jeruk, mengandungi vitamin C yang tinggi yang dapat mengoptimumkan pengeluaran sel darah putih (leukosit). Kehadiran sel darah putih sangat penting dalam memerangi jangkitan.
 • Brokoli, mengandungi vitamin A, C, dan E. Sayuran ini boleh bertindak sebagai antioksidan semula jadi untuk tubuh.
 • Bayam, Mengandungi beta-karoten yang dapat meningkatkan sistem imun dan melawan jangkitan.
 • Teh hijau, kaya dengan flavonoid yang boleh memberi kesan positif pada sistem imun. Teh hijau Ia juga merupakan sumber asam amino L-theanine, yang membantu dalam penghasilan sebatian melawan parasit dalam sel T.

Apakah ubat virus Toxoplasma yang biasa digunakan?

Rawatan toxoplasmosis boleh dilakukan dengan dua cara, iaitu menggunakan ubat perubatan dan bahan semula jadi seperti herba.

Ubat virus toxoplasma di farmasi

Petikan Klinik Mayo, ubat yang sering digunakan untuk merawat virus Toksoplasma adalah pyrimethamine. Ubat ini berfungsi dengan menghentikan proses pembiakan parasit yang telah berada di aliran darah.

Pyrimethamine menyekat dihidrofolat reduktase, enzim yang terlibat dalam pembiakan parasit seperti virus toxo.

Pyrimethamine biasanya diresepkan bersama dengan leucovorin, yang merupakan ubat suntikan asid folik. Ini kerana pyrimethamine sendiri adalah ubat antagonis folat, jadi leucovorin diperlukan untuk menjaga pemenuhan kadar vitamin B9 dalam tubuh.

Ubat virus Toxoplasma semula jadi

Artemisia annua didakwa mampu merawat toksoplasmosis. Sumber gambar: www.bbc.com

Kajian yang diterbitkan di Candian Journal of Physiology and Pharmacology dijelaskan, terdapat beberapa herba yang boleh digunakan untuk membasmi dan menghalang proses pembiakan virus toksoplasma, antara lain adalah:

 • Artemisia annua
 • daun neem
 • Kunyit
 • Halia
 • Ginkgo biloba
 • Zaitun
 • Kayu manis
 • Pasak bumi
 • Pala
 • Daun jambu batu
 • Bawang putih
 • Jintan hitam

Apakah makanan dan pantang larang bagi penghidap toksoplasmosis?

Pantang pesakit dengan jangkitan virus Toksoplasma bukan dalam makanan, tetapi dalam cara memproses dan menggunakan alat yang digunakan. Dilaporkan dari Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA), seseorang yang dijangkiti virus Toksoplasma mesti memperhatikan kebersihan makanan.

Sebelum memakannya, pastikan memasak makanan sepenuhnya. Sebab, virus Toksoplasma boleh hidup dan membiak makanan mentah, terutamanya daging lembu, ayam, domba, dan daging babi.

Di samping itu, anda harus mengelakkan beberapa makanan yang dapat menurunkan sistem imun. Selain memperlahankan proses penyembuhan, ini berpotensi untuk memburukkan lagi keadaan. Kerana, tubuh yang telah dijangkiti memerlukan imuniti tinggi untuk melawan.

Beberapa makanan atau bahan yang dapat mengurangkan prestasi sistem imun adalah:

 • Kafein
 • Alkohol
 • Minuman ringan
 • Makanan yang mengandungi banyak garam
 • Minuman yang mengandungi banyak gula

Baca juga: Ketahui Jenis Penyakit Autoimun dan Gejala Khas

Bagaimana cara mencegah virus Toxoplasma?

Bercakap mengenai pencegahan, perkara yang boleh dilakukan adalah meminimumkan penularan dari virus Toksoplasma itu sendiri, iaitu dengan:

 • Elakkan minum air yang tidak bersih
 • Elakkan makan makanan mentah atau tidak dimasak, terutama daging
 • Basuh semua buah sebelum dimakan, dan keluarkan kulit jika boleh
 • Elakkan minum susu yang tidak dipasteurisasi, kerana boleh mengandungi virus Toksoplasma
 • Sentiasa basuh tangan anda dengan sabun, terutamanya setelah menyentuh haiwan peliharaan seperti kucing
 • Gunakan sarung tangan ketika berkebun, kerana tanah atau pasir dapat dicemari kotoran kucing yang mengandung virus Toksoplasma
 • Beri makan kucing anda hanya produk kering dalam tin, bukan daging mentah atau kurang matang
 • Bersihkan sampah kucing setiap hari. Virus Toksoplasma jangan menjadi berjangkit sehingga lima hari setelah dikeluarkan dari tinja kucing.

Nah, itu adalah tinjauan lengkap mengenai penyakit toksoplasmosis yang disebabkan oleh virus Toksoplasma. Ayuh, ambil langkah pencegahan untuk meminimumkan penularan virus toxo!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found