Kesihatan

Buah-buahan yang harus dielakkan semasa berdiet, dari alpukat hingga tembikai

Buah-buahan yang harus dielakkan ketika berdiet perlu diketahui untuk membantu program penurunan berat badan berjalan dengan baik. Ini kerana buah-buahan tertentu mengandungi kandungan gula yang tinggi.

Walaupun buah dianggap sihat, ada beberapa yang tidak termasuk dalam senarai makanan diet kerana terlalu manis atau mempunyai jumlah kalori yang cukup tinggi. Baiklah, untuk mengetahui buah mana yang harus dihindari ketika berdiet, mari lihat penjelasan berikut.

Baca juga: Mengenal Diet Lemak Rendah Ultra: Apa itu dan bagaimana petua selamat untuk melaksanakannya?

Buah apa yang harus dielakkan semasa berdiet untuk menurunkan berat badan?

Perlu diingat, untuk mendapatkan hasil diet yang diinginkan mesti melibatkan aktiviti fizikal dan makan makanan yang sihat. Salah satu makanan sihat yang sering disarankan oleh doktor adalah buah.

Buah mungkin salah satu makanan ringan semula jadi yang terbaik kerana senang dibawa, sedap, penuh serat, dan mengandungi mikronutrien penting. Oleh itu, seseorang yang ingin memulakan diet tidak disarankan untuk melepaskan buah sepenuhnya.

Semua buah akan baik untuk tubuh kerana mempunyai nilai pemakanan. Namun, jika anda ingin menurunkan berat badan maka anda harus membatasi pengambilan sebilangan buah kerana boleh merosakkan diet.

Eliza Savage, RD, ahli diet di Middleburg Nutrition New York City mengatakan bahawa orang yang berusaha menurunkan berat badan disyorkan untuk memperhatikan hidangan buah.

Dia menambah bahawa hidangan yang betul adalah epal atau pic. Di samping itu, anda juga boleh makan pisang tetapi dengan had satu hidangan pisang atau setengah porsi pisang besar sehari.

Sebaliknya, penting untuk memperhatikan ukuran bahagian dan seberapa banyak buah yang enak dimakan semasa menjalani diet. Beberapa jenis buah yang harus dielakkan ketika berdiet termasuk yang berikut:

Alpukat

Salah satu buah yang harus dielakkan ketika berdiet adalah alpukat. Buah satu ini mempunyai kalori yang cukup tinggi sehingga harus dikonsumsi lebih sedikit, terutamanya jika anda mengikuti program diet.

Harap maklum, 100 gram buah ini mengandungi kira-kira 160 kalori. Oleh itu, walaupun alpukat adalah sumber lemak sihat, mereka dapat menambah timbangan dengan mudah jika dikonsumsi melebihi jumlah yang berpatutan.

Wain

Selain dari alpukat, anggur juga merupakan buah yang harus dihindari ketika menjalani diet penurunan berat badan. Walaupun baik untuk kesihatan secara keseluruhan, anggur penuh dengan gula dan lemak, menjadikannya buah yang tidak digalakkan ketika menjalani diet penurunan berat badan yang ketat.

Dalam 100 gram anggur, mungkin mengandungi sekurang-kurangnya 67 kalori dan 16 gram gula. Ini bermaksud bahawa untuk setiap pengambilan secara berkala boleh menyebabkan kenaikan berat badan yang ketara.

Pisang adalah buah yang harus dihindari ketika berdiet

Pisang memang buah yang sangat sihat, pastikan tidak makan berlebihan. Ini kerana pisang mengandung banyak kalori dan mempunyai kandungan gula semula jadi yang berlebihan di dalamnya.

Satu pisang mempunyai kira-kira 150 kalori, iaitu 37.5 gram karbohidrat. Jadi, jika anda makan 2 hingga 3 pisang setiap hari maka kemungkinan besar akan menyebabkan kenaikan berat badan.

Sebenarnya, pisang adalah makanan ringan yang sihat jika dinikmati secara sederhana kerana indeks glisemiknya rendah. Atas sebab ini, disyorkan untuk makan satu pisang sehari.

Mangga

Buah tropika, seperti nanas dan mangga mempunyai kalori tersembunyi yang dapat menghalang rancangan penurunan berat badan. Oleh itu, anda perlu mengelakkan memakan buah ini yang terlalu manis.

Mangga adalah buah yang sihat kerana mengandungi nutrien yang baik untuk tubuh, tetapi memakannya dalam jumlah besar dapat memperlambat hasil diet.

Untuk itu, cara terbaik yang boleh dilakukan adalah dengan mengawal bahagian mangga dan menurunkan berat badan dengan cara yang sihat.

Tembikai

Tembikai kebanyakan mengandungi air dan serat, tetapi kandungan gula di dalamnya jauh lebih tinggi daripada buah-buahan lain. Skor glisemik buah ini adalah 72 dan dianggap cukup tinggi.

Semasa diet menurunkan berat badan, hindari buah yang tinggi gula dengan membuat salad buah menggunakan jeruk, strawberi, dan pir. Ini kerana sebilangan buah ini mempunyai skor glisemik 40 yang cukup rendah dan selamat untuk dimakan ketika berdiet.

Buah kering

Buah kering, seperti prun dan kismis mempunyai lebih banyak kalori kerana tidak mengandungi air. Dikatakan bahawa satu gram kismis mungkin mengandungi lebih banyak kalori daripada anggur.

Jadi, kira-kira satu cawan kismis mengandungi 500 kalori dan satu cawan prun mengandungi lebih daripada 447 kalori. Sekiranya anda masih mahu memakannya, pastikan anda makan sebilangan kecil buah kering semasa proses diet.

Buah-buahan yang harus dielakkan dari diet termasuk kurma

Kurma kering mengandungi gula tertinggi dari semua buah. Buah ini mempunyai skor glisemik 103 dan mengandungi lebih banyak gula daripada glukosa tulen dengan skor glisemik 100.

Cuba gantikan tarikh dengan aprikot kering atau kismis, yang mempunyai indeks glisemik 50. Buah-buahan ini dianggap sederhana dan memberikan serat dan nutrien yang sihat.

Baca juga: Masalah Kesihatan Yang Mungkin Berlaku Sebagai Hasil Memegang BAB

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!