Kesihatan

Boleh Mencegah Ulser, Inilah Pelbagai Khasiat Temulawak untuk Perut!

Curcuma (Curcuma xanthorrhiza Roxb) adalah salah satu jenis ubi yang sering digunakan sebagai ubat tradisional. Terdapat pelbagai kegunaan halia untuk kesihatan, salah satunya adalah perut.

Temulawak disebut dalam sebuah kajian yang diterbitkan oleh Universiti Muhammadiyah Semarang sebagai salah satu tanaman perubatan yang telah lama dikenali, terutama di kalangan masyarakat Jawa.

Semua jenis faedah yang dihasilkan oleh temulawak tidak dapat dipisahkan dari kandungan antioksidan aktifnya.

Baca juga: Manfaat Temulawak untuk Tubuh: Merawat Jerawat untuk Menurunkan Kolesterol

Apakah faedah halia untuk perut?

Perut adalah salah satu organ penting dalam sistem pencernaan. Pelbagai masalah kesihatan juga sering melanda organ ini. Berikut adalah faedah yang ditawarkan oleh halia untuk kesihatan perut:

Melegakan bisul perut

Ulser gastrik adalah keadaan apabila terdapat kerosakan pada mukosa gastrik diikuti dengan keradangan. Penyebab penyakit ini berbeza-beza, mulai dari jangkitan hingga Helicobacter pylori kepada penggunaan ubat-ubatan anti-radang bukan steroid (NSAID).

Nah, sebuah kajian yang diterbitkan dalam Jurnal Perubatan Brawijaya mengatakan bahawa ekstrak temulawak berguna untuk merawat ulser gastrik yang disebabkan oleh kesan sampingan indomethacin yang merupakan salah satu ubat kelas NSAID.

Kajian ini melibatkan tikus wistar putih yang disebabkan oleh indomethacin yang menyebabkan ulser gastrik pada haiwan ini.

Dalam penyelidikan mereka, para penyelidik menyimpulkan bahawa pemberian ekstrak jahe pada tikus telah berjaya mengurangkan pendarahan di perut tikus.

Mencegah kerosakan mukosa gastrik

Satu kajian di Universiti Lampung mengatakan bahawa temulawak berguna untuk mencegah kerosakan mukosa gastrik.

Penyelidik menyebut peranan mukosa gastrik sangat penting. Ini kerana mukosa gastrik yang ketahanannya terganggu akan menyebabkan pepsin dilepaskan dalam jumlah besar. Keadaan ini juga boleh menyebabkan pendarahan di dinding perut.

Kajian itu juga mengatakan bahawa antioksidan di temulawak memberikan manfaat dalam melindungi kerosakan pada mukosa gastrik. Kandungan antioksidan yang berperanan adalah flavonoid, fenol dan kurkumin di temulawak.

Khasiat halia untuk perut, iaitu mengatasi penyakit ulser

Penyakit ulser sering menyerang dan mengganggu orang yang mempunyai mobiliti tinggi. Kemunculan penyakit ini menjadikan kualiti dan produktiviti menurun.

Terdapat pelbagai penyebab penyakit ulser ini, mulai dari makanan yang merangsang pengeluaran asam lambung hingga jangkitan bakteria.

Nah, salah satu laporan yang diterbitkan di Universiti Negeri Semarang menyebutkan bahawa salah satu kegunaan halia adalah merawat ulser perut, anda tahu!

Memproses halia untuk penyakit gastrik

Laporan itu juga menulis bagaimana mengobati penyakit ulser dengan menggunakan halia seperti berikut:

  • Sediakan 1 rimpang temulawak, kemudian basuh sehingga bersih
  • Keluarkan kulit halia dan hiriskan dengan nipis
  • Rebus hirisan halia di dalam bekas yang mengandungi 5 cawan air
  • Tunggu sehingga mendidih dan biarkan sejuk
  • Minum air secara berkala untuk merawat ulser perut.

Manfaat lain dari halia

Selain perut, temulawak, yang sering digunakan sebagai ramuan dalam perubatan tradisional, juga mempunyai manfaat berikut:

Menjaga kesihatan jantung

Kandungan katagoya di temulawak sangat penting untuk membantu hati menghasilkan hempedu dan memberi rangsangan pada hempedu kosong

Mengurangkan radang sendi

Curcumin adalah salah satu antioksidan yang terkandung dalam halia. Sebatian ini sangat baik dalam mengurangkan artritis.

Kurangkan lemak darah

Temulawak dapat menurunkan lemak darah. Fraksi kurkuminoid yang dihasilkan dari ekstrak temulawak adalah sebatian penting dalam menurunkan kadar kolesterol dalam badan.

Penghadaman yang lancar

Sakit perut, kembung adalah beberapa keluhan yang sering mengganggu saluran pencernaan. Sekiranya anda sering terkena penyakit ini, cubalah mengonsumsi halia secara berkala.

Demikianlah berbagai penjelasan mengenai halia dan khasiatnya, termasuk untuk perut. Sentiasa makan makanan yang sihat, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

Copyright unitygulfshores.com 2022