Kesihatan

Ketahui faedah suntikan steroid, meningkatkan jisim otot dan merawat penyakit imun

Suntikan steroid di dunia ahli bina badan dan atlet mungkin sudah biasa. Tidak jarang para bhikkhu atau atlet menggunakan kelebihan suntikan steroid sebagai pembinaan otot. Walau bagaimanapun, suntikan steroid mempunyai lebih banyak faedah daripada itu.

Terdapat beberapa kebaikan suntikan steroid yang boleh digunakan untuk rawatan dan lain-lain. Apakah faedah ini? Lihat penjelasan lebih lanjut di bawah, ya!

Apakah suntikan steroid?

Suntikan steroid adalah suntikan hormon sintetik atau buatan yang dimasukkan ke dalam badan. Terdapat dua jenis steroid yang boleh disuntik, iaitu kortikosteroid dan steroid anabolik.

Hormon yang termasuk dalam suntikan kortikosteroid adalah kortisol sintetik. Di dalam tubuh manusia, hormon ini dibuat secara semula jadi oleh kelenjar adrenal yang berada di atas buah pinggang.

Sementara suntikan steroid anabolik menggunakan testosteron hormon sintetik. Seperti yang kita tahu, hormon ini untuk lelaki berfungsi untuk membina otot.

Kebaikan suntikan steroid

Manfaat suntikan steroid telah lama diakui oleh ahli bina badan dan atlet. Tidak jarang mereka menggunakan suntikan steroid untuk meningkatkan prestasi mereka.

Tetapi sebenarnya, faedah suntikan steroid lain juga dapat digunakan untuk menyembuhkan penyakit. Berikut adalah beberapa faedah yang anda dapat:

1. Melegakan radang sendi dan otot

Suntikan steroid dapat mengurangkan keradangan pada sendi sehingga dapat berfungsi dengan lebih baik. Dengan melakukan suntikan steroid, anda tidak perlu mengambil ubat steroid.

Secara amnya, tubuh cepat menyesuaikan diri dengan suntikan steroid sehingga kemungkinan kesan sampingannya sangat kecil.

Beberapa penyakit sakit sendi dan otot yang dapat diatasi dengan suntikan steroid adalah:

 • Osteoartritis
 • Gout
 • Tendinitis
 • Plantar fasciitis

2. Merawat artritis reumatoid

Rheumatoid arthritis adalah istilah perubatan yang lebih dikenali sebagai rematik. Penyakit ini adalah gangguan autoimun yang menyebabkan kekejangan dan bengkak pada sendi.

Bahagian badan yang paling mudah diserang rheumatoid arthritis adalah kaki, lutut, dan pergelangan tangan.

Rheumatoid arthritis dapat dirawat dengan menyuntik steroid atau mengambil ubat steroid secara langsung. Walau bagaimanapun, rawatan dengan suntikan dipercayai lebih berkesan.

3. Merawat alahan

Salah satu kelebihan suntikan steroid adalah untuk merawat alahan. Walau bagaimanapun, kaedah ini biasanya hanya dilakukan setelah kaedah lain tidak berkesan untuk penyembuhan.

Secara amnya, alergi berlaku apabila sistem kekebalan tubuh menyedari bahan asing sebagai ancaman. Bahan asing ini disebut alergen, dan tidak mencetuskan reaksi pada yang lain.

Apabila bersentuhan dengan alergen, sistem imun menjadi defensif. Akibatnya, gejala seperti bersin, kesesakan hidung, dan mata gatal atau berair berkembang.

4. Membina otot

Satu kajian pada tahun 2014 mendapati bahawa faedah suntikan steroid terbukti dapat membina dan meningkatkan jisim otot.

Dalam satu kajian, penyelidik membandingkan data 10 pengguna steroid dengan tujuh subjek kawalan. Hasil kajian menunjukkan beberapa kesan positif steroid, termasuk jisim otot yang lebih besar dan luas serat yang lebih besar.

5. Meningkatkan stamina

Selain membina otot, suntikan steroid juga dapat meningkatkan stamina. Ini boleh digunakan untuk seseorang yang ingin bersenam secara teratur, tetapi mudah letih.

Manfaat suntikan steroid juga dapat dirasakan bagi pesakit penyakit paru-paru yang umumnya mengalami keadaan kecergasan yang merosot.

Kualiti hidup dan stamina pesakit untuk aktiviti akan meningkat selepas suntikan steroid secara berkala.

6. Mengatasi gangguan imun

Manfaat lain dari menyuntik steroid adalah mengatasi gangguan imun. Biasanya doktor akan memberikan suntikan steroid pada gangguan imun seperti:

 • Lupus.
 • Penyakit radang usus.
 • Sklerosis berbilang.

Adakah suntikan steroid mempunyai kesan sampingan?

Sama seperti rawatan lain, suntikan steroid juga boleh mempunyai risiko dan kesan sampingan. Walau bagaimanapun, harus diperhatikan bahawa kesan buruk ini akan muncul jika dilakukan dengan prosedur dan dos yang salah.

Berikut adalah beberapa kesan sampingan suntikan steroid:

 1. Jangkitan
 2. Tindak balas alahan
 3. Berdarah
 4. Air mata Tendon
 5. Sakit
 6. Mood mudah berubah
 7. Perubahan warna kulit

Sebelum mengambil steroid, lebih baik berunding dengan doktor anda terlebih dahulu ...

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui perkhidmatan Good Doctor 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!