Kesihatan

Cara Mengatasi Cirit-Birit yang Selamat untuk Wanita Hamil dan Janinnya

Adakah anda pernah mengalami cirit-birit semasa mengandung? Cirit-birit pada wanita hamil boleh disebabkan oleh pelbagai faktor, mulai dari apa yang anda makan hingga perubahan hormon. Sekarang untuk mengatasi cirit-birit pada wanita hamil, anda tidak boleh minum ubat sahaja.

Untuk mengetahui sebab dan semua perkara mengenai cirit-birit pada wanita hamil, mari kita lihat ulasan berikut.

Baca juga: Kelebihan Yoga untuk Wanita Hamil: Meringankan Sakit Untuk Mengusir Insomnia

Penyebab cirit-birit pada wanita hamil

Sekiranya berlaku semasa kehamilan, cirit-birit boleh menyebabkan dehidrasi, kekurangan nutrisi, dan membahayakan ibu dan janin. Sekiranya cirit-birit berlaku dalam jangka masa yang lama dan gejalanya teruk, lebih baik bagi wanita hamil untuk mendapatkan bantuan daripada kakitangan perubatan.

Berikut adalah beberapa keadaan yang boleh menyebabkan cirit-birit pada wanita hamil:

1. Perubahan hormon

Semasa mengandung, badan anda akan mengeluarkan lebih banyak prostaglandin. Hormon ini merangsang pengecutan pada rahim dan meningkatkan tekanan di sepanjang saluran pencernaan.

Sekiranya makanan melalui saluran pencernaan terlalu cepat ia boleh berakhir dengan cirit-birit. Hormon ini juga menyebabkan cirit-birit pada kitaran haid.

2. Jangkitan usus

Jangkitan usus adalah penyebab cirit-birit yang biasa. Selain najis berair dan berair, orang yang mengalami cirit-birit akibat jangkitan virus juga dapat mengalami gejala lain.

Seperti najis berdarah, mual dan muntah, demam, dan pening. Berikut adalah beberapa organisma yang menyebabkan cirit-birit:

 • Bakteria, seperti Escherichia coli atau Campylobacter, Salmonella, atau Shigella genera
 • Virus, termasuk norovirus dan rotavirus
 • Parasit, seperti Giardia lamblia dan Cryptosporidium enteritis

Anda boleh dijangkiti organisma ini apabila anda memakan makanan atau air yang tercemar.

3. Perubahan pola makan atau makan

Ramai wanita membuat perubahan diet yang dramatik ketika mereka mengetahui bahawa mereka hamil. Peralihan pengambilan makanan secara tiba-tiba ini boleh mengganggu perut dan berpotensi menyebabkan cirit-birit.

4. Ambil makanan tambahan tertentu

Selain makanan, makanan tambahan yang anda ambil juga berpotensi menyebabkan cirit-birit. Pengambilan vitamin pranatal baik untuk kesihatan ibu dan juga kesihatan bayi yang sedang membesar.

Walau bagaimanapun, jika anda mengalami cirit-birit setelah mengambil makanan tambahan tertentu, anda harus mengganti makanan tambahan itu dengan jenama lain. Berunding dengan pakar obstetrik saya mengenai suplemen apa yang saya boleh dan tidak boleh ambil Moms.

5. Gangguan usus

Sekiranya cirit-birit berterusan untuk masa yang lama dan kronik, ini mungkin merupakan gejala gangguan usus. Beberapa gangguan usus yang boleh menyebabkan cirit-birit termasuk:

 • Penyakit radang usus, termasuk penyakit Crohn dan kolitis ulseratif
 • Sindrom usus yang merengsa
 • penyakit seliak
 • Pertumbuhan bakteria usus kecil

Baca Juga: Adakah Anda Selalunya Mengalami Cirit-birit? Makluman Boleh Merupakan Ciri-ciri Sindrom Usus Gatal

Pelbagai cara untuk mengatasi cirit-birit pada wanita hamil

Untuk mengatasi cirit-birit pada wanita hamil, anda mesti lebih berhati-hati kerana terdapat bayi dalam kandungan.

Jangan hanya minum ubat tanpa berunding terlebih dahulu dengan pakar sakit puan anda. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk merawat cirit-birit semasa mengandung:

1. Pengambilan cecair yang mencukupi dapat mengatasi cirit-birit pada wanita hamil

Cirit-birit boleh menyebabkan anda kehilangan banyak cecair dan menyebabkan dehidrasi. Dehidrasi boleh membahayakan kesihatan.

Oleh itu, pastikan anda minum air secukupnya untuk mengelakkan dehidrasi. Juga penting untuk minum cecair yang mengandungi elektrolit, seperti:

 • Kuah dan sup yang jelas
 • Minuman elektrolit
 • Jus buah-buahan
 • Soda bebas kafein

Bagi wanita hamil yang mengalami dehidrasi yang teruk, doktor boleh mencadangkan penyelesaian rehidrasi oral.

Baca juga: Atasi Cirit-birit dengan ORS, bagaimana membuatnya sendiri di rumah?

2. Elakkan makanan yang menyebabkan cirit-birit

Mengatasi cirit-birit pada wanita hamil adalah dengan mengelakkan makanan yang biasanya menjadi penyebab cirit-birit itu sendiri. Seperti makanan pedas, makanan goreng, makanan berlemak, buah kering, minuman berkafein, dan produk tenusu.

Ramai doktor juga mengesyorkan diet lembut untuk membantu memulihkan elektrolit yang hilang dari cirit-birit. Contoh makanan:

 • Epal Sos
 • Pisang
 • Kentang Plain
 • Nasi
 • Biskut masin
 • Roti Bakar.

Baca Juga: Mari Kenali Makanan yang Baik untuk Cirit-birit

3. Sapukan diet BRAT untuk merawat cirit-birit pada wanita hamil

BRAT bermaksud Banana, Rice, Apple / Applesauce, Toast, and Tea. Semasa mengalami cirit-birit, Ibu disarankan untuk mengambil 4 jenis makanan ini.

Makanan berserat tinggi cenderung untuk merangsang usus dan mempercepat pengecutan usus sehingga anda ingin membuang air besar dengan lebih cepat.

Makanan dalam diet BRAT rendah serat dan dapat membantu mengurangkan jumlah najis yang dihasilkan oleh tubuh anda sehingga usus anda dapat berehat.

4. Penggunaan probiotik

Cara lain untuk mengatasi cirit-birit pada wanita hamil adalah dengan menggunakan probiotik. Anda boleh mendapatkan probiotik dari makanan tambahan, vitamin, atau makanan dengan kandungan probiotik yang tinggi. Pengambilan probiotik dapat mengembalikan keseimbangan usus yang sihat.

Lancarkan Mama Narutal, probiotik seperti Lactobacillus GG dan S. boulardii mampu memberikan faedah positif untuk kesihatan pencernaan.

5. Ubat arang aktif

Arang aktif dikenali dapat menyerap toksin dalam badan. Salah satu ubat arang aktif di pasaran adalah Norit, kini jenis ini dapat membantu mengatasi cirit-birit pada wanita hamil.

Arang aktif membantu membersihkan saluran pencernaan, dan menurut penyelidikan, mempunyai kesan sampingan yang sangat sedikit berbanding ubat antidiarrheal yang lain.

Untuk merawat cirit-birit semasa mengandung, ambil 50 gram arang aktif tiga kali sehari selama lapan hari. Pastikan anda berjumpa doktor.

6. Ubat untuk merawat cirit-birit pada wanita hamil

Cara seterusnya untuk mengatasi cirit-birit pada wanita hamil adalah pengambilan ubat-ubatan. Tetapi sebelum memakannya, pastikan anda berjumpa doktor.

Jangan mengambil ubat antidiarrheal tanpa kaunter tanpa berunding dengan doktor anda. Keadaan tertentu mungkin bertambah buruk oleh ubat-ubatan ini. Di samping itu, mereka tidak selamat untuk semua orang.

 • Ubat Kaolin dan pektin (Kaopectate) paling kerap disyorkan untuk wanita hamil
 • Wanita hamil harus mengelakkan ubat antidiarrheal yang mengandung bismuth subsalicylate (Pepto-Bismol) atau atropine / diphenoxylate (Lomotil).

Bilakah pergi ke doktor?

Sekiranya anda telah melakukan pelbagai cara untuk mengatasi cirit-birit pada wanita hamil di atas tetapi cirit-birit masih berlaku, lebih dari 3 hari maka anda harus berjumpa doktor.

Hubungi doktor anda jika anda mengalami simptom:

 • BAB lebih daripada 3 kali sehari
 • Najis berdarah, mengandungi lendir atau cecair.

Selain itu, cirit-birit juga menyebabkan dehidrasi. Dehidrasi yang teruk pada wanita hamil boleh menyebabkan komplikasi kehamilan. Inilah tanda-tanda yang harus anda perhatikan:

 • Air kencing kuning gelap
 • Mulut kering dan melekit
 • Haus
 • Berkurangnya kekerapan dan jumlah air kencing
 • Sakit kepala
 • Pening.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.