Kesihatan

Senarai Ubat Polip Hidung untuk Meringankan Gejala & Mengurangkan Saiz

Walaupun sering tidak simptomatik, polip di hidung masih memerlukan perhatian. Kerana, lama-kelamaan, ukuran yang lebih besar dapat menyukarkan pernafasan. Anda boleh mengubatinya dengan ubat polip hidung, baik secara semula jadi dan dijual di farmasi.

Jadi, apakah ubat-ubatan yang boleh digunakan untuk melegakan simptom dan mengecutkan polip? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Apa itu polip hidung?

Polip yang tergantung dari rongga hidung. Sumber gambar: www.pmrxcontent.com

Polip hidung adalah tisu baru yang tumbuh di saluran sinus, tidak barah, lembut, dan biasanya tidak menyakitkan. Tisu tergantung di bahagian atas, muncul sebagai akibat keradangan kronik atau jangkitan berulang, alergi, sensitiviti ubat, asma, atau gangguan imun.

Pertumbuhan polip besar dapat menyumbat rongga hidung, yang boleh menyebabkan masalah pernafasan dan kehilangan deria bau. Dipetik dari Klinik Mayo, Polip hidung boleh berlaku pada sesiapa sahaja, terutamanya orang dewasa.

Dalam kes yang teruk, polip boleh berlanjutan di rongga hidung sehingga 12 minggu. Keadaan ini boleh mencetuskan masalah kesihatan lain seperti sinusitis. Cisitis yang disebabkan oleh polip besar sering dicirikan oleh sakit kepala dan tekanan pada wajah, terutama pada dahi.

Polip hidung sering dikurangkan dengan berkesan dengan ubat. Walaupun, banyak prosedur pembedahan juga dipilih untuk menghilangkannya sepenuhnya.

Baca juga: Tidak Perlu Mengambil Perubatan Segera, Berikut adalah 8 Cara Mengatasi Hidung yang Sesak

Senarai ubat polip hidung di farmasi

Sebelum memutuskan pembedahan, anda boleh menggunakan ubat polip hidung untuk mengubatinya. Sudah tentu, berjumpa doktor terlebih dahulu untuk menentukan ubat polip hidung yang betul. Berikut adalah beberapa ubat untuk polip hidung yang terdapat di farmasi:

1. Semburan dan titisan hidung steroid

Semburkan dan titisan hidung steroid topikal seperti fluticasone propionate (Flonasedan mometasone furuate (Nasonex) adalah ubat untuk polip yang sering digunakan untuk mengecilkan tisu baru di sinus.

Dipetik dari Kesihatan Sangat Baik, ubat ini dapat membantu mengurangkan ukuran polip dan mencegahnya tumbuh semula. Titisan dikatakan lebih berkesan daripada semburan, kerana dapat menembusi dan mencapai kawasan sinus dengan baik.

2. Kortikosteroid sebagai ubat polip hidung

Kortikosteroid oral seperti prednisone dapat membantu mengurangkan ukuran polip di hidung. Ubat polip hidung ini juga berkesan sekiranya simptomnya agak teruk.

Memetik halaman Pusat Maklumat Dadah Nasional Badan Pengawasan Makanan dan Dadah (BPOM), prednison dijual di bawah beberapa tanda dagangan, seperti Eltazon, Inflason, Lexacort, Remacort, dan Trifacort.

Gabungan dengan sembur steroid selepas penggunaan jangka pendek (satu hingga dua minggu) mungkin berfungsi lebih baik.

3. Rawatan antileukotriena

Rawatan antileukotrien oral cukup berkesan dalam merawat polip yang disebabkan oleh asma. Ubat antileukotriene kelas polip hidung seperti montelukast (Singulair) dapat membantu mengurangkan ukuran polip, terutama bagi orang yang alah kepada aspirin.

Orang yang alah kepada aspirin diketahui mempunyai tahap leukotrien yang tinggi (sebatian yang boleh mencetuskan keradangan saluran pernafasan). Oleh itu, ubat antileukotriena yang berfungsi dengan menyekat sebatian ini dapat membantu mengurangkan risiko pembentukan polip.

4. Ubat antibodi monoklonal

Ubat polip terakhir yang boleh dibeli di farmasi adalah kelas antibodi monoklonal, seperti dupilumab (Dupixent). Pada tahun 2019, Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) meluluskan ubat untuk merawat polip, yang pada mulanya hanya digunakan untuk melegakan asma dan dermatitis.

Antibodi monoklonal itu sendiri adalah sejenis ubat yang dapat mendorong sistem imun atau sistem imun untuk melawan penyakit, terutama radang. Seperti diketahui, kebanyakan kes polip dipicu oleh keradangan di hidung.

Menurut kajian baru-baru ini, dupilumab dapat membantu mengurangkan ukuran polip dan melegakan gejala yang teruk.

Ubat polip hidung semula jadi

Selain ubat yang dijual di farmasi, anda boleh merawat polip hidung dengan bahan semula jadi, seperti:

  • Kunyit: Rempah kuning ini terkenal dengan sifat anti-radang. Menurut penyelidikan, sifat ini dapat membantu melegakan keradangan dan kerengsaan saluran sinus.
  • Halia: Menurut kajian 2013, seperti yang dipetik dari garis kesihatan, Bukan hanya anti-radang, jahe juga antimikroba dan dapat meningkatkan imuniti.
  • Bawang putih: Kajian pada tahun 2014 mendapati bahawa bawang putih adalah bahan semula jadi yang dapat membantu tubuh melawan keradangan dan melegakan gejala.
  • Wap panas: Menghirup wap dari air panas dapat membantu merawat polip, terutama yang menyebabkan simptom teruk seperti pening. Tidak hanya menghirup wap dari air rebus, ini juga berlaku ketika anda mandi air suam.
  • Eucalyptus: Bahan semula jadi ini mengandungi sifat antimikroba, anti-radang, dan dekongestan. Anda boleh menggunakannya dengan lembut ke kawasan di mana polip tumbuh.
  • Pudina: Dengan aroma mentol yang kuat, pudina adalah dekongestan semula jadi yang dapat membantu melegakan gejala polip. Satu kajian pada tahun 2015 menjelaskan bahawa menyedut mentol dapat merawat pelbagai masalah pada rongga hidung, termasuk polip.

Nah, itulah senarai ubat polip hidung untuk merawat pertumbuhan tisu baru di sinus, baik secara semula jadi dan dijual di farmasi. Sekiranya keadaan tidak bertambah baik, segera berjumpa doktor, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!