Kesihatan

Jangan Meremehkan! 7 Penyebab Asma Ini Sering Diabaikan

Asma adalah penyakit yang tidak boleh diremehkan, kerana boleh mengakibatkan kematian. Tidak ada salahnya mengetahui pelbagai penyebab asma, jadi anda dapat mengawal gejala yang timbul dengan lebih mudah.

Asma adalah penyakit tidak berjangkit yang paling biasa di kalangan masyarakat. Menurut data Kementerian Kesehatan, penyakit ini menyerang sekitar 11 juta orang, atau setara dengan 4,5 persen dari jumlah penduduk Indonesia.

Jadi, apakah penyebab asma? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Baca juga: Penting! Segala-galanya Mengenai Asma Yang Anda Perlu Tahu

Sekilas asma

Asma adalah keadaan apabila saluran udara di paru-paru membengkak, menyempit, dan menghasilkan lendir yang berlebihan. Ini akan mempengaruhi proses pernafasan.

Petikan dari Klinik Mayo, Asma tidak dapat disembuhkan, tetapi gejalanya dapat dikawal. Bagi sesetengah orang, asma mungkin menjengkelkan ringan. Tetapi dalam kumpulan tertentu, keadaan ini boleh mengancam nyawa.

Yayasan Asma dan Alergi Amerika dijelaskan, orang dewasa mempunyai risiko mati kerana asma empat kali lebih tinggi daripada kanak-kanak. Risiko ini juga lebih cenderung menyerang wanita berbanding lelaki.

Pelbagai penyebab asma

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan asma, seperti pendedahan kepada alergen, faktor cuaca, kepada jangkitan pernafasan. Faktor-faktor ini menimbulkan gejala seperti sesak nafas, batuk, dan mengi. Berikut adalah lapan penyebab asma yang perlu diperhatikan.

1. Tindak balas alahan

Petikan dari Berita Perubatan, Salah satu penyebab asma yang paling biasa adalah reaksi alahan. Ini bermaksud bahawa penyakit ini boleh timbul akibat pendedahan kepada alergen yang memasuki saluran pernafasan, seperti debu, bulu binatang, spora jamur, asap, serbuk sari, hingga zarah sampah.

Alergen ini boleh mencetuskan kerengsaan saluran udara di sekitar paru-paru. Kesannya, sistem pernafasan tidak berfungsi dengan optimum.

2. Berat yang tidak terkawal

Penyebab asma seterusnya adalah kegemukan. mengikut Persatuan Paru Amerika, orang yang mempunyai berat badan melebihi had ideal lebih berisiko mengalami masalah pernafasan, termasuk asma. Kira-kira 15 peratus wanita gemuk di seluruh dunia mempunyai penyakit ini.

Tidak jelas bagaimana obesiti dapat meningkatkan risiko menghidap asma. Cuma, ketika berat badan tidak terkawal, keradangan cenderung terjadi di beberapa bahagian badan. Faktor ini sering dikaitkan dengan gangguan pernafasan.

3. Faktor makanan

Siapa sangka, ternyata makanan boleh menyebabkan asma, anda tahu. Sebilangan orang mempunyai kepekaan tinggi terhadap telur, kacang, kedelai, susu lembu, udang, ikan, gandum, dan buah-buahan tertentu.

Hampir sama dengan alahan, makanan ini boleh mencetuskan keradangan pada saluran pernafasan, yang kemudian menyebabkan penyempitan rongga dan asma.

4. Faktor cuaca

Penyebab asma seterusnya adalah faktor cuaca. Petikan dari Yang Sihat, udara sejuk dan kering boleh mempengaruhi bagaimana seseorang bernafas.

Menurut Dr. Payal Patel, ahli American Academy of Allergy Asthma & Immunology, Tahap kelembapan boleh menjadi cabaran dalam mengawal gejala asma. Pendedahan pada suhu rendah, misalnya, boleh menyebabkan pernafasan lebih cepat.

5. Aktiviti yang gigih

Salah satu penyebab asma yang jarang disedari oleh banyak orang adalah faktor aktiviti seharian. Petikan dari Yayasan Asma dan Alergi Amerika, aktiviti berat boleh membuat anda bernafas lebih dalam, lebih berat, dan lebih sukar.

Sekiranya ia berlaku dalam jangka masa yang lama, keadaan ini akan memaksa saluran udara berfungsi lebih banyak untuk mengedarkan oksigen dan karbon dioksida. Akibatnya, keradangan cenderung berlaku.

6. Kesan sampingan ubat

Sekiranya anda dirawat oleh doktor kerana penyakit tertentu, pastikan anda mengetahui kesan sampingan ubat yang anda ambil. Kerana, beberapa ubat boleh mempengaruhi prestasi paru-paru dan menyebabkan asma.

Dilaporkan dari Yang Sihat, Dadah yang mempunyai kesan sampingan ini termasuk penurunan tekanan darah (beta-blocker), ibuprofen, dan aspirin.

Baca juga: Ingat, Gejala Asma pada Orang Dewasa Bukan Sekadar Nafas Biasa

7. Jangkitan saluran pernafasan

Beberapa jangkitan yang menyerang saluran pernafasan. Sumber gambar: www.theayurveda.org

Penyebab terakhir asma adalah jangkitan saluran pernafasan. Jangkitan ini boleh disebabkan oleh virus, seperti selesema. Keadaan ini bukan sahaja mempengaruhi orang dewasa, tetapi juga kanak-kanak.

Secara umum, jangkitan dicirikan oleh pengeluaran lendir berlebihan, yang terkumpul di saluran udara. Akibatnya, rongga udara menjadi lebih sempit, dan oksigen sukar untuk sampai ke paru-paru.

Itulah lapan penyebab asma yang perlu diperhatikan. Sekiranya anda sudah merasakan gejala sesak nafas atau batuk disertai dengan suara mengi, anda tidak perlu berfikir panjang untuk berjumpa doktor. Kekal sihat!

Jangan teragak-agak untuk berunding dengan masalah kesihatan anda dengan doktor yang dipercayai melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!