Kesihatan

Suntikan Insulin untuk Diabetes: Inilah Cara Yang Betul Melakukannya!

Selain diet, orang yang menghidap diabetes juga perlu menerima suntikan insulin secara berkala, terutama diabetes jenis 1. Suntikan ini boleh dilakukan secara bebas di rumah. Walau bagaimanapun, sangat penting untuk memperhatikan kaedah dan kawasan yang akan diberikan suntikan supaya kesannya dapat optimum.

Lalu, apakah cara yang tepat untuk menyuntik insulin? Bahagian tubuh mana yang boleh diberi suntikan insulin? Ayuh, cari jawapannya dengan ulasan berikut!

Apa itu insulin?

Insulin adalah hormon yang membantu sel-sel dalam tubuh menggunakan glukosa untuk tenaga. Pada pesakit diabetes, hormon ini memainkan peranan yang sangat penting dalam mengawal kadar gula dalam darah.

Dalam diabetes jenis 1 dan jenis 2, hormon insulin tidak berfungsi dengan baik di dalam badan. Pada orang yang menghidap diabetes jenis 1, tubuh tidak optimum dalam menghasilkan insulin. Manakala pada diabetes jenis 2, tubuh tidak dapat menggunakan insulin dengan betul.

Oleh itu, penghidap diabetes harus mendapat suntikan insulin tambahan. Orang yang menghidap diabetes jenis 2 memerlukan insulin tambahan secukupnya.

Namun, pada orang dengan diabetes jenis 1, suntikan biasanya diberikan seumur hidup, kerana tubuh tidak lagi menghasilkannya secara semula jadi.

Masa yang tepat untuk menyuntik insulin

Menyuntik insulin ke dalam badan tidak boleh sewenang-wenangnya. Anda perlu tahu bila masa yang tepat untuk melakukannya. Sekiranya dilakukan secara sembarangan, kesan suntikan yang diberikan mungkin tidak optimum.

Persatuan Diabetes Amerika dijelaskan, agar kesannya berfungsi dengan baik, suntikan insulin harus dilakukan 30 minit sebelum makan. Kerana, ketika anda makan, akan ada peningkatan kadar glukosa dalam badan.

Lonjakan akan lebih tinggi jika makanan yang dimakan mempunyai indeks glisemik tinggi, seperti beras atau makanan lain dengan kandungan karbohidrat.

Baca juga: 6 Jenis Insulin untuk Diabetis, Adakah Anda Tahu Perbezaannya?

Lokasi suntikan insulin

Lokasi suntikan insulin. sumber gambar: Taip Lebih Baik.

Tidak hanya masalah waktu, lokasi di kawasan badan untuk suntikan insulin juga harus dipertimbangkan. Petikan Berita Perubatan Hari Ini, insulin disuntik dengan baik ke lapisan lemak di bawah kulit yang disebut tisu subkutan, menggunakan jarum kecil atau alat pena.

Berikut adalah beberapa lokasi di badan di mana insulin dapat disuntik:

1. Perut

Perut adalah lokasi yang paling biasa untuk suntikan insulin. Bahagian badan ini adalah salah satu kawasan yang mempunyai simpanan lemak yang paling banyak.

Selain mudah dijangkau, suntikan di perut sering kali kurang menyakitkan daripada di tempat lain, kerana luas permukaannya yang besar dan otot yang kurang.

Sebelum menyuntik insulin, cubit bahagian lemak perut dengan jari di kedua-dua belah pihak, antara pinggang dan tulang pinggul (kira-kira 5 sentimeter dari pusat).

2. Lengan atas

Lengan atas adalah salah satu tempat yang sering digunakan untuk memberi suntikan. Kawasan yang akan disuntik adalah sekitar trisep, yang berada di tengah-tengah antara siku dan bahu.

Perbezaannya dengan suntikan lain, suntikan insulin diberikan di bahagian belakang lengan, bukan di depan atau di sisi.

3. Paha

Paha adalah kawasan yang mudah dijangkau jika suntikan insulin dilakukan secara bebas. Suntikan diberikan di bahagian depan paha atau di antara lutut dan pinggul. Lokasinya sedikit keluar dari tengah kaki.

Suntikan harus dilakukan sekitar 10 sentimeter atau selebar telapak tangan selain lutut dan pangkal paha. Elakkan paha dalam kerana terdapat lebih banyak tisu vaskular di kawasan ini.

Walaupun mudah dijangkau, suntikan insulin di paha kadang-kadang boleh menyebabkan ketidakselesaan ketika berjalan atau melakukan aktiviti selepas itu.

4. Punggung dan punggung bawah

Tempat terakhir untuk memberi suntikan insulin adalah punggung bawah, pinggul, atau punggung. Sebelum melakukan ini, lukiskan garis khayalan di bahagian atas punggung anda di antara pinggul anda. Letakkan jarum di atas garis itu, tetapi di bawah pinggang (antara tulang belakang dan sisi).

Baca juga: Waspada, ini adalah komplikasi yang boleh disebabkan oleh diabetes

Langkah-langkah untuk menyuntik insulin

Cara menyuntik insulin ke dalam badan. sumber gambar: Hab Kesihatan.

Sebelum memberi suntikan, pastikan insulin telah sejuk atau suhu bilik. Jangan gunakan insulin yang berbintik-bintik, menebal, atau berubah warna. Berikut adalah langkah asas yang boleh anda lakukan untuk menyuntik insulin dengan selamat dan tepat:

 1. Kumpulkan bekalan yang anda perlukan di satu tempat, seperti botol insulin, jarum suntik, kain kasa, dan pembalut
 2. Basuh tangan dengan sabun dan air suam selama 20 saat
 3. Pegang jarum suntik dengan jarum menghadap ke atas dan tarik pelocok turun sehingga hujung (hitam) mencapai ukuran yang sama dengan dos yang diperlukan
 4. Untuk mengambil insulin dari botol, masukkan jarum ke dalam 'stopper point' dan kemudian tekan pelocok picagari ke bawah
 5. Putar terbalik, tarik pelocok picagari ke ukuran dos yang betul
 6. Sekiranya terdapat gelembung di jarum suntik, ketuk dan tekan dengan lembut pelocok ke atas dan kemudian tarik ke bawah lagi mengikut ukuran dos
 7. Selepas itu, letakkan botol insulin ke bawah dan mula mengeluarkan picagari secara perlahan
 8. Bersihkan bahagian badan yang ingin disuntik dengan penyapu alkohol dan tunggu beberapa minit sehingga kering sebelum memasukkan jarum.
 9. Untuk mengelakkan suntikan ke dalam otot, cubit kulit dan mulailah memasukkan jarum pada sudut 90 darjah. Tolak pelocok jarum suntik sepenuhnya dan tunggu selama 10 saat
 10. Setelah cecair insulin masuk sepenuhnya ke dalam badan, tarik dan keluarkan jarum suntik dan kemudian lepaskan secubit
 11. Sekiranya terdapat sedikit pendarahan, berikan tekanan ringan ke kawasan itu dan tutup dengan kain kasa atau pembalut.

Itulah ulasan mengenai cara menyuntik insulin dan kawasan di badan yang boleh diberi suntikan. Sebelum melakukannya, berbincanglah dengan doktor anda terlebih dahulu untuk menentukan dos yang betul, ya!

Rujuk masalah kesihatan dan keluarga anda melalui Good Doctor dalam perkhidmatan 24/7. Rakan doktor kami bersedia memberikan penyelesaian. Ayuh, muat turun aplikasi Doktor Baik di sini!