Kesihatan

Leukosit Tinggi pada Bayi: Punca dan Cara Mengubatinya

Tubuh menghasilkan sel darah putih, juga dikenal sebagai leukosit, untuk membantu melawan jangkitan bakteria, virus, atau kulat. Sekiranya semasa kelahiran anak mempunyai terlalu banyak sel darah putih, biasanya disebabkan oleh jangkitan atau penyakit tertentu.

Lalu apakah perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan berkaitan dengan keadaan ini yang disebut leukositosis?

Baca juga: Jangan ambil ringan, kenali penyebab tekanan darah rendah di sini

Keadaan sel darah putih pada bayi baru lahir

Semasa kelahiran, bayi pada amnya akan mempunyai jumlah sel darah putih yang tinggi, antara 9,000 hingga 30,000 leukosit. Lama kelamaan, dalam masa dua minggu jumlah ini akan menurun ke tahap dewasa sekitar 5,000 hingga 10,000.

Terdapat 5 jenis sel darah putih, iaitu neutrofil, limfosit, monosit, eosinofil, dan basofil. Pada bayi baru lahir, peratusan neutrofil tinggi untuk beberapa minggu pertama. Tetapi kemudian ini akan diganti dan dikuasai oleh limfosit.

Apabila bayi mengalami peningkatan jumlah sel darah putih tetapi tidak melebihi 30,000 / mm3, ini disebut leukositosis.

Apa itu leukositosis?

Dilaporkan Garis Kesihatan, leukositosis adalah keadaan di mana jumlah sel darah putih lebih tinggi daripada yang sepatutnya. Ini biasanya disebabkan oleh penyakit, tetapi kadang-kadang itu hanya tanda bahawa badan berada dalam keadaan tertekan.

Leukositosis dikelaskan mengikut lima jenis leukosit tinggi, iaitu:

Neutrofilia

Jumlah neutrofil dalam leukosit boleh mencapai hingga 60 peratus. Apabila jumlahnya lebih banyak, biasanya terjadi kerana jangkitan atau keradangan.

Limfositosis

Kira-kira 20 hingga 40 peratus leukosit adalah limfosit. Peningkatan jumlah sel-sel ini, yang disebut limfositosis, biasanya dikaitkan dengan jangkitan virus atau leukemia.

Monositosis

Walaupun jarang berlaku, monositosis cukup berbahaya kerana boleh dikaitkan dengan jangkitan atau barah tertentu.

Eosinofilia

Apabila terdapat terlalu banyak eosinofil dalam darah, tubuh mungkin mengalami alergi atau serangan parasit yang berbahaya.

Basofilia

Tidak banyak sel basofil dalam darah, tetapi apabila jumlahnya meningkat, keadaan ini sering dikaitkan dengan leukemia.

Leukositosis pada bayi

Leukositosis adalah gangguan sel darah putih yang dapat dijumpai pada bayi. Secara amnya ini adalah fisiologi, tetapi jarang melebihi 30,000 / mm3.

Dalam kes-kes yang jarang berlaku, bayi juga dapat mengalami apa yang disebut hiperleukositosis. Keadaan ini berlaku apabila bilangan leukosit dalam darah mencapai lebih daripada 100,000 / mm3.

Bayi yang mengalaminya harus diperiksa lebih lanjut mengenai kemungkinan leukemia, kecacatan lekatan leukosit, dan gangguan myeloproliferatif.

Baca juga: Serangan Darah Rendah Semasa Berpuasa? Inilah Cara Mengatasinya

Penyebab jumlah sel darah putih yang tinggi pada bayi

Satu kajian yang diterbitkan di NCBI menunjukkan bahawa seorang bayi perempuan berusia kira-kira 1 hari yang ditinggalkan di hospital, diketahui mempunyai jumlah sel darah putih yang lebih tinggi daripada bayi seusianya.

Keadaan tersebut dikatakan disebabkan oleh reaksi tubuh terhadap jangkitan, keradangan, dan proses fizikal yang lain.

Bayi dengan sindrom down Mereka juga cenderung menghidap leukositosis, neutrofilia, dan gangguan darah lain selepas kelahiran. Dalam kebanyakan kes, perubahan ini bersifat sementara. Tetapi ada juga yang berkembang menjadi leukemia akut.

Mengendalikan sel darah putih yang tinggi pada bayi

Diagnosis awal dan intervensi tepat pada masanya diperlukan untuk meningkatkan peluang pemulihan pada bayi dengan leukositosis. Beberapa rawatan yang mungkin diberikan termasuk:

Antibiotik untuk jangkitan

Antibiotik telah dikenal pasti sebagai salah satu kategori ubat yang boleh menyebabkan penurunan jumlah sel darah putih mutlak atau jumlah neutrofil ketika digabungkan dengan clozapine.

Penyelidikan yang dilaporkan oleh NCBI menyokong penggunaan ciprofloxacin atau moxifloxacin sebagai agen yang mungkin mempunyai risiko penurunan penurunan sel darah putih atau jumlah neutrofil mutlak daripada penisilin, sefalosporin, dan antibiotik lain.

Rawatan keadaan yang menyebabkan keradangan

Keadaan tubuh yang mengalami keradangan yang akhirnya menyebabkan peningkatan jumlah sel darah putih dapat diatasi dengan memberikan ubat anti-radang.

Antihistamin dan penyedut untuk reaksi alahan

Kaedah rawatan yang pada masa ini biasa digunakan untuk merawat leukositosis akibat alahan. Beberapa contoh alahan yang boleh menyebabkan keadaan ini adalah alergi terhadap susu lembu, suhu udara, dan lain-lain.

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Doktor Baik sekarang, klik pautan ini, OK!