Kesihatan

Jangan Gunakan Ubat Jerawat Biasa, Inilah Cara Menghilangkan Jerawat Kulat yang Perlu Anda Ketahui!

Anda tidak boleh menggunakan cara biasa untuk menghilangkan jerawat kulat. Ramai orang tertipu dan menggunakan ubat anti jerawat biasa tetapi tidak memberikan hasil yang berkesan.

Apa itu jerawat kulat?

Jerawat kulat adalah sejenis jangkitan yang berlaku pada folikel rambut. Jangkitan ini biasanya mengakibatkan pertumbuhan jerawat kecil dan kadang-kadang gatal.

Jerawat kulat boleh menyebabkan whiteheads atau whiteheads dan kerengsaan kulit. Kadang kala, jerawat jenis ini sering disalah anggap sebagai jerawat biasa.

Tidak seperti jerawat biasa yang disebabkan oleh minyak dan bakteria di liang roma, jerawat kulat disebabkan oleh pertumbuhan ragi atau kulat yang tidak terkawal.

Itulah sebabnya, kedua-dua jenis jerawat ini tidak dapat dirawat dengan ubat yang sama. Sekiranya anda terus menggunakan ubat anti jerawat biasa, jerawat kulat anda berpotensi menjadi lebih teruk.

Perbezaan antara jerawat kulat dan jerawat biasa

Inilah cara untuk membezakan antara jerawat normal dan jerawat kulat:

  • Saiz: Benjolan berisi nanah yang disebabkan oleh jerawat kulat cenderung berukuran sama. Sementara jerawat biasa terdapat dalam pelbagai saiz
  • Lokasi: Jerawat kulat biasanya muncul di tangan, dada dan belakang. Jerawat jenis ini juga boleh muncul di wajah di mana jerawat biasanya muncul
  • Ruam gatal: Tidak seperti jerawat biasa, jerawat kulat sering menyebabkan gatal
  • kumpulan: Jerawat kulat biasanya muncul dalam kumpulan, sementara jerawat biasa biasanya tersebar

Bagaimana cara menghilangkan jerawat kulat?

Semua cara untuk menghilangkan jerawat kulat mempunyai tujuan yang sama, iaitu mengimbangi ragi dan bakteria pada kulit. Inilah petua yang boleh anda ikuti:

Mandi dengan kerap

Sekiranya anda melakukan sukan atau pekerjaan yang membuat anda banyak berpeluh, mandi dan ganti pakaian sebaik sahaja melakukan aktiviti ini, ya!

Mandi juga akan membantu menghilangkan lebihan ragi yang mungkin mulai tumbuh di persekitaran yang lembap dan hangat di pakaian basah anda.

Menghilangkan jerawat kulat dengan cara berpakaian

Dalam kes ini, anda perlu memakai pakaian yang longgar. Kerana, pakaian yang ketat, terutamanya jika anda memakainya terlalu kerap, menimbulkan banyak geseran dan kekurangan aliran udara, jadi keadaan ini akan merangsang ragi untuk tumbuh.

Selain pakaian yang longgar, memakai kain bernafas atau yang boleh membuat kulit bernafas juga yang disarankan. Kerana memastikan kulit mendapat peredaran akan menjadikan pertumbuhan bakteria dan kulat menjadi lebih seimbang.

Gunakan syampu anti kelemumur

Syampu anti kelemumur yang terbuat dari zink pyrithione atau selenium sulfida yang boleh anda gunakan sebagai pembersih badan. Kaedah ini dapat membantu menghilangkan jerawat kulat dengan berkesan.

Membersihkan kulit anda beberapa kali seminggu menggunakan syampu anti kelemumur ini semasa jerawat kulat muncul.

Anda juga boleh mempertimbangkan untuk menggunakan kaedah ini secara berkala, sekitar seminggu sekali, untuk menjaga keseimbangan ragi dan bakteria pada kulit.

Semasa menggunakan kaedah ini, biarkan syampu duduk selama beberapa minit di kulit anda sebelum membilasnya.

Cara menghilangkan jerawat kulat dengan ubat antijamur

Menghilangkan jerawat kulat juga boleh dilakukan dengan mengoleskan ubat yang terdapat di farmasi dan kedai ubat. Beberapa ubat yang boleh dibeli tanpa preskripsi doktor boleh didapati dalam bentuk krim dan salap.

Dalam kes ini, anda boleh menggunakan ubat untuk merawat kutu air dan jangkitan kulat di pangkal paha.

Beberapa jenis ubat yang boleh anda andalkan adalah ketoconazole, butenafine atau krim clotrimazole.

Gunakan ubat antijamur yang ditetapkan

Sekiranya beberapa kaedah di atas tidak berfungsi untuk menghilangkan jerawat kulat, maka cuba buat temu janji dengan pakar dermatologi.

Ahli dermatologi akan menetapkan ubat oral seperti itraconazole atau fluconazole. Ubat ini akan mensasarkan folikel rambut dan mengurangkan jangkitan yang anda alami.

Itulah pelbagai cara untuk menghilangkan jerawat kulat, selalu gunakan gaya hidup sihat untuk kulit anda, ya!

Pastikan untuk memeriksa kesihatan anda dan keluarga anda secara berkala melalui Good Doctor 24/7. Muat turun di sini untuk berunding dengan rakan doktor kami.

Copyright unitygulfshores.com 2022