Kesihatan

Anak Zaskia Mekah Mempunyai Tachypnea Sementara bagi Bayi Baru Lahir (TTN), Apa Itu?

Zaskia Adya Mekah baru-baru ini melahirkan bayinya yang kelima. Di sebalik berita baik itu, terdapat maklumat bahawa bayi itu dilahirkan dengan keadaannya tachypnea sementara bayi baru lahir (TTN).

Pada dasarnya, beberapa bayi yang baru lahir mengalami pernafasan yang sangat cepat atau sukar dalam beberapa jam pertama kehidupan.

Bayi dengan keadaan ini harus mendapat pemantauan rapi untuk sementara waktu di hospital untuk mendapatkan oksigen tambahan. Mari lihat ringkasan TTN berikut, Moms berikut:

Baca juga: Penyakit Konjungtivitis Mata: Gejala, Punca, dan Rawatan

Apa itu tachypnea sementara bayi baru lahir (TTN)?

Cecair ketuban yang terkandung di dalam kantung sangat penting bagi bayi dalam kandungan. Cecair ini akan mengelilingi bayi di rahim yang belum lahir dan bertindak sebagai bantal untuk melindunginya dari kecederaan.

Bukan hanya itu, cairan ketuban juga berfungsi untuk mengekalkan suhu yang stabil dan sangat diperlukan dalam membantu perkembangan tulang dan paru-paru yang sihat. Ketika dalam kandungan, paru-paru dipenuhi dengan cecair dan ini adalah keadaan yang normal dan sihat.

Semasa bersalin, tubuh bayi mengeluarkan bahan kimia untuk membantu paru-paru mengeluarkan cecair. Tekanan saluran kelahiran di dada bayi juga mengeluarkan cecair dari paru-paru. Selepas kelahiran, udara akan memenuhi paru-paru sehingga cairan ketuban dikeluarkan.

Walau bagaimanapun, kadang-kadang cecair tidak dapat meninggalkan paru-paru secepat yang sepatutnya. Cecair yang berlebihan di paru-paru boleh menyukarkan pernafasan bayi anda secara normal. Nah, keadaan ini dikenali sebagai tachypnea sementara bayi baru lahir atau TTN.

Gejala bayi dengan TTN

Gejala TTN boleh berbeza-beza untuk setiap bayi yang baru lahir, tetapi biasanya muncul dengan tanda-tanda biasa. Beberapa tanda biasa ini termasuk:

  • Nafas pantas, lebih daripada 60 nafas seminit
  • Bernafas dengan kuat, termasuk mengerang dan mengerang
  • Lubang hidung bayi akan melebar
  • Kulit bertukar menjadi kebiruan atau sianosis
  • Dada kelihatan tenggelam di bawah tulang rusuk atau menarik kembali

Sekiranya gejala ini dilihat, doktor akan segera melakukan rawatan lebih lanjut untuk menyelamatkan bayi. Penjagaan khas diperlukan untuk memulihkan keadaan bayi dan membolehkannya bernafas secara normal.

Apakah penyebab biasa masalah TTN?

Dilaporkan Garis KesihatanWalau bagaimanapun, penyebab sebenar TTN pada bayi baru lahir tidak selalu diketahui, jadi pemeriksaan lebih lanjut dengan doktor diperlukan.

Walau bagaimanapun, keadaan ini mungkin disebabkan oleh ketidakupayaan paru-paru bayi yang baru lahir untuk mengusir atau menyerap cairan ketuban semasa dan selepas bersalin.

Biasanya TTN sering dialami oleh bayi yang dilahirkan melalui kelahiran caesar. Bersalin secara pembedahan tidak membenarkan cecair keluar dari paru-paru, yang biasanya berlaku di saluran kelahiran semasa kelahiran normal.

Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa terdapat beberapa faktor lain yang boleh menyumbang kepada perkembangan takipnea sementara. Faktor yang mempengaruhi termasuk dilahirkan oleh ibu yang menghidap diabetes dan bayi yang dilahirkan dengan berat badan lebih besar daripada biasa.

Baca juga: Jangan abaikan, kenali gejala hepatitis C berikut yang sering dirasakan!

Bagaimana cara menangani keadaan TTN dengan betul?

Gejala tachypnea mungkin berkaitan dengan keadaan perubatan lain yang mungkin dihidapi oleh bayi baru lahir. Oleh itu, doktor akan menghadapi kesukaran ketika mendiagnosis keadaan bayi.

Walau bagaimanapun, doktor biasanya melakukan beberapa ujian untuk mengesahkan diagnosis, seperti:

Kiraan darah lengkap

Ujian darah dilakukan untuk melihat apakah bayi mengalami jangkitan, seperti radang paru-paru. Bukan hanya itu, doktor juga akan melakukan ujian gas darah untuk memeriksa tahap oksigen dan karbon dioksida dalam darah bayi.

X-ray

Pemeriksaan menggunakan sinar-X dilakukan untuk mengkaji paru-paru dan menentukan punca masalah pernafasan. Di samping itu, bayi juga memerlukan pemantauan oksimetri nadi di mana sensor dipasang pada kaki untuk memantau tahap oksigen.

Rawatan yang tepat yang segera dilakukan oleh doktor untuk bayi dengan keadaan tachypnea sementara adalah memberikan oksigen tambahan. Oksigen biasanya dihantar melalui tiub yang diletakkan di sekitar kepala dan hidung.

Sebilangan besar bayi bertindak balas terhadap rawatan dalam masa 12-24 jam. Bayi yang sukar bernafas mungkin tidak dapat menyusui dengan betul sehingga doktor boleh memberikan cecair dan nutrien melalui urat atau melalui hidung.

Dalam kes yang jarang berlaku, TTN disertai dengan keadaan lain akan memerlukan ventilator. Ventilator adalah mesin yang dapat membantu bayi bernafas sendiri secara normal.

Jaga kesihatan anda dan keluarga anda dengan berunding secara berkala dengan rakan doktor kami. Muat turun aplikasi Good Doctor sekarang, klik pautan ini, ya!